Ekonomik ve Sosyal Konsey bu kez kanunla kurulacak

Güncelleme Tarihi:

Ekonomik ve Sosyal Konsey bu kez kanunla kurulacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, her hükümet döneminde genelge ile yeniden kurulan Ekonomik ve Sosyal Konsey'in yasa ile kurulması için, sivil toplum örgütleriyle birlikte müşterek bir komisyon oluşturdu. Okuyan, komisyonun hazırlayacağı taslağı ilk Bakanlar Kurulu'na getirecek.

HÜKÜMET, her yeni hükümet döneminde genelge ile yeniden kurulan ve bir türlü Avrupa'daki benzerleri gibi ‘‘işlevsel bir kurum’’ haline dönüştürülemeyen Ekonomik ve Sosyal Konsey'in (ESK) bu kez yasa ile kurulması ve kalıcı olması için çalışma başlattı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, ESK'nın yasayla kurulması için, yoğun bir çalışma başlattıklarını belirterek, üç bakanlık ve üç de Sivil İnisiyatif temsilcisinin katılımıyla oluşacak Komisyonun, hazırlayacağı taslağı ilk Bakanlar Kurulu'na götürüceğini bildirdi.

Hükümet adına inisiyatif alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) ayrılmasıyla sayıları 6'ya düşen Sivil İnisiyatif yetkilileriyle birlikte, geçen hafta Kızılcahamam'da ‘‘verimli’’ bir toplantı yaptıklarını anlattı.

Konsey'i sağlık bir yapıyla harekete geçirmek istediklerini bildiren Okuyan, Çalışma Genel Müdürü Ömer Benokan'ın başkanlığında Pazartesi günü toplanacak Komisyon'da Bakanlık adına üç, Türk-İş, Hak-İş ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’ndan birer temsilcinin görev yapacağını kaydetti.

EMEKLİ AYLIKLARI

Bağ-Kur ve SSK emeklilerinin aylıklarını her ay artıran yeni sistemden yakınmaların, başlangıçtaki bilgisizlikten kaynaklandığını bildiren Yaşar Okuyan, yeni sistemin emeklilerin lehine olduğunu savundu. Emeklilerin 1991-1999 yılları arasında reel gelirlerinin yüzde 40 oranında eridiğini bildiren Okuyan, ‘‘Gerçekleşen enflasyona endeksli aylık artışı, emeklilerin daha fazla kan kaybetmesini engelliyor’’ diye konuştu.

Yeni sistemin uygulamaya girmesiyle birlikte, Ocak'ta 5.9, Şubat'ta 4.9 oranında zam yapıldığını anımsatan Okuyan, ‘‘Memura Ocak'ta 6 aylık süre için yüzde 15 zam verildi. Emekliler, o rakama ilk üç ayda ulaşıyor’’ dedi.

Bu sistemin emeklilerin alım gücündeki aşınmayı durdurduğunu savunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, ‘‘Bizim yaptığımız, kopan koldan kaynaklanan kan kaybını önlemek. Şimdi o kan durdu. Emeklilerin de yüzde 100 lehine’’ diye konuştu.

Sistemi düzeltmeden, yüksek enflasyon koşullarında yüksek oranda zam vermenin, bir cebine koyup öbür cebinden almaya benzediğini ifade eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘Geçmiş yıllarda çalışanlara yüzde 150 oranında zam verildiği de oldu. Ama, zaman hep çalışanların ve emeklilerin aleyhine işledi. Sadece 1991-1999 döneminde emeklilerin aylıklarında yüzde 40 oranında reel gerileme oldu. Bu sistem, aylıkları enflasyona karşı koruyor. Devletin imkanları artar, ekonomi gelişirse, geçmiş kayıpları telafi etmek, emeklinin refah düzeyini yükseltmek için yeni adımlar atılabilir. Bu ayrı bir olay.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!