Ekonomi yönetiminde özlenen uyum tablosu

Güncelleme Tarihi:

Ekonomi yönetiminde özlenen uyum tablosu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, Maliye Müsteşarı Erdoğan Öner ile Dış Ticaret Müsteşarı Yavuz Ege, dün DPT Müsteşarı Orhan Güvenen'i ziyaret edip, işbirliği için önemli bir adım attı. Bu bürokratlar 15 günde bir buluşup, uyumlu çalışma kararına vardı.

Ekonomi yönetiminde şimdiye kadar özlenen ama bir türlü gerçekleştirilemeyen ‘‘örnek bir işbirliği'' oluşuyor. Hazine Müsteşarlığı ile Merkez Bankası arasında başlayan ve imzaladıkları protokolle kurumsallaşan işbirliği ortamı giderek diğer ekonomik birimleri de kapsayacak bir biçimde yaygınlaşıyor.

Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez'in başını çektiği bu işbirliğinin somut adımlarından biri dün atıldı. En önemli ekonomik birimlerin başında bulunan bürokratlar; Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, Maliye Müsteşarı Erdoğan Öner ve Dış Ticaret Müsteşarı Yavuz Ege dün DPT Müsteşarı Prof. Dr. Orhan Güvenen'i ziyaret ettiler.

En önemli ekonomik birimlerin başında bulunan 5 bürokratın ‘‘Her 15 günde bir düzenli olarak biraraya gelmesi'' kararlaştırıldı. Her birine farklı bir kurumun ev sahipliği yapacağı toplantılar sırasında, rahat bir sohbet ortamında, ekonominin sorunları, çözüm yolları ile Hükümetle bürokrasi arasındaki ilişkilerin konuşulması bekleniyor.

Üst düzey bürokrasi arasındaki bu tür toplantılar Turgut Özal'ın Başbakanlığı döneminde bir süre denenmiş ve işbirliği çok olumlu sonuçlar vermişti.

Önemli ekonomik birimlerin en tepesindeki bürokratlar arasında yaygınlaşan işbirliği, bu kez ekonomiyle ilgili bakanlar tarafından da destekleniyor. Bakan desteğinin ekonomi yönetimindeki işbirliğini büyük ölçüde geliştirip, verimli hale getireceği belirtiliyor.

BAKANLAR KATILIYOR

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Güneş Taner'in bu işbirliğine sıcak baktığı öğrenilirken, en büyük desteğin ise eski bir bürokrat olan Maliye Bakanı Zekeriya Temizel'den geldiği gözleniyor.

Son Hükümetle birlikte işbaşına gelen üst düzey ekonomi bürokratlarının çoğunun Temizel'le eski arkadaş olduklarını hatırlatan yetkililer., ‘‘Yıllarca aynı dili konuşmuş, benzer şeyleri savunmuş bir kişinin bu dönemde çok kritik bir yer olan Maliye'nin başında bulunması, ekonomi yönetimi açısından büyük bir avantaj oluşturuyor'' yorumunu yapıyorlar. Aynı bürokratlar, ‘‘Bakan ve bürokratların nihayet aynı dili konuştuklarını'' belirterek, mevcut ekonomi yönetiminin bu nedenle ileriye dönük önemli kararları hayata geçirebileceğini söylüyorlar.

SONUÇ VERİYOR

Üst düzey ekonomi bürokratları arasında oluşan ve ilgili bakanlar tarafından da büyük destek gören bu işbirliğinin sonuçları da alınmaya başladı. 1998 yılı başından itibaren ekonomide dengelerin kurulup enflasyonun kalıcı biçimde düşürülmesi amacıyla yapılan para programı, piyasalarda güveninyeniden oluşturulması açısından kritik bir rol oynuyor. Hazine Müsteşarı Eğilmez'in, geçtiğimiz Pazartesi günü Maliye Bakanı Zekeriye Temizel'i ziyaret ederek, uzun bir görüşme yaptığı ve para programı ile bu programı desteklemek için planlanan ‘‘borçlanma programı'' ve ‘‘sürdürülebilir açık '' kavramı üzerine bilgi verdiği öğrenildi.

Temizel'in Eğilmez'in başlattığı bu harekete ‘‘tam destek'' verdiği öğrenildi. Bilgi veren yetkililer Temizel 'le Eğilmez'in bütçenin samimi yapılması, sürdürülebilir bir açığın saptanarak, dengeleri bozmadan ve belirli bir hedefe yönelik olarak bu açığını finansmanının gerekliliği konusunda tam bir mutabakat içerisinde olduklarını söylediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!