Ekonomiye büyük katkı

Güncelleme Tarihi:

Ekonomiye büyük katkı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2018 22:54

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, Sakarya Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali’nin il ekonomisine büyük katkı sağlayacağını dile getirerek “Sakarya süs bitkiciliğinde marka olmaya adaydır” dedi.

Haberin Devamı

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, ’Sakarya Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali’nin hem sektör hem de Sakarya ekonomisine büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Altuğ, Sapanca gibi çok özel ve güzel bölgede festivalin sürekli hale getirilerek sektörde markalaşmanın önü açılacağını kaydederek şöyle devam etti: “Sakarya ekonomisine ve süs bitkileri üreticilerine büyük katkı sağlayacak olan festivalin gerçekleşmesi ve süreklilik kazanabilmesi için büyük gayret ettik. Tarım ve Orman Bakanlığı, Sakarya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, SATSO, MARKA ve Sakaryabir işbirliği olumlu sonuç verdi. Üyelerimizin iç ve dış pazarlarda rekabet güçlerini artırmak ve sürekli öğrenen ,gelişen bir yapıya sahip olması yönünde artan şevkle çalışmalarımızı planlıyoruz. Sakarya büyük bir gelişim ve değişim süreci yaşıyor. Bu değişim ve büyümenin pozitif yönlü olması için gayret edip elini taşın altına koyanlardan olmak hedefindeyiz. Kurum olarak süratli, eksiksiz, güler yüzlü, etkin ve kaliteli bir ekip anlayışıyla bu desteği vermeye hazırız. Başarı aidiyet duygusunun köklerinden doğar. Sakarya olarak kendi potansiyelinin farkında, ne istediğini bilen, hedefleri olan, hızla gelişen, yatırımların hızla arttığı bir iliz. Tüm bu özelliklerin yanı sıra kendimize yeterken etrafımıza taşan özel bir bölgeyiz. Bu farkındalığı güçlü bir birliktelikle sinerjiye çevirmenin gayretindeyiz.”

Haberin Devamı

Süs bitkilerinin bir sektör olduğunu dile getiren Altuğ, “Sektörün gücünün sektör içi ve devlet nezdinde daha fazla desteklenerek gerek üretiminin artırılması gerek daha fazla ihracata teşvik edilmesi gerekse sektörün kalifiye eleman ihtiyacının karşılanması önem arz etmektedir. Sektör tanımının tam olarak yapılması ve sınırlarının belirlenmesi de üzerinde durulması gereken konuların başında yer alıyor. SATSO olarak Sakarya’da bu anlamda büyük bir sorun yaşanmasa da kümelenerek bu sorunun üstesinden gelinebileceğine inanıyoruz” dedi.

Sakarya’nın, süs bitkiciliği konusunda marka olmaya aday en önemli şehir olduğuna dikkat çeken Altuğ, şöyle konuştu: “Sakarya süs bitkiciliğinde Türkiye’nin parlayan yıldızıdır. Sakarya, yüzde 50 tarım ekonomisi ile geçiniyor. Süs bitkisi yetiştiriciliği sektörü tarıma dayalı sanayinin en başında gelmektedir. Bu sektörü ilimizde kümelenmesini sağlamak amacıyla organize sanayi bölgesi oluşturulması yolunda çalışma yapmak arzusundayız. Bu doğrultuda sektör temsilcilerimize de büyük işler düşmekte, sektörde hizmet eden üreticilerin aynı çatı altında toplanmak konusunda gayretleri olduğunu da biliyor, her fırsatta ilgili ve yetkililere bakanlıklar nezdinde gereken görüşmeleri yapıyoruz.. SATSO olarak bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Şehrimiz ve sektör temsilcilerinin de bu konuda birlik olmaları gerekmektedir.”

Haberin Devamı

ADAPLANT BÖLGENİN MERKEZ OLMASINA ÇALIŞIYOR

Türkiye’de dış mekân süs bitkileri yetiştiriciliği konusunda çalışan Ada Plant Fidanlık Üretim 2005 senesinde kuruldu. Yüksek kalitede verimli toprağa sahip 36 hektarlık bir alan üzerinde faaliyet gösteren şirket, değişik tür ve ebatlarda dış mekân süs bitkilerini Türkiye pazarı ile birlikte komşu ülke pazarlarına da sunuyor.

