Egebank, dört koldan hortumlandı

Güncelleme Tarihi:

Egebank, dört koldan hortumlandı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

EGEBANK'ın içini boşaltığı için önceki akşam gözaltına alınan Yahya Murat Demirel'in, bankanın içini boşaltmak için dört yöntem kullandığı belirlendi. Demirel'in, bankayı naylon firmalar, yurtdışı krediler, komisyonlu aracılar ve off-shore kanalı ile soyduğu ortaya çıktı.

ÖNCEKİ akşam gözaltına alınan Egebank'ın eski sahibi, Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman demirel'in yeğeni Yahya Murat Demirel Egebank'ın içini boşaltma operasyonuna, Kredi Tahsis Birimi'ni feshederek başladı. Ve bankanın içinin boşaltılması 4 ayrı yöntemle gerçekleştirildi.

Kredi Tahsis Birimi feshedildikten sonra 1999 yılının Haziran ayında bir karar alan Egebank Yönetim Kurulu, avukat Özgen Tamuman'ı, Kredi Risk İzleme Grup Müdürü olarak atadı. Özgen Tamuman, kredi verilecek şirketi belirliyor, mevduata uymamasına rağmen, Yönetim Kurulu, o şirkete kredi verme kararı alıyordu. Paralar önceleri, Murat Demirel'in yakın adamı olan Meriç Pulluoğlu'nun şube müdürlüğü yaptığı Adana şubesine, sonra da tayin edildiği İstanbul Eminönü Bahçekapı şubesine transfer ediliyordu. Krediye itiraz eden şube müdürleri ve diğer yöneticiler, anında işten çıkarılıyor ya da pasif görevlere atanıyordu.

Banka müfettişlerinin en şaşırtıcı tespitlerinden birinin de devletin el koymasından sonra bile, Murat Demirel'in Egebank'tan para çektiği iddiaları. Zarar eden bankalara el konduğunun açıklandığı 22 Aralık 1999 gecesi, Egebank'ın Gayrettepe'deki merkezi ile Eminönü Bahçekapı şubelerinden, çuvallar içinde para ve evrak kaçırıldığı öne sürülüyor. Bankada adı yolsuzluğa karışan hemen bütün personelin kimlik bilgilerinin de insan kaynakları bölümünden çalındığı iddialar arasında.

SEVGİLİNİN ANNESİ

Tasarruf Mevduat Fonu'nun el koyduğu Egebank'tan hortumlanan bir katrilyon liradan, 486 trilyon Yahya Murat Demirel'in sevgilisinin annesi Berciş Nevin Esenler tarafından ABD'ye götürüldüğü iddia edildi. Kasırga Operasyonu'nda gözaltına alınanlar arasında bulunmayan Berciş Nevin Esenler'in, ABD'de olduğu ortaya çıktı. Yahya Murat Demirel'in birlikte yaşadığı, kendisinden 10 yaş büyük sevgilisi Ayşe Nur Esenler'in annesi Berciş Nevin Esenler'in, 1999 yılının son döneminde, bir çok kez Amerika'ya gidip geldiği öne sürüldü. Ali İhsan Esenler'in kızı olan 43 yaşındaki Ayşe Nur Esenler, Murat Demirel'in Egebank'ın satınaldığı Cenair ile Karavan Multimedya Tasarım Bilgi Hizmetleri Ticaret AŞ'nin Yönetim Kurulu Üyesi. Etiler Öztopuz Caddesi 108/4'teki Demirel Apartmanı'nda Murat Demirel ile birlikte yaşayan Ayşe Nur Esenler'in, eski eşinden bir erkek çocuğu bulunduğu belirtildi.

Namussuz cezasını çeksin

DÜN TÜSİAD'ın Bodrum'daki Yüksek İstişare Konseyi toplantısının basına kapalı bölümünde konuşan Bayraktar Holding'in patronu Hüseyin Bayraktar, Yahya Murat Demirel ile ilgili gelişmeleri, ‘‘Çok doğru yapıldı, namussuzlar cezasını çeksin’’ sözleriyle değerlendirdi. Niçin Egebank'ı Yahya Murat Demirel'e sattığı konusunda Hüseyin Bayraktar ‘‘Ortada Şevket Demirel Holding'in adı vardı. Amcası Cumhurreis. En tepedeki isim. Bu gün olsa yine satarım. Ben çehiz gibi bir banka verdim demiyorum ama bankanın durumu kötü değildi. 1990 yılında bankayı aldım Koyduğum nakit para 1998'e kadar 104 milyon dolardır. Sattıktan sonra da mahkemelerle uğraştım. Bizim bankadaki kasamızı çilingir getirip açtırdılar. Hala bana ödenmeyen 15 milyon dolar para var. Yaptığı kötülükler ortada. Ben ömrümde çok şey alıp sattım. Bu adamın kötü niyetli olduğunu nerden bilirdim’’ şeklinde konuştu.

