Ekobi

Güncelleme Tarihi:

Ekobi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2005 01:54

Gurbette biriktirdiği marklarla 1 milyon tencerelik fabrika kurdu

SAFFET
Lise, 1965’te Almanya’ya işçi olarak gitti ve Siemens fabrikasında 11 yıl çalıştı. 1976’da yurda kesin dönüş yapan Lise’nin 6 kardeşini de yanına alarak kurduğu Paksan, şu anda 30 ülkeye çelik tencere ve çaydanlık ihracatı yapıyor.

TÜRK insanının Almanya’da işçilik serüveninden çok sayıda girişimci de çıktı. Bunlardan bir tanesi de Marmara Ereğlisi’nden Saffet Lise. 1965’te Almanya’ya işçi olarak gitti ve 11 yıl Siemens fabrikasında çalıştı. Kesin dönüşten sonra 4 yıl kayınbiraderiyle ortaklık yaptı. 1979’da bu ortaklıktan ayrılan Saffet Lise önce Cemal ve Mehmet kardeşlerini yanına alarak Paksan’ı kurdu. 1 yıl sonra da Ahmet, Musa, Özcan ve Ercan kardeşlerini yanına alan Saffet Lise, şöyle başlıyor hikayesini anlatmaya:

‘Ben ailenin en büyük oğluyum. 1935’te Marmara Ereğlisi’nde doğdum. Babam çiftçilik ve balıkçılıkla geçinirdi. Ben de en büyük oğul olarak onunla bu işleri bir süre yaptım. 1965’te Almanya’ya işçi olarak gittim ve 1976’ya kadar orada çalıştım. Siemens fabrikasında, buzdolabı ve çamaşır makinesi üretiminde çalıştım. 1976’da da memlekete kesin dönüş yaptım. 1976’da kayınbiraderimle ortak çalışmaya başladım o iş 4 yıl kadar sürdü. 1979’da ondan ayrıldım ve biraderlerimi davet ettim. Onlara ‘Artık kendi işimizi kuralım’ dedim.’

SİNİ VE PAÇA TABAĞI:

1979’da Bayrampaşa’da kurduğu fabrikada alüminyum sini ve paça tabağı tabir edilen tabaklar üretmeye başlayan Saafet Lise ve kardeşleri 1985’e kadar bu üretimi sürdürdü. Saafet Lise Denizli’li Emsan’ın piyasaya getirdiği yenilikler üzerine rekabetin farklı bir yöne kaydığını ve kendilerinin de bu nedenle yeni yatırıma gittiğini anlatıyor. Lise, ‘1985’te yeni yatırım yaptık ve tencere ve çaydanlık işine girdik. 1989’da da Marmara Ereğlisi’ndeki bu fabrikamızın temeli attık ve 1992’de taşındık’ diyor. Lise 1980’lerde iç pazarın çok iyi olduğunu ve sermaye birikimi yapmalarında bu dönemin büyük etkisi bulunduğunu belirtiyor. Lise şöyle devam ediyor anlatmaya:

NE ÜRETSEK SATARDIK:

‘İç pazar çok canlıydı, imalat azdı o nedenle ne üretsen satılıyordu ama biz bu dönemde Suudi Arabistan’a ve Almanya’ya ihracat da yaptık. Suudi Arabistan’a tabak ve sini satıyorduk. Sonra çaydanlık ve tencereye başlayınca Almanya’ya da satmaya başladık. 1985’ten sonra üretici frimaların sayısı arttı ve rekabet de zorlaştı. 2000 yılına kadar yine de piyasa çok iyiydi. Biz bu dönemde ihracatımızı büyütmeye özen gösterdik. Şimdi ailemizin gençleri Nazmi ve Gökalp Lise işi geliştiriyorlar.’

Amerika’ya 10 bin çaydanlık sattık

PAKSAN Dış Ticaret Koordinatörü Nazmi Lise, ürünlerin en son teknolojiyle üretildiğini ve bu nedenle en zor pazarlara ihracat yapabildiklerini belirtiyor. Nazmi Lise, ‘Amerika, Avrupa ve Ortaoğdu’da iyiyiz. Şimdi Afrika pazarına da odaklanıyoruz. Mesela Etiyopya’ya girdik. Bazı pazarlara ilginç ürünler de satıyoruz. Mesela Amerika’ya geçen yıl 10 bin adet çaydanlık sattık. Talep Amerika’daki Ortadoğu kökenli tüketiciden geliyor’ dedi. ABD’de zincir marketlere girmek için şu anda üretim kapasitelerinin yetersiz olduğunu belirten Nazmi Lise, Paksan’ın mevcut üretim kapasitesinin yılda 1 milyon adet ürün olduğunu kaydetti.

