Ehliyet yenileme ücreti 400 - 500 TL olacak mı? İşte resmi yanıt

Güncelleme Tarihi:

Ehliyet yenileme ücreti 400 - 500 TL olacak mı İşte resmi yanıt
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2016 09:34

Ehliyet yenileme ücretinin 31 Aralık 2016 tarihinden sonra artacağı, 400-500 TL arası ücret ödenmek zorunda kalınacağı gibi iddialara resmi makamlardan açıklama geldi. Son günlerde sosyal medya üzerinden yayılan haberlere açıklık getiren EGM ve AHEF Başkanı Dr. Gürsel Özer, ehliyet yenileme ilgili söylentileri yalanladı. İşte, o açıklamaların detayları ve ehliyet yenileme sürecinin detayları!

Haberin Devamı

Ehliyetini yenilemek isteyenlerin telaşa kapılmasına neden olan sosyal medya söylentisi doğru çıkmadı. Son zamanlarda özellikle facebook üzerinden  ”31 Aralık 2016 tarihine kadar mevcut ehliyetlerin yenilenmesi gerektiği; aksi takdirde yılbaşından sonra tam teşekkülü sağlık raporunun hastanelerden alınacağı ve 400-500 TL arası ücret ödenmek zorunda kalınacağı” iddiası yayılmıştı. 400-500 TL arası ücret ödenmek zorunda kalınacağı iddiasına Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Gürsel Özer ve EGM'den yanıt geldi.

Özer; "1 Ocak 2017'de ehliyet yenilemek isteyenlerin aile hekimlerine başvuramayacakları" yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Böyle bir durum yok, söz konusu değil. Bununla ilgili bir mevzuat değişikliği yok. Sağlık raporları ocak ayından önce de sonra da aile hekimlerine başvurulup alınabilecek." dedi. Ehliyet yenileme ücretiyle ilgili iddialarının kulaktan dolma bilgiler ve yanlış anlaşılma ürünü olduğunu anlatan Özer, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"O yanlış anlaşılma da sosyal medyada patladı. Bununla ilgili hatta emniyet kanadından da açıklamalar gelmeye başlamış. Böyle bir durum yok, söz konusu değil. Bununla ilgili bir mevzuat değişikliği yok. Sağlık raporları ocak ayından önce de sonra da aile hekimlerine başvurulup alınabilecek. Ek bir ücret, ücretlendirme ya da yeni bir değişiklik söz konusu değil. Yani aile hekimi, muayene ve tetkikler sonucunda kişinin istenen koşulları taşıdığına kanaat getirirse ilgili sağlık raporunu verebilir. Hekim bu esnada herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşırsa veya ileri tetkik ihtiyacı duyarsa ayrıntılı tetkik için ilgili branşa sevk edebilir."

Özer, ehliyet yenilemelerinde sağlık raporlarının hastanelerdeki sağlık kurullarından alınmasının daha doğru olduğunu düşündüklerini söyleyerek, "Çünkü genelgede ölçülebilir değerler var, onunla ilgili algoritmamız da var. İnsanların psikiyatrik yönden değerlendirilmesi lazım. Çünkü görüyorsunuz trafikte sürekli şerit değiştiren insanlar oluyor. Bunları da değerlendirecek olan psikiyatristlerdir." ifadelerini kullandı. Kişilerin işitme, görme anlamındaki tüm muayenelerin de tam anlamıyla yapılması gerektiğine işaret eden Özer, aile hekimlerine başvurulduğunda işlemlerin yapıldığını ancak bir sorun varsa kişinin uygun bölümlere sevk edildiğini dile getirdi. Özer, mevzuatta herhangi bir ücret değişikliğinin de söz konusu olmadığını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

SAĞLIK BAKANLIĞI YALANLADI

31 Aralık 2016 tarihine kadar mevcut ehliyetlerin değiştirilmesi gerektiği; aksi takdirde yılbaşından sonra tam teşekkülü sağlık raporunun hastanelerden alınacağı ve 400-500 TL arası ücret ödenmek zorunda kalınacağı iddiasını, Sağlık Bakanlığı yalanladı.

hurriyet.com.tr'in konuyla ilgili sorusuna Bakanlık yetkilileri, "Vatandaşlarımızın telaşa kapılmasına gerek yok. Bugün olduğu gibi gelecek yıl da sürücü belgesi almak için gerekli olan 'sağlık raporunu' aile hekimleri vermeye devam edecek. Ancak yine bugün olduğu gibi aile hekimi gerekli gördüğü durumlarda uzman raporu isteyebilecek" bilgisini verdiler.

