Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı bitti

Güncelleme Tarihi:

Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı bitti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2009 23:07

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Hükümet'in “demokratik açılım” konusunda yaptığı çalışmalara güçlü bir destek verildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Babacan, Dedeman Otel'de yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısının sonunda düzenlediği basın toplantısında, bugün 10 saati aşan 17. Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısına 9 ilin katıldığını belirterek, “Verimli bir toplantı oldu. Açıkça, samimi, bir aile ortamında konuları değerlendirdik. Görüşlerimizi paylaştık” dedi.

Toplantının son bölümde bakanların sorulara cevap verdiklerini ve merak edilen konulara açıklık getirdiklerini ifade eden Babacan, şöyle konuştu:
“Toplantıda konuşulan tüm konuları kaydettik. Ankara'ya döndüğümüzde, tüm bakan arkadaşlarımızla bu toplantının bir değerlendirmesini yapacağız, çalışmalarını belirleyeceğiz. Burada konuşanların burada kalmaması için, gerçekten sorunlara çözüm üretilmesi ve önerilerin hayata geçirilmesiyle ilgili çalışmalarımızı Ankara'da devam ettireceğiz. Bu toplantıda açıkça görüldü ki kamu kesimin tek başına sorunları çözmesi, tek başına çözüm üretmesi çok gerçekçi değil. Mutlaka ilgili taraflarla, geniş kesimlerle istişare ile konuları tartışmamız ve mümkün olduğunca geniş bir mutabakat zemini yakaladıktan sonra kararlar almamız ve hareket etmemiz büyük önem taşıyor.”

“BÖLGENİN EKONOMİK KADERİNİ BELİRLEYECEK”

Bugünkü toplantıda, GAP, kalkınma ajansları, yeni teşvik sistemi, tarım politikaları, ulaştırma, KOSGEB, AB fonları, turizm konularının ele alındığını anlatan Babacan, şöyle devam etti:
“Komşu ülkelerle ticaretin önemi vurgulandı. Bu benim beklediğimden daha fazla bir gündem maddesiydi doğrusu. Komşu ülkelerle ilişkiler, Güneydoğu olsun Doğu Anadolu olsun bu bölgenin ekonomik kaderini belirleyecek derecede önemli ilişkiler. Artık, Türkiye ekonomik olarak bu bölgede geniş bir hinterlanda hitap eder hale geldi. Türkiye örnek alınan ülke, daha kaliteli ürün üreten ülke konumunda. Genel ihracatımızda geçen seneye göre yavaşlama olmasına rağmen, bu bölgedeki 9 ilin ihracat rakamlarına baktığımızda geçen seneye göre küçük artışlar dahi var.”

“İŞSİZLİK Mİ MESLEKSİZLİK Mİ”

İstihdamın çok temel bir konu olduğunu ifade eden Babacan, “Belki de tüm ekonomik politikalarının odağında olan konu. Bu konu her ne kadar katılımcılar tarafından çok sık gündeme getirilen bir konu olmasa da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Ömer Dinçer bu konuyla ilgili güzel bir perspektif ortaya koydu; işsizlik mi mesleksizlik mi? Bunun belki bölgede daha çok tartışılması lazım. Bu konudaki farkındalığın ve bölgede bir gayretin oluşması gerekiyor” diye konuştu.

“DEMOKRATİK AÇILIMA, GÜÇLÜ BİR DESTEK”

Devlet Bakanı Babacan, şunları kaydetti:
“Her ne kadar konumuz ekonomi de olsa belki beklediğimizden daha yoğun şekilde 'demokratik açılım' konusu katılımcılar tarafından gündeme getirildi. Pek çok oda başkanımız, belediye başkanlarımızın pek çoğu, Hükümetimizin bu konudaki yapmış olduğu çalışmalara, ortaya koymuş olduğu perspektife güçlü bir destek verdi. Bu konuda neredeyse, belki farklı görüşü olanlar hiç konuşmadıysa bilmiyorum, ama söz alan, bu konuyu gündeme getiren herkes bu çalışmalardan çok olumlu bir şekilde bahsetti ve çok güçlü bir destek olduğunu biz burada gördük. Bu yaptığımız çalışmalar, Sayın Başbakanımızın liderliğinde yürüyen, Sayın Dışişleri Bakanımızın koordinasyonunda devam eden bu çalışmalar, bu bölgede karşılığını bulmuş, biz bunu bugün yerinde tespit ettik. Açık, net, samimi bir destek bizim Hükümet olarak bundan sonraki dönemde alacağımız somut adımlar konusunda önemlidir.”

“TÜRKİYE'NİN TÜMÜ KAZANACAKTIR”

Sosyal bir huzur ortamı, kardeşlik atmosferi sağlandığında bu bölgenin ekonomik potansiyelinin çok büyük olduğunu vurgulayan Babacan, “Türkiye'nin diğer illerinden eksik herhangi bir şey görmüyorum, potansiyel açısından fazla bir fark yok. Bu sorunları aştığımız zaman bölgemizin çok daha farklı bir refah noktasına ulaşacağı, çok daha farklı bir ekonomik gelişmişlik noktasına ulaşacağı da son derece açık. Güneydoğu Anadolu bölgemizin, Doğu Anadolu bölgemizin kalkınması Türkiye'nin tümünde hissedilecektir, Türkiye'nin tümü bundan kazanacaktır” şeklinde konuştu.

“KAZMAYI VURANLAR, TEŞVİKTEN İSTİFADE EDECEK”

Teşvik Yasası'nda yeni düzenleme yapılıp yapılmayacağı sorusu üzerine Babacan, yatırım teşvik programının yeni yatırımların yanı sıra mevcut yatırımların modernizasyonu ve genişletilmesi için de olduğunu anlattı.

Babacan, 2010 yılı sonuna kadar bu yatırımlara başlanması gerektiğini ifade ederek, “2010 yılı bitmeden kazmayı vuranlar, bu teşviklerden istifade edecekler. Önemli olan yatırıma başlamış olmak. Sadece kağıt üzerindeki yatırıma da bizim teşvik vermemiz mümkün değil. İlla yatırıma başlanmış olacak” dedi.

“SIFIR FAİZ BU ŞARTLARDA OLMAZ”

Ali Babacan, cansuyu kredisinin ne zaman çıkacağına ilişkin soruya karşılık, şu anda tüm KOBİ desteklerini incelediklerini belirtti.
Sıfır faizli kredi vermenin, bütçe üzerindeki etkilerine dikkati çeken Babacan, “Türkiye genelinde küçük esnafa, KOBİ'lere daha uygun şartlarda kredi sağlanmasıyla ilgili bir çalışmamız var, ama sıfır faiz bu şartlarda beklemeyin, olmaz” dedi.

“BÖLGEDE İŞSİZLİĞİN FARKINDAYIZ”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Diçer de bir soru üzerine, İŞKUR olarak Türkiye'de özellikle KOBİ'leri kapsayan işgücü piyasası çalışması yaptıklarını, 275 bin işletmeden bilgi topladıklarını belirterek, “Bu bölgedeki işsizliğin farkındayız. Bunu daha sistematik şekilde çözecek adımlar atmaya ihtiyaç var” diye konuştu.

Kapanış toplantısında, Ekonomik Koordinasyon Kurulu'na katılan tüm bakanların yanı sıra TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi yer aldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!