Tasarımla öne çıkıyoruz

Paksan Genel Koordinatörü Gökalp Lise, 1 yıl önce iç pazar için yeniden yapılanma başlattıklarını belirtiyor ve ‘İç pazar için yeniden örgütleniyoruz ve bunu da piyasanın en iyi isimlerinden Cafer Cantürk’le yapıyoruz. Kendisi sektörün duayenlerinden. Ürün tasarımında da yenilikler yaptık ve ilk kez yanmaz yapışmaz teflona kare şekille girdik’ diyor. Gökalp Lise, Paksan’da 6500 metrekare kapalı alanda 100 civarında personelle yılda 5 milyon dolara yakın ciro yaptıklarını ve bunun da yüzde 40’ını ihracattan sağladıklarını belirtiyor.

81 vilayete yayıldık şimdi markalaşıyoruz

PAKSAN Pazarlama Müdürü Cafer Cantürk, şirkete 1 yıl önce katıldığını belirtiyor. Cantürk, ‘25 yıl bu sektörün en büyük markalarında çalıştım. Emekli oldum ve Paksan’dan teklif geldi. Birkaç ay Paksan’ı inceledik ve özellikle iç pazarda dağıtım kanallarına yayılımı için yeniden yapılanmaya gittik. Şu anda 81 vilayette en uç noktalara kadar ürünümüz yayılmış durumda’ dedi. Cantürk, Paksan’da iç pazara dönük pazarlama ağırlıklı çalışmaların markalaşmayı da beraberinde getireceğini bu konuda önümüzdeki günlerde daha etkin projeler uygulayacaklarını söyledi.

Konya Ereğli’den Avrupa’ya 3 bin ton Beyaz Kiraz ihracatı

TÜRKİYE
beyaz kiraz üretiminin yaklaşık yüzde 90’ını karşılayan Konya’nın Ereğli İlçesi, bu yıl İtalya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine 3 bin tonluk ihracat gerçekleştirdi. Ereğli Tarım İlçe Müdürü Özkan Özgüven, yılda ortalama 8 bin ton beyaz kiraz üretiminin yapıldığı Ereğli’nin, bu üründe Türkiye üretiminin yüzde 90’ını karşıladığını söyledi. Kiraz üretimi açısından önde gelen Kemalpaşa, Sultandağı, Akşehir ve Hadim gibi bölgelerde beyaz kirazın sadece dölleyici olarak bahçelerde bulundurulduğunu ifade eden Özgüven, bu yüzden Ereğli dışında beyaz kirazın çok yaygın olarak yetiştirilmediğini anlattı. Ereğli’de yaklaşık 150 bin ağaçta üretimi yapılan beyaz kirazın çok sayıda aile için önemli gelir kaynakları arasında yer aldığını vurgulayan Özgüven şunları kaydetti: ‘Geçen yıl olumsuz hava şartları nedeniyle sadece 600 tonluk üretim gerçekleşti. Bu yıl ise geçen yıla oranla üretim oldukça fazla oldu. Çiçek ve döllenme zamanında uygun hava şartlarının etkisiyle Ereğli’de bu yıl beyaz kiraz üretimi 7 bin tonu geçti. Bu üretimin 3 bin tonu İtalya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç edildi.’

İzmirli sanayiciden robot sehpa

İZMİR
Karabağlar’da 1993’ten bu yana televizyon sehpası üretimi yapan İZYAŞAM, robot sehpa üretip, patentini aldı.‘Uzaktan Kumandalı Robot TV Sehpası’ adı verilen bu ürün İZYAŞAM Ar- Ge bölümünün 3 yıllık çalışmaları sonucunda ortaya çıktı. Uzaktan kumanda ile 110 santimetre yüksekliğe çıkarılabilen ve 45’er derece açısı ayarlanabilen robot sehpa aynı zamanda müzik seti, DVD gibi cihazları üzerinde bulunan tek bir pirizden çalıştırabiliyor. Önümüzdeki ay piyasaya sürülecek olan bu ürünün büyük ilgi göreceğini belirten ve birçok yerden teklif aldıklarını söyleyen İZYAŞAM Genel Müdürü Atilla Akgün şunları söyledi: ‘Uzun uğraşlar sonucunda buluşumuzu tamamladık. İcadımızla televizyon izleme keyfi yeni bir boyut kazanacak. Yapacağımız ihracatla tüm dünya evlerine bizim buluşumuz olan uzaktan kumandalı robot tv sehpaları girecek. Biz sürekli yenilikler üzerine çalışan bir firmayız, gündemimizde farklı projeler ver. Önümüzdeki günlerda peynir ekmek gibi satılacak yeni buluşumuzla adımızdan çok söz ettireceğiz.’ İsmail GEZGİN/İZMİR, (DHA)