EMNİYET DE YALANLADI

Haberin Devamı

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Sürücü Sağlık Raporları’na ilişkin açıklama yaptı. EGM'den yapılan açıklamada ehliyet yenileme ücretiyle ilgili iddialara yönelik olarak şu ifadeler yer alıyor:" Son günlerde sosyal medyada; 2017 Ocak ayından itibaren sürücü sağlık raporlarının Devlet Hastanelerinden 350-400 TL. civarında bedel ödeyerek alınacağı şeklinde haber ve duyurular paylaşılmaktadır. Sürücü sağlık raporları; Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik, hükümleri kapsamında, Aile Hekimliği, Devlet Hastaneleri veya Özel Hastanelerden alınmaya devam edilecektir. Sosyal medyadaki haberler gerçeği yansıtmadığı gibi; bu yönde Genel Müdürlüğümüzce herhangi bir çalışma yapılmamaktadır." (DHA)

Haberin Devamı

EHLİYET YENİLEMELERİ NE ZAMAN BİTECEK?

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren mevcut ehliyetler, yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirilmeye başlanmıştı.  1 Ocak 2016'dan önce alınan yaklaşık 24 milyon ehliyetin,  31 Aralık 2020'ye kadar yenisiyle değiştirilmesi gerekiyor. Ancak ehliyetlerini yenilemek isteyen sürücülerin sürecin başlaması için başvuruda bulunması ve gerekli evrakları tamamlaması gerekiyor. Peki, ehliyet yenileme ücreti ne kadar? Yenileme başvurusu nereden yapılıyor? İşte, EGM’nin resmi sitesi üzerinden konuyla ilgili yapılan açıklama ve sürece dair tüm detaylar!

EGM ÜZERİNDEN ADIM ADIM EHLİYET YENİLEME

Haberin Devamı

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), başvuru sürecinin resmi internet sitesi üzerinden yapılmasına olanak sağlıyor. EGM Resmi Web sayfasına ulaşan sürücüler, ehliyet randevu ekranına ulaşarak başvuru sürecinin ilk adımını gerçekleştirmiş oluyır. Randevu sayfası üzerinden uygun olan günler ve saatler listeleniyor. Randevu tarihi ve saati seçildikten sonra kişisel bilgileriniz eksiksiz girilmesi gerekiyor. Yeni tip ehliyet başvuruları gibi belirlenen tarihin değişimi veya iptali EGM sitesi üzerinden yapılıyor.

YENİLEME ÜCRETİ VE GEREKL EVRAKLAR

Ehliyet yenileme ücreti ve gerekli evraklar da en az başvuru süreci kadar merak ediliyor. Özellikle ücretlerle alakalı farklı iddiaların yayılması, sürücülerin kafasında soru işareti bırakıyor. Sürücülerin ücrete ve belgelere dair soru işaretlerine yanıt ise EGM’ye bağlı olan Trafik.gov.tr adresinden geldi. Resmi sayfada yer alan “Sürücü İşlemleri” sayfasında hem Ehliyet yenileme ücreti hem de gerekli evraklara dair bilgiler yer alıyor. İşte, ehliyet yenileme ücreti ve gerekli evraklar!

1. Eski sürücü belgesi

2. Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği

3. Sürücü sağlık raporu

4. 15 TL (13 TL değerli kağıt bedeli, 2 TL vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz

5. 2 adet fotoğraf (5x6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik vesikalık fotoğraf)

6. Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan.

Eski tip ehliyetlerin değiştirme işlemlerinin 5 yıl içerisinde tamamlanacağının hatırlatıldığı sayfada bir de uyarı yapıldı. Yapılan uyarıda; “Trafik tescil kuruluşlarında harç, değerli kağıt ve hizmet bedeli ücretleri elden tahsil edilmeyecektir. Ücretlerin Maliye Bakanlığının veznelerine veya anlaşmalı bankalara yatırılması gerekmektedir.”

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!