Ekonomi için ‘Gezi’ diplomasisi

Güncelleme Tarihi:

Ekonomi için ‘Gezi’ diplomasisi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2013 00:00

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 11 AB ülkesinin bakanlarıyla telefon diplomasisi yürüterek, Gezi Parkı eylemlerini anlattı.

Haberin Devamı

TOBB, TİM, MÜSİAD, TUSKON ve İNTES gibi iş dünyasının önde gelen kuruluşlarının temsilcileri de devrede.

GEZİ Parkı eylemleri nedeniyle yabancı yatırımcıların Türkiye’den kaçtığı tartışmaları devam ederken hükümet ve iş dünyası kayıpları önlemek için ekonomik atağa geçti. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 11 AB ülkesinin bakanıyla telefon diplomasisi yürütürken, TOBB, TİM, MÜSİAD, TUSKON ve İNTES gibi iş dünyasının önde gelen temsilcileri de eylemlerin ekonomide yarattığı olumsuz havaya karşı yoğun temaslara başladı. Avrupa Yatırım Fonu’nun Türkiye’deki KOBİ’lere “yeni nesil fon” için 300 milyon Euro’luk destek vereceğini açıklayan Bakan Çağlayan, Lüksemburg Büyük Dükü Henri, Meclis Başkanı Laurend Mossar ile Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ile görüştü. Bu görüşmelerde de Gezi Parkı eylemleri sonrasında ekonomide yaşanan gelişmeler ilk gündem maddesi oldu. Çağlayan, görüşmede Gezi Parkı olaylarıyla ilgili hazırlanan dosyayı flash bellekle Mossar’a sundu. Çağlayan, “Bakanlar ve Meclis Başkanı benim gösterdiğim görüntülerin ardından yanıltıldıklarını söyledi. Ekonomiyi hiç konuşmuyoruz. Dezenformasyonu görüşüyoruz” dedi.

DÜK TÜRKİYE’YE GELİYOR

İki ülke arasında imzalanan JETCO anlaşmasıyla lojistik alanında işbirliği yapılacağını kaydeden Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kasım ayında Türkiye’ye gelecek olan Dük, ‘AB’nin Türkiye’ye davranışı insanları incitti. Bunu çekinmeden söylüyorum’ dedi. Lüksemburg, İstanbul ve Ankara’da ticari ofis kurmak istiyor. Sürdürülebilir Kalkınma ve Altyapı Bakanı Claude Wiseler ile yaptığım görüşmede lojistik konusu gündeme geldi. Üçüncü ülkeler bazında ortaklık, deniz ve demiryolu Trieste’ye gelecek lojistiğin İstanbul’a aktarılmasını önerdiler. Türkiye’yi iyi bir lojistik ortak olarak gördüklerini belirttiler. ABD’nin yeni bakanıyla birlikte 11 AB ülkesi bakanıyla görüştüm. Türkiye’nin ekonomik yapısını, durumunu, son olayların onlar tarafından nasıl göründüğünü ve bizim olaylara bakışımızı 10 dakikada özetliyorum. Hiçbirisi antidemokratik davranıldı demedi. Bizim kendimizi ispatlamak gibi bir sorunumuz yok.”

Haberin Devamı

Merkez Bankası’nı bu defa övdü

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, daha önce sık sık eleştirdiği ve bazen çoksert çıkışlar yaptığı Merkez Bankası’nı bu defa övdü. Çağlayan, FED’in piyasaları sarsan kararı ve Gezi olaylarının ekonomiye yansımalarından sonra Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ile görüştüğünü belirterek, “Merkezin şu andaki reflekslerini doğru buluyorum. Her zaman kötülememi beklemeyin. Biz doğruya doğru deriz” diye konuştu. “Görüşmenizde Başkan Başçı’yı tebrik ettiniz mi” sorusuna da  da Çağlayan, “Bayram değil seyran değil niye tebrik edeyim. Fikir alışverişi yaptık. Çeşitli konuları değerlendirme imkanı bulduk” diye yanıt verdi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gezi Eylemleri sonrası yürüttüğü çalışmalar için TOBB ve TİM’in de aralarında olduğu iş dünyası örgütlerinin başkanlarıyla görüştüğünü, onların da muhataplarıyla temasa geçtiğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!