Ekonomik terör yaşıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Ekonomik terör yaşıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2007 16:03

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, yüksek faiz politikasının, “dünyanın en yüksek faizlerini” kendilerine ödettiğini iddia ederek, sözü edilen politikanın “ekonomik terör ortamı” yarattığını savundu.

Haberin Devamı

Geçen hafta Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı öncesi TİM öncülüğünde faizin düşürülmesi isteğiyle gazetelere verilen ilanda imzası bulunan reel sektör temsilcileri, meslek örgütleri, işçi ve işveren sendikaları başkanları bugün TİM'in genel merkezinde bir araya geldi.

Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Satıcı, yüksek reel faiz ortamının üretim ve ihracatı imkansız kılacağı gerçeğinden hareketle bu sorunun 23 aydır toplanmayan Ekonomik ve Sosyal Konseyin ilk gündem maddesini oluşturmasını önerdi.

Satıcı, “Yüksek faiz politikasının, dünyanın en yüksek reel faizlerini bize ödeterek, ülkemizin kanını, iliğini sömürdüğünü ve bir tür ekonomik terör ortamı yarattığını düşünüyoruz. Üretim, İstihdam ve İhracat Kurulu oluşturarak yapacağımız sürekli çalışmalarla bu ekonomik terör ortamını önlemeyi amaçlıyoruz. İmza grubu artık Üretim, İstihdam ve İhracat Kurulu olarak kendini pozisyonlamış durumda. Türkiye'de üretim iklimini yaratana kadar tekrar bu mücadeleyi sürdüreceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sorunları sürekli olarak izleyebilmek ve yüksek faiz politikalarına karşı görüşlerini aktarabilmek için bir “Gölge Para Piyasası Kurulu” oluşturmayı, Merkez Bankası Para Piyasası Kurulu üyeleri ile sürekli görüş alışverişinde bulunmayı ve iletişim kanallarını güçlendirmeyi hedeflediklerini dile getiren Satıcı, bu kurulun Merkez Bankası Başkanı ve Para Piyasası Kurulu ile en kısa zamanda bir araya geleceğini kaydetti.

Soruları da yanıtlayan Satıcı, oluşturulacak kurulun en kısa sürede Para Piyasası Kurulu ve Merkez Bankası Başkanı ile bir araya geleceğini söyledi.
Satıcı, Gölge Para Piyasası Kurulu'nun, Üretim İstihdam ve İhracat Kurulu'na entegre bir yapıda olacağını bildirdi.

HEDEFLERDE K. IRAK YÜZÜNDEN REVİZYON OLMAYACAK

Bir gazetecinin “Kuzey Irak'ın ekonomide ciddi risk olarak algılandığı dikkate alındığında faizde bakış açınızda değişiklik söz konusu mu?” sorusu üzerine de Satıcı, şunları kaydetti:

“Kuzey Irak, Türkiye'nin bugünkü sorunu değil. Türkiye bu sorunla uzun yıllardır uğraşmaya gayret ediyor. Türk iş dünyası da işçisi işvereni de ihracatçısı da tüm gücü ile Türkiye'nin hükümetinin, ordusunun aldığı kararların her zaman arkasında olacaktır. Kendi hedeflerimizde de herhangi bir revizyon yapmayı planlamıyoruz. Aksine, o hedeflere daha hızla ilerleyeceğiz. Terör, sağduyuyu ortadan kaldırmayı ister. Aksine biz sağduyunun kaybedilmemesi, Türkiye'nin güçlü orduya sahip olduğunun unutulmaması, güçlü istikrarlı bir hükümetinin yeni seçilmiş parlamentosunun unutulmaması gerektiğini düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

Satıcı, “Biri, sıcak ordu gücü, askeri güçle halledilmesi gereken bir durumsa, diğeri de ekonomik olarak mücadele edilmesi gereken bir durum. Türkiye'de üretimin üzerinde de bir ekonomik terör var. Onu kaldırmak için de mücadeleyi bırakmayacağız. İkisini bir arada yürütmek zorundayız” diye konuştu.
Oğuz Satıcı, bir gazetecinin “Türk-İş Başkanı gelmedi. Türk-İş kurulda yer alacak mı?” sorusuna, “Tabi ki yer alacak” yanıtını verdi.

Toplantıya, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Hak-İş Konfederasyonu Başkan Yardımcı Yusuf Engin, TUSKON Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Kısacık, TUGİK Başkanı Hazim Sesli, TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy, MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat, TÜGİAD Başkanı Murat Saraylı, UND Tamer Dinçşahin, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Ahmet Keleş, Türkiye Tekstil Terbiye Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali İnce, İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri Başkanı Lemi Tolunay ve TİM üyeleri katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!