Eker: GDO yönetmeliği varken Türkiye’ye GDO’lu ürün giremez

Güncelleme Tarihi:

Eker: GDO yönetmeliği varken Türkiye’ye GDO’lu ürün giremez
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2009 00:00

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, genetiği ile GDO’lu (genetiği değiştirilmiş orginazma) ürünlere izin verdiği eleştirilerine neden olan yönetmeliği, “Yalan, bilmeden konuşuyorlar, spekülasyon-dezenformasyon yapılıyor, bu yönetmelik varken Türkiye’ye GDO’lu ürün giremez” diye savundu.

Haberin Devamı

TBMM Genel Kurulu’nda dün gündem dışı söz alarak bu konudaki eleştirileri de yanıtlayan Eker, Hürriyet’e de, “Türkiye’nin bu alanda mevzuatı yok. Şimde bu mevzuatı oluşturuyoruz. Neden kanun değil de yönetmelik çıkardınız diyorlar. Kanun yolda, arada boşluk olmasın, bir an önce önlem alalım diye yönetmelik çıkardık. ne yapalım, kanun çıkana kadar bu önlemleri almayalım mı?” dedi ve şöyle konuştu:
Yönetmelikle getirilen düzenlemelerin AB ile uyumlu olduğunu, AB’deki düzenlemelerden “fazlasının olduğunu, eksiğinin olmadığını” belirten Eker, “Örneğin çocuklarla ilgili düzenleme sadece İngiltere’de var, diğer AB ülkelerinde yok. Biz de bu konuda yönetmeliğe hüküm koyduk. Antibiyotiğe dirençli genlerle ilgili yasaklar hiçbir Avrupa ülkesinde yok, ama biz yönetmeliğe koyduk, bizde var. Biz bu düzenlemeyle AB’den ilerideyiz.
GDO varsa yazacak
Bu yönetmeliğe göre eğer bir ürün GDO’lu ise bunu üzerine yazacak. Ürünün içinde ne varsa yazacak. Olmayan bir şey yazılmaz. Eğer üründe olan bir şey yazılmamış ve bu da labaratuvar incelemesi sonucunda ortaya çıkarsa ağır cezası var. Bu yönetmelik söylenenlerin aksine GDO’lu ürün girişini kolaylaştırıcı değil, zorlaştırıcı, engelleyici hükümler içeriyor. Bu yönetmelik olduğu sürece Türkiye’ye GDO’lu gıda giremez.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!