Ekonomi Bakanı Mustafa ElitaÅŸ'tan Habur ve Gürbulak açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaştan Habur ve Gürbulak açıklaması
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 24, 2016 15:29

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkiye'nin 2016 yılında yüzde 4'e yakın büyümeyi hedeflediğini belirterek, "2015 yılına göre de ihracatımızda yüzde 11 artışı ortaya çıkarmak için gayret gösteriyoruz. Eğer emtia fiyatları 2015 yılı stoklarındaki bileşkesini normalleştirirse 2016 yılında olağanüstü bir düşüş yaşanmadığı takdirde paritenin de bir denge sağladığı ortamda biz 2016 yılında yüzde 10'luk ihracat artışını gerçekleştireceğiz diye tahmin ediyorum. Bunun için yeni yeni pazarlar oluşturmamız lazım" dedi.

Haberin Devamı

2015 yılının hem Türkiye'nin çevresinde yaşanan gelişmeler ile içeride yaşanan dinamiklerin değişmesiyle farklı bir ortam içerisinde geçtiğini ifade eden Bakan Elitaş, "2015'te iki seçim, son 2 yılda ise cumhurbaşkanlığı seçimi de dahil 4 seçim gerçekleştirdik. Bu sürede istikrarı ve güveni elden bırakmayarak, mali disiplinden taviz vermeyerek, dünyadaki olumsuzluklara rağmen büyük bir başarı hikayesini ortaya koymuştur. Bu başarılı hikayeyi yazmakta AK Parti iktidarları döneminde kararlı ve istikrarın bozulmaması yönünde atılan adımlar, iş alemiyle birlikte aynı motivasyonu paylaşarak Türkiye'yi dünyada daha iyi tanıtmak, ihracatını en üst seviyeye getirmek için yapılan faaliyetler, sivil toplum örgütleri ve iş alemi ile ortak hareket etmenin ortaya koyduğu unsurlardan birisidir" diye konuştu. 

Haberin Devamı


"Ä°HRACAT KAYBI Ä°LE KARÅžI KARÅžIYA KALDIK"
Mustafa Elitaş, 2015 yılı ihracatının  2014 yılına göre parasal yönden 8,7 civarında bir daralma ortaya çıktığını belirterek, bunun en büyük etkilerinde birisinin parite etkisi olduğunu vurgu yaptı. Elitaş, "Bizim hesaplarımıza göre 12,9 milyar dolarlık pariteden dolayı ihracat kaybı ile karşı karşıya kaldık. Ancak esasa baktığımızda miktar cinsinden ihracatın yüzde 2 arttığını görüyoruz. Önceki dönemlere göre baktığımızda yüzde 2 artışın biraz olduğunu ancak konjektürel durum ve çevremizde ortaya çıkan hadiselerden rağmen başarılı bir yıl geçirdiğimizi ifade etmek mümkün" diye konuştu

HABUR KAPISININ KAPALI OLMASIYLA Ä°HRACATTA EKSÄ°LME YAÅžANDI
ElitaÅŸ, terörle mücadele kapsamında Habur sınır kapısının 1 aya yakın bir süre geçiÅŸlere kapalı olması nedeniyle ihracatta bir eksilmenin yaÅŸandığına dikkat çekti.ÂGürbulak sınır kapısında da yaÅŸanan olumsuzluklara deÄŸinen ElitaÅŸ, "DoÄŸu'ya ve Orta Asya'ya giden ihracat kapılarımızdan Gürbulak sınır kapısında hem mevsimsel hem de muhatap ülkeden dolayı ortaya çıkan gecikme veya yavaÅŸlama münasebetiyle olumsuz etkilerini görüyoruz" diye konuÅŸtu.

"2016'NIN İLK AYINDA İHRACATTA BELLİ BİR DÜŞME VAR"
Konuşmasında ihracatta 2016 yılının ilk ayını da değerlendiren Mustafa Elitaş, şöyle konuştu:
"2016'nın ilk ayına baktığımızda ihracatımızda belli bir düşmenin var olduğunu görüyoruz. Bu, hem emtia fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi hem  çevremizdeki olumsuzlukların had safhaya ulaşması hem de Aralık 2015'in ortasından başlayıp 15 Ocak tarihine kadar devam eden terörle mücadele ve teröristleri yok etme faaliyeti kapsamında Habur sınır kapımızda günlük 2 bin 500 veya 3 bin aracın geçiş olmaması nedeniyle ihracatımızda bir eksilme var. Şubat ayı ihracat rakamlarımız olumlu bir seyir takip ediyor. 2015 yılı Şubat ayı ihracat rakamlarına göre bir miktar olumlu bir artık seyredeceğini düşünüyoruz."

