Ekonomide bavul ticareti paniği

Güncelleme Tarihi:

Ekonomide bavul ticareti paniği
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

1996'nın 9 aylık döneminde 6.5 milyar dolar olan bavul ticareti gelirlerinin geçen yıl 4 milyar dolara düşmesi, ekonomi yönetimini harekete geçirdi. Maliye, Dış Ticaret ve Gümrek yetkilileri peşpeşe toplantı yapmaya başladı. Dış Ticaret Müsteşarı Yavuz Ege, ‘‘Kayıt altına alma derken, bavul ticaretini öldürmemeliyi. Sistemle ilgili yeni düzenleme çalışmalarımız var’’ dedi.

Bavul ticaretinden elde edilen gelirdeki büyük düşüş, ekonomi yönetimini de yeni düzenleme arayışına yöneltti. 1996 yılının ilk 9 ayında bavul ticaretinden 6 milyar 550 milyon dolar gelir elde edilmesine karşılık, geçen yılın aynı döneminde bu rakamın 4 milyar dolara düşmesi, ‘‘Laleli gerçekten bitiyor mu?’’ sorusunu da gündeme getirdi. Başta dericiler olmak üzere çeşitli kesimlerin ‘‘Önlem alınmazsa, Laleli tümüyle ölecek’’ şeklindeki şikayetlerinin artması da, bavul ticaretinin yeniden düzenlenmesi gereğini ortaya koydu.

Bu gelişmeler sonrası, Maliye Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Gümrük Müsteşarlığı yetkilileri, konuyu görüşmek üzere bir toplantı yaptı. Sözkonusu toplantıda, bavul ticaretini düzenleyen ve 8 merkezde KDV büroları kurulmasını öngören tebliğin sorun yaratan hükümlerinin kaldırılması konusu ele alındı. Gümrük teşkilatı ile Maliye arasında sorun da yaratan bu tebliğin büroların işleyişi ve belge dağıtımına yönelik maddelerinde yeni düzenlemeye gidilmesi kararlaştırıldı.

Bu arada Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda Maliyeciler ve ilgili kesim temsilcileriyle koordineli yürütülen bir başka çalışmada da, bavul ticaretinin nasıl bir yapı içinde devam ettirileceği araştırılıyor. Dış Ticaret Müsteşarı Yavuz Ege, Merkez Bankası verilerinin bavul ticareti gelirlerinde bir azalma olduğunu ortaya koyduğunu, ancak bunun kesinlikle bazı çevrelerce dile getirildiği şekliyle ''Laleli ölüyor'' anlamı taşımadığını söyledi.

Türkiye'nin bavul ticaretinde başta İtalya olmak üzere çeşitli ülkelerle rekabet ettiğini kaydeden Ege, şöyle devam etti:

‘‘Biz, bu rekabette ülkemize avantaj sağlayacak düzenlemeleri yapmak durumundayız. Bu doğrultuda, bavul ticaretini kayıt altına almakla birlikte daha da canlandırmaya yönelik arayışlarımız sürüyor. Çeşitli düzenlemeleri kendi aramızda tartışıyoruz. Maliye, ilgili tebliğde sıkıntı yaratan hükümleri değiştirecek. Bu bir rahatlatama sağlayacak. Bizim yürüttüğümüz çalışmalar da bu alandaki rekabet gücümüzü arttıracak.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!