Ekonomi fazla soğursa donar

Güncelleme Tarihi:

Ekonomi fazla soğursa donar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2012 00:00

Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Mersin İdmanyurdu, Galatasaray’dan Juan Culio’yu transfer etti. Culio, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da katıldığı törende sözleşme imzaladı.

Haberin Devamı

EKONOMİ Bakanı Zafer çağlayan 2012 yılının ilk 6 ayını değerlendirdi. Cari açıktan, işsizliğe, enerjiden altına Türkiye’nin ekonomik hedeflerini anlatan Çağlayan, geçen hafta TUSKON Başkanı Rızanur Meral’ın gündeme getirdiği ‘ekonomiyi daha fazla soğutmama’ önerisine destek verdi. Bakan Çağlayan “Türkiye’nin ihracatı yüzde 13.4 artarken, Çin gibi ülkelerde yüzde 9.2 oranında arttı. Merkez Bankası politikalarını destekliyorum, ekonomiyi daha fazla soğutursak donar” dedi.

En hızlı ülkelerden

Çağlayan, Türkiye ekonomisinin bir ilki yaşadığını vurgulayarak, şöyle konuştu: “Türkiye ekonomisi ilk kez bir yumuşak inişi gerçekleştiriyor. 2011’in ilk yarısında 65.6 milyar dolar olan mal ihracatımız, bu yılın ilk yarısında yüzde 13.4 artarak 74.4 milyar dolara ulaştı. 28 aydan beri kesintisiz yükselen ihracatımız 2012’nin ilk yarısında en yüksek ilk 6 aylık rakam oldu. Türkiye’nin ihracatı yüzde 13.4 artarken Çin yüzde 9.2, Meksika yüzde 7.7, Japonya yüzde 4.3, ABD yüzde 7.2, Rusya yüzde 6.7, Güney Kore binde 6, Hindistan’da yüzde 2. Dünyada ihracat artış hızı en yüksek ülkelerdeniz. Almanya, Brezilya, Güney Afrika gibi ülkelerin ihracatında gerileme olduğunu da özellikle vurgulamak istiyorum.”

Haberin Devamı

2012 yılı ilk yarı gerçekleşmelerini değerlendiren Çağlayan, “Merkez Bankası politikalarını destekliyorum, ekonomiyi soğutursak ürün donar. Yıl sonunda cari açık/GSYH’nın yüzde 7.7 ile 7.8 civarına inmesini bekliyoruz. Bu yılın ilk çeyreğinde net ihracatın büyümeye katkısı 4.5 puan oldu. Net ihracat 2. çeyrekte de 3. çeyrekte de büyümeye pozitif katkı verecek. 2012’de Türkiye, ihracat sayesinde büyümüş olacak. Cari açıktaki gerilemenin tamamı ihracat kaynaklı. İthalattaki gerileme sadece 2 milyar dolar seviyesinde” dedi.

Hızlı büyüme dönemi geldi

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin 2003-2011 büyüme ortalamasının yüzde 5.3 olduğunu hatırlatarak, “Küresel krizdeki daralmaya rağmen yüzde 5.3, onu hariç tuttuğumuzda yüzde 6.5’e çıkıyor. Ben Merkez Bankasının iş dünyasından gelen görüşleri en iyi şekilde okuyacağına eminim ve şimdiye dek yaptığı gibi büyüme yanlısı proaktif politikalarına devam edeceğini, artık Türkiye için yeniden hızlı büyüme döneminin zamanı geldiğini düşünüyorum. Bugün itibarıyla Türkiye’nin şimdiye kadarki en düşük işsizlik oranını görmüş bir ekonomi. İşsizlik oranı yüzde 8.2 ile şimdiye kadarki en düşük düzeyine indi” dedi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!