PATENT YASASI, Ä°HRACATIMIZI ETKÄ°LEYECEK
Hükümetin açıkladığı reform paketlerini hayata geçirmek için gayret sarfettiklerini kaydeden Bakan Elitaş, "1 Kasım seçimlerine giderken vatandaşlarımıza verdiğimiz taahhütler neyse birer birer idari işlemlerle veya yasal düzenlemelerle hayata geçirdik. Özel sektörün önündeki engelleri kaldırmak için yasal düzenlemeleri hayata geçirmeye gayret ediyoruz. TBMM'ye sevk etmek üzere olduğumuz patent yasası var. Bizim ihracatımızı etkileyecek, üreticilerimizin AR-GE ile paralel olarak değerlendirdiğimizde buluşlarını, zihinlerinin ürünlerini korumak amaçlı olarak ortaya çıkan, endüstriyel tasarımların olabileceği coğrafi işaretlerin olacağı büyük patent yasası ile birlikte bunu hayata geçirip özel sektörümüzün dinamizmini harekete geçirecek buluş yapma arzusunda olanların hevesini artıracak" diye konuştu.

"YENÄ° PAZARLAR OLUÅžTURMAK LAZIM"
İhracatçılarla yaptıkları istişare sonucu 2016 yılındaki hedefi 155,5 milyar dolar olarak belirlediklerini ifade eden Mustafa Elitaş şöyle konuştu:
"Dünyadaki bu olumsuz gelişmelerin 2016 yılı için Dünya Bankası ve İMF'nin dünyadaki bu olumsuz gelişmeler karşısında başka ülkelerle ilgili öngörüleri olumsuz olarak değerlendirirken Türkiye'nin 2016 yılı performansı iyi yönde değerlendirilmektedir. Türkiye, 2016 yılında yüzde 4'e yakın büyümeyi hedefliyor; 2015 yılına göre de ihracatında yüzde 11artışı ortaya çıkarmak için gayret gösteriyor. Eğer emtia fiyatları 2015 yılı stoklarındaki bileşkesini normalleştirirse 2016 yılında olağanüstü bir düşüş yaşanmadığı takdirde paritenin de bir denge sağladığı ortamda biz 2016 yılında yüzde 10'luk ihracat artışını gerçekleştireceğiz diye tahmin ediyorum. Bunun için yeni yeni pazarlar oluşturmamız lazım.

"DÃœNYADA Ä°HRACAT HAMLESÄ° BAÅžLATTIK"
Mustafa Elitaş, tüm dünyada bir ihracat hamlesi başlattıklarını ifade etti. Elitaş, "Sayın cumhurbaşkanımızın önderliğinde sayın başbakanımızın liderliğinde dünya ile ticareti işadamlarımızla birlikte geliştirebilmek ayak basmadığımız coğrafyalar varsa oralara gidip Türk ihraç ürünlerini pazarlayabilmek adına önemli geziler gerçekleştiriyoruz. Artık Türk ürünlerinin girmediği pazarların olmadığı ülkelerin bulunmasını arzu etmiyoruz. Her tarafa gideceği ve Türk ürünlerini satabilmek için elemizden gayreti göstereceğiz" dedi.

"FAÄ°ZLERÄ°N SABÄ°T TUTULMASINI Ä°KÄ° SEBEPLE OLUMLU BULUYORUZ"
Toplantıda konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de bakan Elitaş'a sorunlarını toplu halde sıralanan 200 maddelik bir dosya ile ihracatın kısa dönemde kalıcı olarak katma değeri yükseltecek şekilde artırılması için 22 maddelik öneri paketini sunacaklarını açıkladı. Büyükekşi, TİM'in her türlü zorluğu fırsata çevirmek için üzerine düşen görevi yerine getirmeye hazır olacağı mesajını verdi.

Haberin Devamı

Merkez Bankası'nın dün açıkladığı faizlerin sabit tutulması kararını da değinen Büyükekşi,  "Para Politikası Kurulu faiz kararını açıkladı. Faizlerin sabit tutulması kararını iki sebeple olumlu buluyoruz. Birincisi, yüksek faizlerin yatırımı ve büyümeyi olumsuz etkileyeceğini düşünüyoruz. İkincisi, enflasyon artışındaki iki ana faktörün gıda fiyatlarındaki artış ve  Döviz kurundaki yükseliş olduğunu biliyoruz. Her ikisi de yüksek talepten kaynaklanmıyor. Yani enflasyonun sebebi yüksek talep değilken, mevcut talebi daha da kısacak bir faiz artışının enflasyonla mücadelede doğru bir adım olmadığını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Mustafa Elitaş, toplantının basına kapalı bölümünde ihracatçı birlikleri başkanlarını sorunlarını ve önerilerini dinledi.

BAKMADAN GEÇME!