ekobi: Dört mühendisin UFO’sundan 20 milyon dolar ciro çıktı

Güncelleme Tarihi:

ekobi: Dört mühendisin UFO’sundan 20 milyon dolar ciro çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2006 00:00

Kayserili 4 mühendis kardeşin kurduğu ’infrared teknoloji şirketi’, üretimle birlikte marka yatırımı da yaparak 5 yılda 20 milyon dolar yıllık ciro yapabilen bir büyüklüğe ulaştı. Yılda 250 bin adet UFO marka ısıtıcı üretimi yapan NNR Ltd., Kırım’da da yılda 500 bin adet üretim kapasiteli bir fabrikanın temelini attı.

BABALARI taş ustası olan Kayserili Mustafa, Adem, Mehmet ve Abdullah Yeşil, okuyup mühendis oldular. Sonra tekstil sektörüne kumaş terbiyesi alanında infrared ısıtma teknolojileri uygulayan bir şirket kurdular. Ancak bu işlerle uğraşırken, aynı teknolojinin büyük fabrikaların genel iç ısıtmasında, açık alan ısıtmalarında da çok etkin ve tasarruflu bir yöntem olduğunu keşfettiler. Beş yıl önce bu konuda yatırım kararı alan Yeşil kardeşler, Türkiye’de olmayan bir sektöre girdikleri için üretimle aynı anda marka yatırımı kararı aldılar.

TAM BİR AİLE ŞİRKETİ: Abdullah Yeşil şöyle başlıyor anlatmaya: "Biz tam bir aile firmasıyız. Kayseriliyiz ve 4’ü erkek 6 kardeşiz. Babamız özellikle minare şerefelerinin taşı işinde uzman bir ustaydı. Babamız 4 erkek kardeş olarak hepimizi okutmaya özen gösterdi. Büyük ağabeyim Mustafa Yeşil matematik mühendisi, onun bir küçüğü Adem elektrik mühendisi, onun da küçüğü Mehmet makine mühendisi oldu. Ben de makine mühendisiyim. "

ÜNİVERSİTELİ İŞPORTACI: Abdullah Yeşil, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde okuduğunu belirtiyor ve "1988’de İstanbul’a okumaya geldim. Öğrencilik yıllarımızda maddi imkanlarımız iyi olmadığı için çalıştım. Beyazıt Meydanı’nda işportacılık yaptım. Zabıta kovalar, biz kaçardık. Kot pantolon, tişört satardım. Ağabeylerim Trabzon, Kayseri ve Denizli’de okudular. Onlar da hem çalıştılar hem okudular" diyor. Abdullah Yeşil şöyle devam ediyor: "Isıtma soğutma havalandırma işi yapmaya başladım. Mühendis olarak bunu yapmak en mantıklısıydı. Bu konuda endüstriyel uygulamalara da geçiş yaptık. İşte bu sırada infrared alanındaki boşluğu gördük. 6-7 yıl önce araştırma geliştirme çalışmalarına başladık ve ’bu konuda bir ürün yapalım’ dedik. Çünkü tekstil terbiyesi için gerekli infrared uygulamaları zaten yapıyorduk."

ISITMADA EKMEK VAR: Tekstil terbiyesi konusunda infrared teknolojileri makinelere uygularken, aynı yöntemin ısıtma alanında da önünün açık olduğunu gördüklerini anlatan Abdullah Yeşil, "Öncelikle tavanı yüksek devasa fabrikaların içindeki ısıtma sorunlarını gördük. Çünkü infrared ürün, ışığın düştüğü yeri, yani nesneyi ısıtıyordu ve havayı ısıtmadığı için çok iyi bir ısıtma sağlıyordu. İşte bu aşamada UFO markasını geliştirme kararı aldık. Üretimden önce marka planlaması yaptık. Infrared ısıtıcı yapmak için kullanılan 2.4 mikrometre dalga boyunda ışıma dirençleri gerektiğini anlatan Abdullah Yeşil, bu parçayı da Fransa’da özel yaptırdıklarını belirtiyor.

4 yılda 8.5 milyon dolarlık marka, reklam yatırımı yaptık

Abdullah Yeşil, "Sermayemizi en yararlı şekilde kullanmaya özen gösterdik. Hiçbirimiz ev alamadık. Elimize geçen parayı üretime ve markamıza yatırıyoruz. Çünkü dünya markası olmayı hedefledik. 4 yılda marka ve reklam için 8.5 milyon dolarlık yatırımı yapmışız. Şimdi artık ürün sayımız ve ciromuz arttıkça ürün başına reklam harcamamız da düşüyor. Bu bütçemiz ise sürekli büyüyor" diyor. 2.4 mikrometre dalga boyunda ışın çıkaran direnç tellerini, yansımayı yapan reflektörleri yurt dışından ithal ettiklerini anlatan Abdullah Yeşil, termostatları ise Bursa’daki bir İspanyol üreticiden temin ettiklerini belirtiyor. Abdullah Yeşil, infrared ısınmanın ’ışınla ısınma’ olduğunu belirtiyor ve "1000 metrekare kapalı alanı 7 metre yüksekliği olan bir fabrikanın bu teknolojiyle ısıtılması, doğalgaza göre beşte biri kadar düşük maliyetle sağlanabiliyor" diyor.

Haramidere’de 300 işçimiz var Kırım’da fabrika temeli attık

NNR
Limited Şirketi’nin Haramidere’deki fabrikasının 2006 yılında 250 bin adet üretim hedefine ulaşmak üzere olduğunu belirten Abdullah Yeşil, şöyle konuşuyor: "İlk üretimimize 5 yıl önce başlamıştık. Son 2 yıldır çok ciddi boyutlarda üretim artışı gerçekleştirdik. Ürünümüzün CE belgesi ve diğer standart belgelerini aldık. Fabrikamızın başına da bir Alman mühendisi getirdik ki kendisi Philips ve Toshiba’nın arge bölümlerinde uzun yıllar çalışmış ve şu anda bu alanda dünyada en iyi mühendislerden birisi. Haramidere fabrikamızda 300 kişilik istihdamımız var. Bu yıl ciromuzu 20 milyon dolar bekliyoruz. İhracatımız ciromuzun yüzde 30’u kadar. İhracatı Ukrayna’ya yapıyoruz. Moskova’ya ve St. Petersburg’a da birer firma kurduk. Kırım’da yılda 500 bin adet üretim kapasiteli fabrika kuruyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!