Şirketten yapılan açıklamada, uluslararası standartlarda kaliteli ürünler yetiştirilmesine dönük olarak uygulamaya konulan üretim teknolojileri çerçevesinde; uygun toprak hazırlığı, ürünlerin aşılanması, repikaj uygulaması, doğru budama teknikleri, bilinçli gübre ve ilaç kullanımı yapılmakta, böylece fidanların daha dirençli olması da sağlandığı belirtildi.

Haberin Devamı

Üretim sonrasında sökülen ürünlerin , uygulanacak yere sevki ve dikim sonrası ürünün yerel iklim şartlarına adaptasyonu takip edilerek en kaliteli bitkinin en iyi hizmet ile sunulmasına özen gösterildiği kaydedilen açıklamaya şöyle devam edildi: “Ada Plant ‘ın fidanlık üretim merkezi, kuruluşundan itibaren ortaklarının uluslararası düzeyde mevcut uzmanlık ve ekipman desteğinden faydalanmıştır. Bölgemizde bulunan diğer üretici firmalar ile paylaşarak bölgenin ve sektörün kalkınmasına yardımcı olma misyonumuza, bağlı kalarak örnek bir işletme olma yolundaki çabalarımızı sürdüreceğiz"

Ekonomiye büyük katkı


TEK BAŞINA 1 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

SAKARYA’nın Serdivan ilçesinde süs bitkisi yetiştiriciliği 80’li yılların sonunda başladı. Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, süs bitkiciliği yetiştiriciliğinde Serdivan’ın günden güne bölgesinin ihtiyaçlarını karşılayacak bir merkeze dönüştüğünü vurguladı.

Haberin Devamı

İlçenin sahip olduğu iklim koşulları ve toprağının verimliliği sayesinde birçok dış mekân süs bitkisinin hem gen kaynağı hem de doğal yayılış alanı içerisinde yer alıyor. Bulunduğu yer ve coğrafik konum düşünüldüğünde Ankara, İstanbul gibi metropollerin yakınında bulunması, ulaşım kolaylıkları, özellikle Asya ve Avrupa pazarlarına yakınlığı, uygun arazi kullanımı ve iş gücü varlığı gibi avantajlar dış mekân süs bitkileri yetiştiriciliğinin hızlı bir şekilde gelişmesine sebep oldu. Bir süre öncesine kadar yurtdışından yüksek maliyetlerle ithal edilen fidanlar yoğun bir şekilde üretilmeye ve ihraç edilmeye başlandı. Projeler sayesinde son on yılda işletme sayısında 6-7 kat, üretim alanında ise 10-12 kat artış sağlandı. Serdivan’da aynı oranda bu gelişmeden etkilendi.

Haberin Devamı

Kentsel dönüşüm projeleri ve toplu konutların inşasında projelerin en önemli detayları haline gelmesi ile birlikte, dış mekân süs bitkisi yetiştiriciliği Türkiye pazarında milyar dolarlarla ifade edilen bir hacme ulaştı. Sakarya nüfusu gelirinin neredeyse yarısını çiftçilikten kazanıyor. Dış mekân süs bitkileri yetiştirilen arazilerde, birim alandan elde edilen gelirin diğer tarımsal faaliyetlerden fazla olması sebebiyle, tercih edilen bir alan haline gelmiş böylece sektör hızlı bir şekilde gelişti.

DÖRTTE BİRİ BİZDE

Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, şöyle konuştu: “İlçemizde Sedirden ladine, göknardan şimşire kadar geniş bir yelpazede kaliteli süs bitkiciliği yapılmaktadır. Yıllık ortalama 1 milyon adet yapraklı ve ibreli, 1 milyon adet de çalı grubu olarak tanımlanan dış mekâna uygun süs bitkileri yetiştirilmektedir. Üreticilerimiz Ankara, İstanbul gibi büyükşehirlerin yanı sıra Kırşehir, Konya gibi Anadolu Şehirlerinden, Türki Cumhuriyetlere uzanan bir ticari ağa sahipler. Sakarya, Süs bitkiciliği sektöründe ülkemizde söz sahibi bir konuma kavuşmuştur. Yıllık ortalama 4 milyon dolarlık bir ticaret hacmini karşılıyor. İlçemizde bu hacmin neredeyse dörtte birini karşılamaktadır. Elbette bu gelişimin, istihdam açısından da önemli bir katkısı mevcuttur. Biz yerel yönetimler olarak potansiyelin arttırılması açısından üreticilerimizle birlikte çalışmaya devam ediyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!