Ekonomik daralmaya dikkat çekti İtalya’nın notunu 2 puan kırdı

Güncelleme Tarihi:

Ekonomik daralmaya dikkat çekti İtalya’nın notunu 2 puan kırdı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2012 00:00

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s İtalya’nın “A3” olan kredi notunu, iki kademe birden indirerek “Baa2”ye düşürdü. İtalya’nın notunu yatırım yapılabilir seviyenin sadece iki basamak üzerinde bırakan Moody’s not indiriminin devam edebileceği uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Moody’s not indirimine gerek olarak ise, ülkenin kısa vadede ekonomik görünümünün kötüleşmesini ve politik belirsizliğin artışını gösterdi.

Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden ayrılması olasılığına dikkat çeken Moody’s, ayrıca İspanya bankalarının sıkıntılı durumunun İtalya ekonomisini olumsuz etkilediğini vurguladı. Moody’s açıklamasında, İtalya’da önümüzdeki dönemde ekonomide daha keskin düşüşlerin görülebileceği belirtilerek, ülkenin borçlanma maliyetlerinin yüksek oluşunun olumsuzluk yarattığı kaydedildi. Açıklamada, “İtalya ekonomisinde büyüme giderek zayıflayarak, yüksek işsizliğe neden oldu. Bu durum ülkenin bütçe hedeflerini tutturmasını zorlaştırdı” denildi.

Siyasi belirsizlik artıyor

İtalya’da 2013’de genel seçimlerin yapılacağını hatırlatan Moody’s, teknokrat Başbakan Mario Monti’nin seçimlerde aday olmayacağını açıklamasının politik belirsizliği artırdığına dikkat çekti. Ayrıca Avrupa Birliği (AB) içindeki herhangi bir sıkıntının İtalya’nın kırılgan ekonomisini etkileyeceği belirtilirken, bu yıl için ekonomide yüzde 2 küçülme yaşanacağı öngörüldü. İtalya hükümeti ise, nisan ayında ülke ekonomisinin yüzde 1.2 küçüleceği öngörüsünde bulunmuştu.

Haberin Devamı

Zamanlama çok ilginç

AVRUPA Komisyonu Moody’s’in not indirimini yaptığı zamanlamaya dikkat çekerek, kararı eleştirdi. Avrupa Komisyonu Sözcüsü Simon O’Connor, “İtalya’nın önemli bir tahvil ihalesi yaptığı günde not indiriminin gelmesi ilginç. Biz İtalya’nın geçen yıldan bu yana gerçekleştirdiği reformları takdirle izliyoruz. Başbakan Mario Monti yönetimindeki hükümetin ekonomik toparlanma için gereken adımları atma konusunda kararlı” dedi.

İndirime rağmen faiz düştü

NOT indirimine rağmen, İtalya’nın 3.5 milyar Euro’luk 3 yıl vadeli tahvil ihalesi başarıyla tamamlandı. İtalya’nın borçlanma maliyeti ise bu ihale için yüzde 5.30’dan, yüzde 4.65’a düştü. Milano Borsası ise not indiriminin ardından çok sınırlı oranında düşüş dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!