Eksiği olan maden anında kapatılacak

Güncelleme Tarihi:

Eksiği olan maden anında kapatılacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2010 00:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın, Zonguldak’ta 30 madencinin ölümü sonrasında yaptığı “Bundan sonra daha sert önlemler alacağız” açıklamasının ayrıntıları su yüzüne çıkmaya başladı.

Bakanlık ve Maden ışleri Genel Müdürlüğü, bundan böyle iş güvenliğini tehdit eden eksiklikler saptanan ocakların faaliyetlerini anında durduracak. Bugüne kadar yapılan denetimlerde ocakta iş güvenliğini tehdit eden herhangi bir eksiklik belirlendikten sonra, bu eksikliğin 6 ay içinde giderilmesi yönünde uyarıda bulunulurdu. Ocak, bu süreçte faaliyetlerine devam edebiliyordu.

Ancak Bakanlığın yeni çalışmasına göre, maden ocakları denetiminde iş güvenliğine aykırılık tespit edilmesi durumunda ocağın faaliyetleri anında durdurulacak. Ocak ancak eksiklerin giderilmesinin ardından faaliyetine tekrar başlayabilecek.

Rapor beklenmeyecek

Denetim ekipleri, ocakta iş güvenliğini tehdit eden bir eksik belirlediğinde nihai raporun yazımı ve sonuçlanması beklenmeyecek. Hemen bir ön rapor yazılacak ve ilgili valiliklere bildirilip, yetkili merciler harekete geçirilecek. Ocağın, faaliyeti zaman yitirilmeden durdurulacak.

Bakanlık kaynakları, Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nde 170 mühendis bulunduğunu, yılda yaklaşık 6 bin sahanın denetlendiğini kaydederek, “şu anda Türkiye’de 2 bin civarı faaliyeti durdurulmuş saha bulunuyor” dedi.

Kapsamlı çalışma

Üst üste gelen maden kazalarıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji Bakanlığı maden ocaklarını yakın takibe aldı. Geçtiğimiz Aralık ayında başlatılan ortak çalışma, Zonguldak’ta maden kazasının meydana geldiği 17 Mayıs günü tamamlandı. Aynı tarihte Maden ışleri Genel Müdürlüğü ve ilgili kurumlara sunulan rapora göre, birçok ocakta çalışanlara kişisel koruyucular verilmiyor, ocakların acil çıkış kapısı yok ve havalandırma manuel yapılıyor. Denetimler sonucunda eksiklerin tespit edildiği maden ocaklarının kapatılması için Valiliklere yazı yazılmaya başlandı. Yüzlerce madene de eksiklerini tamamlaması için uyarı yazıları gönderildi.

Madenlerdeki en sık hatalar

ENERJİ Bakanlığı’nın yaptığı denetimlerde özellikle özel maden ocaklarında tespit edilen önemli eksiklikler şöyle:
Ocak çalışanlarına kişisel koruyucular verilmiyor.
Acil çıkış kapısı yok, havalandırma manuel.
Ocaklarda hava ölçüm aleti yok.
Çoğu maden ocağının işyeri ruhsatı yok.
Metan gazı ölçüm aleti sürekli ocakta bulundurulmuyor.
Nefeslik baca havalandırma sistemi kurulmamış.
Acil kaçış planı yok.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!