Ekonomist: 99'da ‘U’ dönüşü var

Güncelleme Tarihi:

Ekonomist: 99da ‘U’ dönüşü var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hürriyet Dergi Grubu bünyesinde yayınlanan haftalık Ekonomist Dergisi, 196 sayfalık bir yıllık hazırladı. Ekonomist Yıllığı-Türkiye 1999 adıyla hazırlanan yıllıkta 1998 yılı boyunca ekonomide ve siyasette yaşanan bütün olaylara yer veriliyor. Bu yıl ayrıca yıllıkta 98'in ışığı altında 99'un nasıl geçeceği de araştırılıyor.

Ekonomist'in hazırladığı yıllıkta, ‘‘99 Neler Getirecek?’’ başlığıyla, 98'in verilerine bakılarak, 99 için tahminlerde de bulunuluyor. Ekonomist'in yıllığına göre, 1999 yılı için çok karamsar olmamak gerekiyor. Ekonomist'in değerlendirmesinde, halen durgunluk sürecinde bulunan ekonominin 1999'un ikinci çeyreğinden itibaren yeniden atağa geçebileceği belirtiliyor. Yıllıkta, iç ve dış gelişmelerin ekonominin nisan ayında bir ‘‘U’’ dönüşü yapabileceği izlenimini verdiği vurgulanıyor.

YILLIKTA NELER VAR?

Yıllıkta; makro ekonomideki durumun yanısıra, gıda, turizm, beyaz ve kahverengi eşya, otomotiv, tarım, inşaat, tekstil, denizcilik, kara ve hava taşımacılığı, maden, enerji, petrol, medya, reklamcılık, sağlık, bilgisayar, savunma sanayii, mobilya, borsa, özelleştirme, finans, sigorta, leasing ve factoring'deki son gelişmeler ve beklentiler de yer alıyor. Yıllıkta ayrıca, Türkiye'nin en büyük 500 şirketinin ekonomik göstergeleri, detaylarıyla veriliyor. Cumhuriyet Türkiye'sinin 75 yılda yaptığı aşamanın çeşitli tablolarla anlatıldığı yıllıkta mükellefin vergi takvimi, yurtdışı fuarların tarihleri, ay ay dolar ve mark fiyatlarındaki değişim de yer alıyor.

ENFLASYONDA TEHLİKELER

Enflasyonla mücadeleyi etkileyecek faktörlerin de değerlendirildiği yıllıkta, bu konudaki tehlikeler şöyle özetleniyor:

‘‘1999'un ilk aylarında yoğun bir seçim ekonomisi uygulanırsa, yine enflasyon yükselişe geçer. Siyasi istikrarın sağlanamaması, enflasyonla mücadeleye güven duyulmasını engelliyor. İş dünyası ve halk, enflasyondaki düşüşün süreceğine inanmıyor. İç borçlanmada yüzde 150'yi bulan yüksek faiz oranı, enflasyonla mücadeleyi tehdit ediyor. 99'da tarımsal hammaddelerin ve gıda fiyatlarının yükselmesi de enflasyonu yukarı itebilecek. Sanayici, durgunluğu aşmak için fiyat kırmak yerine üretimi kısmayı sürdürürse, arzın azalması fiyatların düşmesini engelleyecektir.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!