Ekonomiye oto katkı

Güncelleme Tarihi:

Ekonomiye oto katkı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2018 08:30

ÖTV ve KDV indiriminin etkisiyle kasım ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları ekim ayına göre yüzde 170 artarak 58 bin 204 adet olarak gerçekleşti. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42’lik bir daralmayı ortaya koysa da ekim ayında adeta çöken otomotiv pazarı için moral oldu. Diğer taraftan kasımdaki satışlar hem büyümeye olumlu yansıdı, hem enflasyonun düşmesinde etkili oldu hem de vergi gelirlerini arttırdı.

Haberin Devamı

TOPLAM otomobil ve hafif ticari araç satışlarının eylül ayında yüzde 68, ekim ayında ise yüzde 77 düşmesiyle köşeye sıkışan otomotiv sektörüne 1 Kasım’dan itibaren ÖTV ve KDV indirimiyle adeta can suyu verildi. Bu desteğin etkisiyle hareketlenen pazarda showroom trafiği özellikle ilk 2 hafta ekim ayına göre 3-4 kattan fazla artarken, sektör beklentileri satışların ay sonunda 65 bin adedi geçeceği yönündeydi. Ancak dün açıklanan Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) raporuna göre kasım ayında toplam satışlar vergi indiriminin etkisiyle ekim ayına göre artarken, yüksek kredi faizleri nedeniyle beklentinin altında kaldı.

2018 yılı kasım ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 42.29’luk düşüşle 58 bin 204 adede geriledi. Geçen yıl kasım ayında toplam 100 bin 859 adetlik satış gerçekleşmişti. Ama ÖTV ve KDV indirimiyle kasım ayındaki satışlar bir önceki ay olan ekime göre ise yüzde 170 oranında arttı. Ekim ayında satışlar dibe vurmuş ve toplamda 21 bin 571 adede kadar inmişti.

Haberin Devamı

TİCARİ DE HAREKETLENDİ

Kasım ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 39.17 azalarak 46 bin 204 adet olurken, geçen sene kasımda 75 bin 956 adet otomobil satılmıştı. Kasım ayındaki otomobil satışları bir önceki ay olan ekime göre ise yüzde 174 arttı. Kasım ayında hafif ticari araç pazarı ise 2017 yılına göre yüzde 51.81 azaldı ve 12 bin adet olarak gerçekleşti. Geçen sene 24 bin 903 adet satış yaşanmıştı. Kasım ayında hafif ticari araç satışları ekim ayına göre ise KDV indiriminin etkisiyle yüzde 60 arttı. Ekim ayında sadece 4 bin 762 adet hafif ticari araç satılmıştı.

11 AYDA % 34 DÜŞTÜ

2018 yılı 11 aylık dönemde ise 2017 yılının aynı dönemine göre toplam otomobil ve hafif ticari araç satışları yüzde 33.75 azalarak 543 bin 231 adet olarak gerçekleşti. 2017 yılı on bir aylık dönemde ise 819 bin 954 adet toplam pazar gerçekleşmişti. Otomobil satışları, 11 aylık dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31.71 oranında azalarak 425 bin 478 adede gerilerken, hafif ticari araç pazarı ise 11 ayda geçen yıla göre yüzde 40.19 azalarak 117 bin 753 adet oldu.

Haberin Devamı

Ekonomiye oto katkı

DOĞRU ZAMANDI İNDİRİM

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce ÖTV ve KDV indirimlerinin çok doğru zamanda geldiğini belirterek, “Aksi halde kasım ayında sonuçlar eylül ve ekimden çok farklı olmazdı” dedi.

Erce, aralık ayına ilişkin yaptığı değerlendirmede ise şunu söyledi: “Markaların kampanyaları ve ÖTV indirimi ile aralık ayı otomotiv ürünlerini almak için tüketicilere çok önemli fırsatlar sunuyor.”

