'Ekmek 1.5 lira olacak' tartışması büyüyor

Güncelleme Tarihi:

Ekmek 1.5 lira olacak tartışması büyüyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2015 14:09

Vatandaş soruyor: Ekmek fiyatı 1.5 lira mı olacak? Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Böyle bir şey söz konusu değil” diyerek tavrını koydu. Fiyatın 1.5 liraya çıkabileceğini ifade eden Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Cihan Kolivar ise “Bakan uncuya vermiyor ki bunun parasını. Bakanın böyle bir şey demeye yetkisi yok” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Cihan Kolivar’ın geçen cumartesi günü ekmeğin fiyatının 1.5 lira olacağını söylemesi Türkiye’de gündem oldu. Konu üzerine dün konuşan Tarım Bakanı Faruk Çelik böyle bir zammın yapılmayacağını söyledi. Çelik, “Böyle bir şey söz konusu değil” diye konuştu.

‘TAMAMEN SPEKÜLATİF’

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik bugün fırıncılarla bir araya geldi. Çelik, ekmek fiyatlarında buğday, stok ve piyasa koşulları açısından artışı gerektirecek bir durum olmadığını belirterek, "Bu şekilde bir şayia oluşturulmaya çalışılması çok manidardır. Tamamen spekülatif" dedi.

‘SÖZ KONUSU DEĞİL’

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı ise bakanı ziyaretleri sonrası, “Geçmişte olduğu gibi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın yapacağı çalışma neticesinde oluşacak olan tabloya göre hareket edeceğimizi söyleyebiliriz. Maalesef kamuoyunda yer alan '250 gram ekmek fiyatı 1,5 lira olacak' ifadesi kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Bir fiyat artışı olsa dahi ki şu an itibarıyla böyle bir şey söz konusu değil, rakam böyle olmayacaktır. Biz Türkiye Fırıncılar Federasyonu olarak, yetkili kurum olarak ve fırıncı esnafı olarak hiçbir zaman bu oranda yüksek bir fiyat artışı ile halkımızın karşısına çıkmadık” dedi.

Haberin Devamı

'RUHSATSIZ FIRINLARI KAPATIN'

Ekmek zammıyla ilgili açıklamaları hurriyet.com.tr’ye değerlendiren ‘Ekmek 1.5 lira olabilir’ açıklamasının sahibi Cihan Kolivar, “Bakan uncuya vermiyor ki bunun parasını. Bakan’ın böyle bir şey demeye yetkisi yok. İstanbul’da 1000 tane ruhsatsız fırın var. Bu fırınları kapatsınlar biz de zam yapmak zorunda kalmayalım” dedi.

Ruhsatsız fırınların fiyatların yükselmesinde önemli bir mesele olduğunu belirten Kolivar, “Manisa’da ahırda ekmek üretiyorlar. Önüne gelene ruhsat veriyorlar. Çok insan ekmek üretince bizim gelirimiz düşüyor” diye konuştu.
Ruhsatlı fırıncıların en az sekiz sigortalı işçi çalıştırdığını belirten Kolivar, “Namuslu dürüst fırıncının en az 8 işçi sigortalısı vardır. Ruhsatsız fırıncılar kimseye sigorta yapmıyor” ifadesini kullandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!