Ekonomi görücüye çıktı

Güncelleme Tarihi:

Ekonomi görücüye çıktı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2005 12:22

Toplam 11 ülkeden, ciroları 900 milyar euroyu bulan 19 çokuluslu şirketin üst düzey yöneticileri İstanbul'da buluştu.

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Ali Babacan, Yatırımcı Danışma Konseyi toplantısında yaptığı sunumda, Türkiye’nin 2005-2007 yılları arasında toplam 14.4 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermaye girişi yaşanmasının tahmin edildiğini bildirdi.

Babacan, "Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler, Beklentiler ve Yatırım Ortamı" başlıklı sunumunda, Türkiye’nin yapısal reform takviminde önemli ilerlemeler sağladığını anlattı.

YABANCI SERMAYE

Ali Babacan Türkiye’ye bu yıl 4.6 milyar dolar, gelecek yıl 4.8 milyar dolar

Konsey'den tavsiyeler
Erdoğan, Yatırım Danışma Konseyi’nin Türkiye’ye yönelik bu ilgiden en yüksek düzeyde yararlanılması için bulunduğu yeni değerlendirmeleri şöyle sıraladı:
  • Basit ve istikrarlı vergi politikası,
  • Türk firmaların uluslararası rekabet gücünü artırmalarının sağlanması ve yabancı firmalarla işbirliği imkanlarının genişletilmesi
  • Yatırımların önündeki idari ve bürokratik engellerin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmaların sürdürülmesi,
  • Uygulanmakta olan özelleştirme porgramına aynı kararlılıkla devam edilmesi,
  • Yatırımlar açısından yargı sürecinin etkinliğinin artırılması,
  • Türkiye’deki yatırım ortamının yatırımcılar tarafından daha iyi algılanabilmesini teminen ülkenin yatırım yeri olarak tanıtımına yönelik çabaların artırılması.
  • Enerji sektörünün serbestleştirilmesine yönelik programın devam ettirilmesi.
  • Sosyal güvenlik reformuna hız kazandırılması.
  • AR-GE yatırımlarının devam ettirilmesi.
  • , 2007 yılında ise 5 milyar dolar olmak üzere üç yılda toplam 14.4 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermaye girişi yaşanmasının beklendiğini hatırlattı.

    Haberin Devamı

    MAASTRİCHT KRİTERLERİ YAKALANACAK

    Babacan, orta vadeli ekonomik program çerçevesinde Türkiye’nin kamu borç stokunda GSMH’nin yüzde 60’ı olan Maastricht kriterine 2007 yılı sonunda, bütçe açığı kriterine ise 2006 yılı sonunda ulaşmayı amaçladığını belirtti. AB’nin enflasyon ve faiz oranlarına ilişkin kriterlerinin de program sonunda ya da hemen izeyen yıllarda yakalanabileceğini belirten Babacan, IMF ile yapılan üç yıllık yeni stand-by ile AB’ye sunulan orta vadeli ekonomik programın ekonomideki güveni güçlendirerek büyümeyi artıracağını ve enflasyonu düşüreceğini savundu.

    900 MİLYAR EUROLUK CİRO

    Toplantıya, 2004 yılı cirosu yaklaşık 900 milyar euro olan, dünyanın en büyük şirketlerinin başkan ve üst yöneticileri (CEO) katılıyor. Dünya genelinde yaklaşık 3 milyon kişiye istihdam sağlayan bu şirketlerin toplam sermayeleri yaklaşık 456 milyar euro. Katılımcılar 11 ülkeden, otomotiv, finans, çelik-metal, elektrikli ev aletleri, metal, perakende, muhtelif imalat, madencilik, telekomünikasyon, lastik-kablo, elektronik ve gıda sektörlerini temsil ediyor.

    Toplantıda İtalya'dan 4, ABD'den 3, Almanya'dan 3, Japonya'dan 2 olmak üzere, Lüksemburg, Fransa, İngiltere, Hollanda, Güney Kore, İsrail ve Kanada'dan toplam 19 firmanın temsilcileri yer aldı.

    Otomotiv 5 ve finans 3 şirketle en fazla katılımın yaşandığı sektörler olarak dikkat çekerken, şirket sayısı açısından İtalya birinci sırada geldi.

    ÜNLÜ PATRONLAR İSTANBUL'DA

    IMF Başkanı Rodrigo de Rato, Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Shengman Zhang, Avrupa Yatırım Bankası Başkanı Philippe Maystadt'ın da yer aldığı toplantının katılımcı şirketleri ve temsilcileri şöyle:

    “Ford Motor Company Avrupa Başkanı Lewis Booth, Citigroup Küresel Yatırım Bankacılığı Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Michael Klein, Newmont Mining Group Başkanı Pierre Lassonde, Metro AG CEO'su Hans-Joachim Körber, Siemens AG Başkan Yardımcısı Johannes Feldmayer, BNP Paribas Yönetim Kurulu Başkanı Danışmanı Jacques de Larosiere, Arcelor Başkan Yardımcısı Paul Matthys, Hyundai Başkan Yardımcısı Heung-Soo Lheem, Unilever Asya, Afrika, Ortadoğu ve Türkiye Bölgesinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Doug Baillie, ISCAR Yönetim Kurulu Başkanı Stef Wertheimer, Merloni CEO'su Marco Milani, Fiat SpA CEO'su Sergio Marchionne, Telecom Italia SpA ve Pirelli & C. SpA Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Marco Tronchetti Provera, Toyota Avrupa Başkan ve CEO'su Shinichi Sasaki, Nortel Networks Corp. Avrupa, K. Afrika ve Ortadoğu Başkanı Darrly Edwards, Corus Group CEO'su Philippe Varin, Mitsui Co. Ltd. Avrupa Başkan Yardımcısı ve CEO'su Yasuo Hayashi, Daimler Chrysler AG Ticari Araçlar Grubu CEO'su Andreas Renshler ve Unicredit CEO'su Alessandro Profumo.”

    DİĞER KATILIMCILAR

    Şu isimler de katılımcılar arasında yer alıyor: “IMF Dış İlişkiler Direktörü Thomas Dawson, IMF Türkiye Temsilcisi Hugh Brendenkamp, Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ömer Sabancı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Yabancı Sermaye Derneği (YASED) Başkanı Şaban Erdikler, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı.”

    AMAÇ YATIRIM

    Yatırım Danışma Konseyi üyeleri, toplantıda, bir yıl içerisinde yatırım ortamının iyileştirilmesi konusunda Türkiye'de yapılan çalışmaların diğer ülkelerdeki benzer çalışmalarla karşılaştırılması ve Türkiye'de önümüzdeki bir yıl içinde yatırım ortamının iyileştirilmesi konusunda ulaşılması gereken somut hedefler konusunda görüşlerini belirtecekler.

    Gül: Yabancı yatırımcı akın akın geliyor
    Citigroup: Bankacılık doğru yolda

    Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!