Ege’ye veri incisi

Güncelleme Tarihi:

Ege’ye veri incisi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2018 21:45

Yaklaşık 2 yıl önce 275 milyon TL yatırımla Gebze’de yeni nesil bir veri merkezi açan Turkcell, bu merkezlere bir yenisini de İzmir’de ekledi. 250 milyon TL yatırımla kurulan ‘Turkcell İzmir Veri Merkezi’nin özelliği ise Ege Bölgesi’nin en büyüğü olması. Açılış, Başbakan Binali Yıldırım ile yapıldı.

Haberin Devamı

TURKCELL, yeni nesil veri merkezlerinin sayısını arttıyor. Yaklaşık 2 yıl önce 275 milyon TL yatırımla Gebze’de ilk yeni nesil veri merkezini açan şirket, bu yatırımlarına İzmir’de yaklaşık 250 milyon TL yatırımla açtığı yeni nesil veri merkezini ekledi. Ege Bölgesi’nin en büyük veri merkezi olma özelliğini taşıyan ‘Turkcell İzmir Veri Merkezi’, kapasitesi, teknolojisi ve güvenliğiyle dikkat çekiyor. 2 bin 400 metrekaresi beyaz alan olmak üzere toplamda 14 bin 500 metrekare kapalı alana sahip olan merkez, 15 bin metre fiber optik kablo 300 kamera ve 7 bin sensörle donatılmış durumda.

‘MİLLİ GÜVENLİK MESELESİ’
Turkcell İzmir Veri Merkezi’nin açılış töreninde konuşmaya yapan Başbakan Binali Yıldırım, en büyük gücün artık tanklar, toplar ve silahlar olmadığını belirterek, en büyük gücün bilgi olduğunu anlattı. Yıldırım, “Bilgiyi üretebiliyorsanız bir adım öne geçiyorsunuz. Bu başaramıyorsanı geri aklıyorsunuz. Verinin önemi baş döndürücü bir hızla artıyor. Bu da veri merkezlerine olan ihtiyacı çıkarıyor. Veri merkezleri bir ülkenin milli güvenlik meselesidir. Ürettiğimiz verileri ülkemizde depolayamazsak, değerlendiremezsek ve saklayamazsak ülkemiz açıcınsan ciddi bir siber güvenlik soruyla karşı karşıya kalırız. Veri artık ticari olarak da çok önemli. Kurumların  şirketlerin veri kuvvetiyle zayıf ve güçlü tarafılarını anlayabiliyorsunuz. Hangi alanda fırsatlar var? Hangi alanda tehditler var? Bunları veriyle anlayabiliyorsunuz. Bu iş sadece veriyi saklamakla sınırlı değil. Faydalı bir şekilde kullanma fırsatı da getiriyor” dedi.

Haberin Devamı

Ege’ye veri incisi

YATIRIM 2 MİLYAR TL’YE ULAŞACAK
Türkiye’nin verisinin Türkiye’de saklanması gerektiğini belirten ve bunun için çalıştıklarını söyleyen Terzioğlu, “Yaani ile en fazla veri üreten servislerden birisi olan arama motoru pazarına girdik. BiP, fizy, lifebox, TV+ ve Paycell gibi dijital servislerimiz ile Türkiye’nin verisinin Türkiye’de kalması için önemli bir mesafe kat ettik. Kendi şebekemizdeki verinin yüzde 8.5’ini Turkcell’in bu servislerinde tüketilen veri oluşturuyor. Bu servislerin verilerini yurtdışına göndermek yerine bugün burada bir yenisini daha açtığımız kendi merkezlerimizde saklıyoruz. Ülkemizde halen veri açığı problemi var. Türkiye şu anda verisinin yaklaşık yüzde 96’sını yurtdışında saklıyor. Biz bunun değişmesi için önemli bir adım attık. Gebze ve İzmir Veri Merkezi ile bu resim değişmeye başladı. Uluslararası içerik üreticilerinin verileri de Türkiye’de depolanacak ve Türkiye tarafından yönetilecek. Türkiye’nin en büyük veri merkezi ve bulut hizmetleri operatörü olarak önümüzdeki 2 yıl içerisinde de sırasıyla Ankara ve Çorlu veri merkezlerimizi açacağız. Bu veri merkezlerimizde faaliyete girdiğinde yeni nesil veri merkezlerine yaptığımız toplam yatırım miktarı 2 milyar TL’ye ulaşacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

İZMİR BİLİŞİM ÜSSÜ’NE TURKCELL’DEN SÖZ
Binali Yıldırım, İzmir’e bir bilişim üssü yapmaya karar verdiklerini ifade ederek, Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça ve Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu’na şunları söyledi: “Yapacağımı yer, 30 bin dönümlük Urla’daki İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün olduğu yerdir. Orada Turkcell şanına yakışır bir merkez kursun istiyoruz. Bunun sözünü de burda almak istiyoruz. Anlamlı bir yatırımı İzmir’e yapmak istiyoruz” dedi. Akça ve Terzioğlu ise Yıldırım’a bu merkez için söz verdi.

Ege’ye veri incisi

DEPREMDEN YERLİ İZOLATÖR KORUYACAK
TURKCELL’in İzmir’de hayata geçirdiği veri merkezinin dikkat çeken özelliklerinden biri kullanılan yerli ürünler oldu. 9 şiddetindeki depreme dayanabilecek güçte olan merkezin, temeli sismik izolatörlerle güçlendirildi. Deprem esnasında merkezin hasar görmemesini sağlayan sismik izolatörler yerli bir şirket tarafından geliştirildi. Bu sismik izolatörler, 87 adet olmak üzere veri merkezinin ana taşıyıcı kolonlarına yerleştirildi. Öte yandan Turkcell İzmir Veri Merkezi, yeşil bina ve çevreye uyumlu olduğunu belgeleyen ‘Leed Gold’ sertifikasını da aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!