Eğer Euro çökerse AB de çöker

Güncelleme Tarihi:

Eğer Euro çökerse AB de çöker
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2010 00:00

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği’nin (AB) başta Yunanistan olmak üzere borç yükü altında ezilen üyelerinin durumuna ve Euro’nun son 4 yılın en düşük seviyelerindeki seyrine bakıldığında AB’nin çok ciddi bir dönemeçten geçtiğini söyledi.

AB’nin geçtiğimiz günlerde kabul ettiği 750 milyar Euro’luk kurtarma paketine 3 yıl içinde 148 milyar Euro ile en büyük katkıyı yapacak ülke konumundaki Almanya finansal katkıyı cuma günü parlamentoda oylayacak.

Hesaplanamaz sonuçlar

Merkel, Alman Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, Avrupa’da daha sıkı finansal kurallar ve yaptırımlar getirilmesi konusunda çağrıda bulunarak, Euro’nun istikrara kavuşturulmasının AB için tarihi bir görevi olduğunu kaydetti. Merkel, şöyle devam etti: “Eğer Euro batarsa AB için hesaplanamaz sonuçlar oluşabilir. Euro şu anda varoluşsal bir sınavdan geçiyor. Euro’nun test edildiği mevcut kriz Avrupa’nın 10 yıllardır hatta AB’nin kurulduğu 1957 yılındaki Roma anlaşmasından bu yana karşılaştığı en büyük kriz. Bu kriz varoluşsal ve bunu aşmak zorundayız. Eğer Euro batarsa, Avrupa’da batar. Euro tehlikede, eğer biz bu tehlikeyi önleyemezsek, o zaman ne olacağını hesaplayamayız ve bu durumda Avrupa için de sonuçların ne olacağını öngöremeyiz. Bu önlemler sadece Avrupa için değil G-20 ülkeleri içinde düşünülmeli.”

Şüpheli işlemlere yasak

Piyasaların son 2 yıldır etkili olan global krizde yangına körükle gittiği eleştirisini getiren Merkel şunları söyledi: “İnsanlar sadece bir şey istiyor ve bence de bunu istemekte haklılar, o da birşeylerin adaletli olması. Piyasalarda kuralların ve limitlerin yetersizliğini görüyoruz. Sadece kar odaklı davranışlar piyasalar için yıkıcı olabiliyor. Hükümetlerin ve parlamentoların görevi, riskleri kontrol edebilmek için şüphe altındaki işlemleri yasaklamak olmalı.”

Yeni istikrar kültürü

Avrupa’da uzun vadeli istikrarın sağlıklı bir kamu finansmanı sağlanmadan mümkün olamayacağını vurgulayan Merkel şöyle devam etti: “Rekabet gücü düşük Euro Bölgesi ülkeleri imkanlarının üzerinde yaşıyor, asıl sorun da buradan kaynaklanıyor. İstikrar paktı için daha kapsamlı bir kontrol mekanizmasına ihtiyaç var. Bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 3’ü geçmemeli. Kamu borcu da yüzde 60’ın üzerine çıkmamalı. Almanya da 40 yıldan fazla bir süredir borç yapıyor. Bizim Alman istikrar programımız daha önce denenmiş test edilmiştir. Avrupa yeni bir istikrar kültürüne ihtiyaç duyuyor. Daha hızlı ve daha efektif cezalandırma mekanizmaları taşıyan yeni mali kuralları bütçe açığı vermede ısrar eden ülkelere uygulamalıyız.”

Almanya’nın açığa satış yasağı’ kararı AB’yi karıştırdı

ALMANYA, spekülatif hareketleri engellemek için Euro Bölgesi borçları ve bazı büyük finansal kuruluşların hisselerinin “çıplak açığa satışı”nı yasakladığını duyururken, bazı AB üyesi ülkeler bu yasağın piyasaları olumsuz etkileyeceği uyarılarında bulundu. Almanya Finansal Denetleme Kurumu (BaFin), 31 Mart 2011’e kadar, Euro Bölgesi borçları ve bazı finansal kuruluşların hisselerinin “çıplak açığa satışı”nın yasaklandığını belirtti. Almanya’nın kararı yatırımcıları rahatlatmazken, Avrupa piyasalarında düşüşlere neden oldu. AB liderleri ortak para birimini kullanan 16 ülkenin açığa satış işlemleri ile ilgili yasaklamalarda ortak hareket etmeleri gerektiğini belirttiler. Fransa Maliye Bakanı Chistine Lagarde karşıt görüş bildirdiği “çıplak açığa satış”ların yasaklanması ile ilgili Avrupalı yasa düzenleyicilerini acil toplantıya çağırdı. İsveç ve Hollanda bu konuda karşıt görüş belirtti. BaFin ise, Avrupa’nın borç krizi sırasında finansal istikrarın desteklen-mesinin amaçlandığı,kararın, Euro Bölgesi borçları da dahil olmak üzere kredi borcu takas sözleşmelerine de uygulanacağını bildirdi. BaFin, Euro Bölgesi tahvillerindeki olağan dışı oynaklığın ve kredi borcu takas sözleşmelerindeki alış-satış farkının genişlemesinin yasaklanmanın gerekçesini oluşturduğuna dikkat çekti.

Euro 1.21’e geriledi bizde dolar 1.60 liraya tırmandı

AVRUPA’ya yönelik endişelere bağlı olarak değer kaybı hızlanan Euro, dün 1.21 dolara kadar geriledi. Euro’nun uluslararası borsalarda dolar karşısında önlenemez düşüşü içeride de doların yükselişini beraberinde getirdi. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle Türk para ve sermaye piyasalarında tatil olmasına karşın para piyasalarında dolar 1.5905 liraya kadar çıkış gerçekleştirdi. Serbest piyasada gerçekleşen işlemlerde 1.5780 liradan kapanış yapan dolar, bugün valörlüde ise 1.60 liraya kadar çıktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!