Yahya Murat Demirel'in 4 hortumlama yöntemi

YURTDIŞI KREDİ

Bankanın garantisi kullanılarak, yurtdışındaki ya da Türkiye'deki bankalardan kredi çekiliyordu.

KOMİSYONLU ARACI

Özgen Tamuman ya da Murat Demirel'in çevresindeki kişilerin belirlediği firmalara, komisyoncular aracılığıyla kredi alınması sağlanıyordu. Kredi işlemlerini yürüten aracılar komisyonlarını alıyor, firma sahiplerinin hiç haberi olmadan, paralar Yahya Murat Demirel'in cebine gidiyordu.

NAYLON FİRMA

Yahya Murat Demirel'in, bu iş için kurduğu tespit edilen 19 şirket, kredi için başvuruyor, yönetim kurulu da hiç bir faaliyeti olmayan bu şirketlere krediyi onaylıyordu.

OFF-SHORE

Müşterilerin onayı alınarak, kağıt üzerinde Murat Demirel'in yurtdışındaki off-shore bankasına aktarılan para, daha sonra yine kağıt üzerinde Murat Demirel'in firmalarına kredi olarak geri dönüyordu.

Soygun belgelendi

BAŞBAKANLIK Hazine Müsteşarlığı Banka ve Kambiyo Genel Müdürlüğü, Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazarak, Egebank'tan Harmak firmasına çıkarılan 8 milyon doların, gerçekte Demirel Grubu'na aktarıldığının tespit edildiğini bildirdi.

Kambiyo Genel Müdürlüğü'nün 6 Temmuz 2000 tarihinde savcılığa gönderdiği 55356 sayılı resmi yazıda, kredi yolsuzluğuna, Egebank ile ilgili araştırmaları yürüten müfettişlerinin düzenlediği 23 Mart 2000 tarih ve 34 sayılı rapor delil olarak gösterildi. Kambiyo Genel Müdürlüğü, Egebank'ın Bahçekapı Şubesi'nden Harmak Makine Sanayi AŞ'ye çıkarılan 4 trilyon 223 milyar 419 milyon 200 bin lira kredinin teminatsız olduğunu bildirdi. Savcılığa yapılan başvuruda ayrıca, Bankalar Yeminli Başmurakıbı Sinan Çam ve Bankalar Yeminli Murakıbı Taylan Demirkan'ın düzenlediği raporda da, Harmak Şirketi'ne başvuru yapılmaksızın kredi çıkarıldığının tesbit edildiği ifade edilerek, ‘‘Kredi teklifi yapılmaksızın, Bahçekapı Şubesi'nden Harmak'a Genel Müdürlük Kredi İzleme ve Hukuk Birimi tarafından 4 trilyon 223 milyar 419 milyon 200 bin lira (8 milyon ABD doları karşılığı) dövize endeksli kredi kullandırıldığı, bu kredinin tahsis ve kullandırımının Egebank Uygulama Talimatları'na uymadığı, mali yapı ve organizasyon bakımından bu tutarda krediyi geri ödeyecek büyüklükte olmayan sözkonusu firmaya kullandırılan kredinin, gerçekte Demirel Grubu'na aktarıldığı tespitine yer verilmiştir’’ denildi.

Demirel: Soyadı ona imtiyaz sağlamaz

DOKUZUNCU Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, kanunları ihlal etme imtiyazının kimsede olmadığını belirterek, ‘‘Yahya Murat Demirel'in Demirel soyadını taşımış olması ne haksızlığa uğramasına sebep olmalıdır ne de kendisine bir takım imtiyazlar techiz edilmesine sebep olmalıdır’’ diye konuştu. Demirel, gözaltı olayının aileyi nasıl etkilediğine ilişkin soruya da, ‘‘Suçun genelliği sözkonusu değildir. Suçun şahsiliği sözkonusudur. Eğer suç varsa evvela bu ispatlanacaktır, kim işlemişse suçlu o olacaktır. Babadan oğula suç geçmez’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!