Hayri Erce, ÖTV ve KDV indirimlerinin kasım ayında satışları artırdığını bunun da 3 makroekonomik etkisinin olduğunu belirterek, “İlk olarak satışların artması kasım ayı büyüme rakamlarına olumlu yansıdı. İkinci olarak kasımda enflasyonun düşüşüne en büyük katkı otomotivden geldi. Son olarak otomotiv pazarı vergi gelirlerinin artmasını sağlayacak. ÖTV ve KDV indirimi olmasaydı, devlet ekim ayındaki gibi 20 bin adetlik satış üzeriden vergi alacaktı, şimdi 58 bin adedin üzerinde satıştan gelir elde etti” dedi.

Haberin Devamı

TOYOTA’DAN İLK LİDERLİK

KASIM ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 39.17 azalarak 46 bin 204 adet olurken, bir önceki ay olan ekime göre ise yüzde 174 arttı. Otomobil satışları kasımda büyük sürprizleri beraberinde getirdi. Toyota 5 bin 403 adetlik satış ve yüzde 11.7’lik pazar payıyla tarihinde ilk kez aylık bazda lider olurken, en çok satan markalar arasında hep ilk 10’da yer alan Ford ve Opel 11 ve 12. sıraya kadar geriledi. Kasımda Nissan büyük bir çıkış yaparak 3’üncü sıraya yükselirken, Honda, Peugeot ve Skoda ilk 10’a giren başarılı markalar oldu. Aslında kasım ayındaki sıralamayı ÖTV indirimlerine ek olarak markaların yaptıkları kampanyalar belirledi. Fiyatlarını daha fazla indiren, satışlarını arttırdı. Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, tarihte ilk kez lider olduklarını doğrulayarak; “Bu markaya yapılan yatırım ve perakende müşterisine sahip çıkmanın zaferi. Ayın ortasında araç bitti yoksa 3 bin adet daha fazla satabilirdik” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

11 AYDA EN ÇOK OTOMOBİL SATANLAR

Ekonomiye oto katkı

PERAKENDE İYİ FİLO SIKINTILI

PEUGEOT Türkiye Genel Müdürü İbrahim Anaç ise otomotiv firmalarının hiç bir zaman kur artışını fiyatlarına tam olarak yansıtmadıklarını belirterek, “Yani hiç bir otomobilde Euro 7.80 TL olmadı. Müşterinin şimdi ‘kur düşüyor‘ diye geçen aya göre indirim beklemesi gerçekçi değil. Biz de dahil olmak üzere bir çok marka ÖTV indiriminin üzerinde indirim veya finans kampanyası yapıyor. Finans kampanyaları dikkate alınmalı” dedi. Anaç, kasım ayında toplam satışlarda perakende oranının iyi olduğunu belirterek, geçtiğimiz yıla göre düşüşte filo pazarında daralmanın etkisinin görüldüğünü söyledi.

Haberin Devamı

TOPLAM SATIŞLARDA LİDER DEĞİŞMEDİ

KASIMDA otomobil satışlarında Toyota ilk kez lider olurken, otomobil ve hafif ticari araçlardan oluşan toplam satışlarda ise Renault 6 bin 168 adetlik satışla liderliğini korudu. Volkswagen 6 bin 143 adetle ikinci, Fiat 5 bin 977 adetle üçüncü sırada yer alırken Toyota 5 bin 647 adetle dördüncü, Ford ise 5 bin 132 adetle beşinci sırada yer aldı.

11 AYDA SADECE 3 MARKA YÜKSELDİ

11 ayda sadece 3 marka satışlarını artırırken, Volvo yüzde 31.6 ile ilk sırada yer aldı. Volvo’yu yüzde 11.5’lik artışla Honda ve yüzde 7.02’lik yükselişle Mitsubishi takip etti. Söz konusu dönemde satışları en fazla azalan marka ise yüzde 52.7 ile Opel oldu. Geçen yılın 11 ayında 40 bin 113 adetlik satışa ulaşan Opel, bu yılın aynı döneminde 18 bin 986 satış yaptı. Bu markayı yüzde 47.1’lik düşüşle Citroen ve yüzde 42.9’luk azalışla Fiat izledi.

Ekonomiye oto katkı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!