Ekonomik kalkınma için eğitim şart

Güncelleme Tarihi:

Ekonomik kalkınma için eğitim şart
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2015 22:20

CHP PM üyesi Gaye Usluer iyi bir eğitimin ekonominin geleceği için şart olduğuna dikkat çekerken CHP’nin ekonomi modelinin Türkiye’nin ara eleman sorununa çözüm getireceğini dile getirdi.

Haberin Devamı

EĞİTİM, siyasi partilerin seçim bildirgelerinde önemli yer tutan başlıklardan. CHP PM üyesi ve Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer, eğitimle ilgili projelerini Hürriyet’i ziyaret ederken anlattı. İyi bir eğitimin ekonominin geleceği için de şart olduğunu belirten Usluer, “CHP yeni bir ekonomik kalkınma modeli öngörüyor. Bu modelle sanayide 4.0’ı yakalayıp bilgi çağına geçmek için eğitim ekomonik modelimizin olmazsa olmazı. Örneğin ara eleman sorununa çözüm ekonomik programımızda. Ama bunun yolu öncelikle eğitim programından geçiyor” diye konuştu.

ÜÇ BAŞLIKTA TOPLANDI

Eğitim planlamalarını uzun vadede üç başlık altında topladıklarını belirten Usluer, bunları üniversiteye kadarki süreç, üniversite öğrencileri ve sistemin ayrılmaz ögesi olan öğretmenler olarak sıraladı. Milletvekili Usluer, şöyle konuştu: Birinci planlamamız eğitimi 4+4+4’ten kurtarıp bir yıl okul öncesi eğitimi zorunlu ve ücretsiz hale getirmek. Okul öncesi eğitime 6 yaşında başlanacak. Sonraki kısım, 4+4 yerine, 8 yıllık kesintisiz eğitimin sağlanması. Ardından da 4 yıllık lise eğitimi. 13 yıllık zorunlu eğitimi eşit koşullarda vermeyi planlıyoruz. Böylece kız çocuklarının örgün eğitimde kalmalarını sağlayacağız.
Doğu ve Güneydoğu’da kızların okullaşma oranı yarı yarıya azalıyor. Okur-yazarlık oranı kız-erkek fark etmeden düşüyor.
Hükümetin uyguladığı Fatih Projesi, hedefine ulaşamamış, kaynakların boşa akıtıldığı bir rant projesi halini aldı. Projeyi fabrika ayarlarına döndürüp başa gitmek gerekecek. İkili öğretime son vereceğiz. Bir de taşımalı eğitimi bitireceğiz. En iyi okul, eve en yakın okuldur.

Haberin Devamı

YÖK KALDIRILACAK

MEB ve YÖK, eğitimle ilgili ancak birbirinden bağımsız. Aslında tek çatı altında toplamak gerekiyor. YÖK kaldırılmalı. Üniversiteler, özerk kavramına geri dönmeli. YÖK’ü kapatacağız. Milli eğitimle ilintisi olan, birbirinden bağımsız olmayan, üniversitelerle ve yükseköğretime girecek öğrencilerle ilgili birbiriyle çelişmeyen kararların alındığı bir üst kurul bulunacak, ancak üniversitelerin bağımsız, özgür düşünce üreten alanlar olması gerekiyor.

Haberin Devamı

Dershaneler bir süre devam

CHP PM Üyesi Gaye Usluer şöyle konuştu: “Esas olan okulda öğretimdir. Ancak dershanelerin çıkış nedeni eğitimdeki yetersizlik ve çapraşık sınav sistemi. Şu anda dershaneleri kaldırmak eşitlik durumu yaratmıyor. Siz eşitlik sağlar veya müfredatı güçlendirirseniz, dershane ihtiyacı kalkar. Dershaneler, ihtiyaç kalkana kadar devam etmeli. Bugün temel liseye dönüştürülen dershanelere lise diyebilir miyiz? Ayrıca dershanelerde çalışan birçok öğretmen ne olacak? Aşamalı olarak, elbette ki nihai amaç, o öğretmenleri okullara kazandırmak, dershaneleri kapatmaktır.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!