Ağız kokusuna ‘haplı’ çözüm

AFT
Ltd. Şirketi, ağız kokusunu yok eden ‘hap’ üretti. Freshies isimle hap, zararlı hiçbir katkı maddesi içermiyor ve ağız tadını bozmadan koku sorununu midede çözüyor ve saatlerce etkili oluyor. Yüzde 100 doğal çözüm sloganıyla üretilen Freshies’in önemli zincir marketlerde, eczanalerde, aktarlarda ve akaryakıt istasyonlarında satışa sunulduğunu söyleyen AFT Ltd. Şirketi yetkilisi Aydın İnan, AFT’nin ayrıca diyet tuz da ürettiğini söyledi. İnan, şirketin gıda sanayisinde 20 yıllık geçmişi olduğunu ve birçok büyük gıda üreticisine katkı maddesi tedarik ettiğini anlattı. Aydın İnan, ‘Türkiye genelinde de 10 bayimiz var. Patronumuz Nüvit Ulubelen, Türkiye’de üretilmeyen ürünleri üretmek istiyor. Önümüzdeki aylarda yeni ürünlerimiz olacak’ dedi.

İşbank’tan KOBİ’lere 5 yıl vadeli kredi

İŞ
Bankası (İşbank), yatırım teşvik belgesi almış işletmelere verdiği Küçük İşletmeler Orta ve Uzun Vadeli Yatırım Kredisi’nin azami 3 yıl olan vadesini ilk bir yıl anapara ödemesiz olarak azami 5 yıla çıkardı. Kredi 250 bin dolar veya karşılığı YTL olarak kullandırılacak. Kredi, yapılan yeni düzenleme ile yatırımların finansmanı amacıyla yatırım teşvik belgesi almış işletmelere döviz, döviz karşılığı YTL ve dövize endeksli olarak da kullandırılabilecek. Banka kredilerine uygulanacak faiz oranını yıllık Trlibor/Libor + yüzde 4.5 olarak açıkladı.

Elit, Canias ERP yazılımını seçti

ELİT
Çikolata ve Şekerleme, 9 ülkede altı dilde kullanılabilen tek Türk yazılımı Canias ERP kurumsal kaynak planlama yazılımını kullanacak. Zor rekabet koşullarında rakiplerine karşı avantaj sağlamayı, şirket içi veri entegrasyonunu, maliyetleri düşürmeyi, verimliliği artırmayı hedefleyen firma, 1924’ten beri pasta, kek ve dondurma üreticilerinin hammadde ve yarı mamül olarak kullandıkları ürünlerde ve birçok perakende üründe iddialı. Elit; madlen, baton, tablet, spesiyal, sütlü çikolatalar, sert şekerler ve çikolata kaplı kuruyemişler üretip; dökme, kutulu ve poşetli olarak satışa sunuyor. 300 ürünle hizmet veren Elit Çikolata ve Şekerleme, iç pazardaki yüksek satış hacminin yanında dış pazarlarda da giderek artan satış performansı gösteriyor. Firma; Rusya, ABD, İngiltere ve Belçika dahil 22 ülkeye ihracat yapıyor ve cirosunun yüzde 30’unu ihracattan sağlıyor. Elit Genel Müdür Yardımcısı Burak Halimoğlu, ‘Firmaların operasyonlarında verimliliklerini arttırmaları ve hızlı karar verme süreçlerini oluşturmaları gerekiyor. ERP projesini uygulamaya aldık’ dedi.

İntepe, şarap üretip İtalya’ya satacak

ÇANAKKALE
’nin merkeze bağlı İntepe Beldesi’nde kurulacak fabrikada, ‘Ofrion’ ve ‘Erenköy’ markalarıyla üretilecek şaraplar İtalya’ya ihraç edilecek. İntepe Belediye Başkanı Alaattin Özkurnaz, Çanakkale’de özellikle Bozcaada ve İntepe’nin şaraplık üzüm üretiminde önemli iki bölge olduğunu, ancak İntepe’de tesis yetersizliği nedeniyle yıllardır şarap üretiminin yapılamadığını söyledi. Geçen yıl başlanan deneme üretiminde yaklaşık 50 ailenin evlerinde 7 ton şarap ürettiğini anlatan Özkurnaz, kurmayı planladıkları fabrikada 100 ton şarap üretmeyi hedeflediklerini belirtti. Özkurnaz şunları kaydetti: ‘İntepe’de geçen yıl küçük çapta başladığımız deneme üretiminden önemli sonuçlar elde ettik. Beldede yılda ortalama 3 bin ton üzüm üretiliyor. Ancak, üzüm çok ucuza satılıyor. İntepe’de bulunan taş binayı yakın bir zamanda fabrikaya dönüştüreceğiz. İtalya’daki Nemi firmasıyla ihracat konusundaki görüşmelerimiz sürüyor.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!