Ekonomide Suriye ile yeni dönem

Güncelleme Tarihi:

Ekonomide Suriye ile yeni dönem
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

TERÖRE destek vermesi nedeniyle, yakın zamana kadar gergin bir ortamda seyreden Türkiye-Suriye ilişkilerinde yeni bir dönem başlıyor.

En son 1988 yılında yapılan iki ülke Karma Ekonomi Komisyonu (KEK) toplantısı, 12 yıl aradan sonra yeniden gerçekleşecek. Türkiye-Suriye, KEK Eş Başkanı Devlet Bakanı Recep Önal başkanlığındaki bir heyet, 7-11 Mayıs tarihleri arasında Suriye'nin Başkenti Şam'a gidiyor.

100 kişilik bir işadamı heyeti de aynı tarihlerde Şam'da Suriyeli işadamlarıyla biraraya gelecek. Bu gezi sırasında TÜYAP tarafından da Şam'da Türk İhraç Ürünleri Fuarı düzenlenecek.

Dış Ticaret Müsteşarı Kürşat Tüzmen, Türkiye'nin komşularıyla olan ticaret hacminin olması gereken düzeyde bulunmadığını vurgulayarak, şöyle dedi: ‘‘İhracatta komşularımıza öncelik veren bir politika belirledik. Bu çerçevede, geçtiğimiz günlerde Irak'a ve Yunanistan'a işadamlarımızla birlikte ticari geziler düzenledik. Bu gezilerde başarılı sonuçlar aldık. Suriye'nin ardından İran'a gideceğiz.’

Türkiye'nin, Suriye'ye sattığı malların başında, tekstil ve gıda ürünleri, tütün, lastik geliyor. Suriye'den ithalatta ise ilk sırada petrol yer alıyor. 1985 yılında 72 milyon dolar olarak kaydedilen ikili ticaret hacmi, 1997 yılında 10 kat artarak 725 milyon dolara ulaştı. İthalatta ise son beş yıldır ham petrol alımlarına bağlı olarak önemli artışlar kaydedildi. 1994 yılında 44 milyon dolar düzeyindeki petrol ithalatı, ‘1998 yılında 308 milyon dolara çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!