Eczacılar Tünel'den Taksim'e yürüdü

Güncelleme Tarihi:

Eczacılar Tünelden Taksime yürüdü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2009 14:26

Beyoğlu'nda Tünel'den Taksim Meydanı'na yürüyen 1500 kişilik grup “Vatandaş uyuma, eczacına sahip çık” sloganları attı.

Haberin Devamı

İLAÇ fiyatlarının yarı yarıya düşmesinin kendilerini zor durumda bırakacağını ileri süren istanbul'daki eczacılar, hükümetin ilaçta indirim kararnamesine tepki göstererek, kepenk kapattı. Tünel'de saat 10.30'da toplanan eczacı, eczacılık fakülteleri öğrencileri, eczane çalışanları ile kepenk kapatma eylemine destek veren meslek odalarının temsilcilerinden oluşan yaklaşık 1500 kişi, Taksim Meydanı'na yürüdü. Beyaz iş önlükleri giyen topluluk “Eczaneye değil, tekellere fatura”, “Sağlık haktır satılamaz”, “Vatandaş uyuma eczacına sahip çık” sloganları atıp, “Hükümeti uyarıyoruz. Bu ilaç fiyat kararnamesiyle ilaç hizmeti verilemez”, “İlaç sanayisinin iskonto yükünü taşımayacağız“, “Eczacı iflasta”, “Meslek hakkımı istiyorum” dövizleri taşıdılar. Topluluk, Taksim Meydanı'na girerken, İstiklal Caddesi'nin girişindeki nöbette olan Filibeli Eczanesi'nin çalışanları da yürüyen meslektaşlarına alkışlarla destek verdi.

TASFİYE SÜRECİ BAŞLADI

Haberin Devamı

Taksim Meydanı'nda meslektaşlarına hitap eden İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, ilaç hizmetini tüm sıkıntılarına rağmen, herhangi bir aksamaya bırakmadan sürdürdüklerini belirterek, şunları söyledi:
“Ancak AKP hükümetinin, son aldığı mali tedbirlerle kapamma noktasına geldik. 1 gün eczanelerimizi kapatarak, şu mesajı veriyoruz. Tüm yurtta hizmet veren 24 bin eczaneden yarısının tasfiye edileceği bu süreci durduracağız. Teker teker kapanmaktansa, bugün hepimiz eczanelerimizi kapatarak mesleğimize sahip çıkacağımızı ilan ettik. Kamu ilaç harcamalarının 5 yıldır katlanarak arttığı ülkemizde ilaç şirketleri son krizden büyüme ile çıktıklarını açıkladılar. Buna rağmen eczanelerin içine sokulduğu çıkmaz, iflas anlamına gelmektedir. SSK hastane ve eczanelerinin tasfiyesinin ardından ilaçta neredeyse tek alıcı konumuna gelen SGK'nın meslek örgütlerini tanımaz tutumuna derhal son verilmelidir. İlaç hizmetinin planlanmasında eczacı örgütleri söz sahibi olmalıdır. Bugün yürürülüğe giren kararnameyle, yaklaşık 8 bin eczanenin tasfiye süreci açılmıştır. Ancak buna seyirci kalmayayacağız. 10-13 Aralık tarihlerinde Ankara'da yapacağımız Türk Eczacıları Birliği olağan genel kurulunda mesleğimizin içinde bulunudğu durumu değerlendirerek, daha etkili adımlar atma konusunda önemli kararlar alacağız.”

Haberin Devamı

VATANDAŞ, “İLAÇ PAHALI” DEDİ

Bu arada, kepenk kapatma eylemi nedeniyle, hasta ve yakınlarının mağdur edilmemesi için nöbetçi eczane sayısı arttırıldı. Normal günde 150 eczanenin nöbetçi olduğu İstanbul'da eylem nedeniyle nöbetçi sayısı 4002ü aştı. Ancak yine de bu eczaneler önünde yoğunluk yaşandı. Eczanelerin camlarına “Eczaneler can çekişiyor”, “Bugün kapalıyız yarını bilmiyoruz” “Teker teker kapanacaktık, hep beraber kapattık ” yazıları asıldı.
Nöbetçi eczanelerden ilaç alan bazı vatandaşlar, hükümet ile eczacılar arasında yaşanan sorunun asıl mağdurları kendileri olduğunu ifade ettiler. Cerrahpaşa’da ilaç almak için nöbetçi eczane aradığını belirten emekli Hıdır Uludağ (59), hükümetin kararına destek verdiğini söyledi. Hıdır Uludağ, “İlaçların pahalı olduğunu düşünüyorum. İndirilmesi gerekiyor. Bizim aldığımız zam ve maaşlar lütfen ilaç fiyatlarını bir karşılaştırsınlar” dedi. İlaçlarda indirim olması gerektiğini belirten hemşire Hilal Metin (23) ise eczacıların eylemine destek vermeyerek, “İlaçlar gerçekten çok pahalı, oranı bilmiyorum ama indirim olması gerekiyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!