Eczacıbaşı'ndan ‘ilaçta yokluk doğabilir’ uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Eczacıbaşından ‘ilaçta yokluk doğabilir’ uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2002 02:06

Sağlık Bakanlığı'nın eczane kárları ile ilgili yaptığı düzenlemedeki belirsizlik, ilaçta yeni bir sıkıntıyı gündeme gaetirdi. İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası Başkanı Bülent Eczacıbaşı, ‘‘Eczaneler, ilaç üreticilerinden ilaç almıyor. Bakanlık'a yokluk uyarısı yaptık’’ dedi.

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS), belirsizlik nedeniyle piyasadan üretici kuruluşlara ilaç talebi gelmediğine dikkat çekerek, ‘ilaç yokluğu tehlikesi’ne karşı Sağlık Bakanlığı'nı uyardı. İEİS Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, ‘‘Yaşanan belirsizlik nedeniyle eczacılar, ilaç üreticilerinden ilaç almıyor. Bu endişemizi Bakanlığımıza yazılı olarak da duyurduk’’ dedi.

Bülent Eczacıbaşı, ilaç sanayiinin, Sağlık Bakanlığı tarafından ilaç fiyatlarında ve satış koşullarında yapılan yeni düzenleme uyarınca satış yapmasında hiç bir sorun olmadığını hatırlattı.

Eczacıbaşı, Sağlık Bakanlığı'nın ilaç fiyatlarında yaptığı düzenleme sonrasında ortaya çıkan belirsizliğin halkı ilaç bulamama tehlikesiyle karşı karşıya bıraktığına dikkat çekerek, şöyle devam etti:

‘‘Yüzde 10'luk iskontonun kaldırılması kararı, kamuoyunun da yakından izlediği gibi, eczacıların haklı tepkisine neden olmuş ve kepenk kapatmaya varan bu tepkilere rağmen, kararın yarattığı belirsizlik giderilemedi. Bir çok eczanenin kapanmasına neden olabilecek bu karardan sonra, piyasadan üretici kuruluşlara talep gelmediğini gözlüyoruz. Bu sorunların kısa sürede çözümlenememesi halinde piyasada bazı ilaçların bulunamaması kaçınılmaz olacak. Bu endişemizi Sağlık Bakanlığı'na da yazılı olarak duyurduk.’’

YENİ FORMÜL BULUN

Eczacıbaşı, ‘‘Uygulamanın hayata geçirilmesinde karşılaşılacak en önemli sorun 5 bin civarında eczanenin kapanma riskiyle karşı karşıya kalması olasılığının yanı sıra, uygulamanın geriye dönük olarak işletilmesinin getireceği olumsuzluklar’’ dedi. Eczacıbaşı, açıklamasında şu noktalara dikkat çekti:

‘‘Bakanlığın genelge ve tebliğine göre, eczaneler tarafından satın alınmış ilaçların fiyatlarının yüzde 10 düşürülerek satılması sonucu gerçekleştirilmesi gereken faturalama işlemleri büyük sıkıntıya yol açacak. Firmaların SSK ile yaptıkları sözleşmelerde de yüzde 10 iskonto maddesi var. Bu sözleşmelerin de yenilenmesi söz konusu olacak. Uygulamaya alternatif çözüm yolu; eczane kár marjlarının yeniden düzenlenerek eczanelere iskonto yapılmadan yaşayabilme imkanı verilmesi ve SSK ile yapılan sözleşmelerin yeni tebliğ hükümleri dikkate alınarak yenilenmesi koşuluyla, yayınlanan tebliğ hükümlerinin yaşama geçirilmesi.’’

Depolar: Üreticiler zam baskısı için ilaç vermiyor

Eczanelerde, hayati önem taşıyan bazı kalp ve damar, hipertansiyon, sara, sinir, antibiyotik ilaçlarının da aralarında yer aldığı bir çok ilaç bulunmuyor. İlaç eksiklerini eczane depolarına bildiren eczaneler, ‘ilaç stokumuz eridi, sanayi vermiyor’ yanıtını alıyor. Reçeteleri, diğer eczanelerden ilaç takası yaparak karşılamaya çalışan eczacılar, kısıtlı stoklarının erimesiyle artık ‘ilaç yok’ demek zorunda kalıyor. Son günlerde yaşanan ilaç sıkıntısının nedeni, Sağlık Bakanlığı'ndan zam talebinde bulunan ilaç sanayiinin ‘baskı’ yapmak istemesi şeklinde değerlendiriliyor.

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Kaplan, depolara sanayicilerden ilaç gelmediğini söyledi. Sanayicinin depolara ilaç vermemesinin ‘strateji’ olabileceğini belirten Kaplan, ‘‘Zam dönemi yaklaşıyor. Sanayici ne yazık ki dediğini kabul ettirebilmek için ilaç yokluğu yaratabilir. Onların en büyük silahı budur’’ dedi. Kaplan, geçtiğimiz hafta eczanelerin de kepenk kapama eylemine yol açan yüzde 10'luk iskontonun kaldırılması ve yerli ilaçta indirime gidilmesinin depolarda da sıkıntılara yolaçtığını söyledi.

Eczacı Nihat Yaşar, depolardan ilaç talep ettiklerinde ‘İlaç firmaları ilaç vermiyor. Elimizdeki ilaç stoku eridi’ yanıtıyla karşılaştıklarını söyledi. Depoların ellerindeki ilaçları da satmak istemeyebileceklerini belirten Yaşar, ‘‘Yakında ilaca zam gelir. Depolar, zam gelmeden, ilacı azar azar vermek istiyor olabilirler. Ellerindeki stokları zararına vermek yerine zamlı vermek istiyor olabilirler’’ dedi.

Eczacı Can Yetişen ilaç talep eden hastalara üzülerek ‘yok’ dediklerini söyledi. Depoların ‘stoklarımızı bile erittik’ dediğini belirten Yetişen, ‘‘Eczanelerle aramızda ilaç takası yaparak talebi karşılamaya çalışıyoruz. Ama eczaneler fazla stokla çalışmaz. Sanayi üretecek, depocuya verecek ki eczaneden hastaya ulaşsın. İlaç yokluğu yılbaşından önce başlamıştı. Şimdi iyice arttı’’ dedi.

Bu ilaçlar eczanelerde yok

Aspirin

Sormodren (sinir ilacı)

Tolvon (sinir ilacı)

Epdantoin (sinir ilacı)

Minoset tablet (ağrı kesici, ateş düşürücü)

Levotiron (guart ilacı)

Depakin (sinir ilacı)

Enapril (hipertansiyon)

Nidilat kapsül (hipertansiyon)

Dulcaryl (tatlandırıcı)

Macrol (antibiyotik)

Deklarit (antibiyotik)

Ventolin (nefes açıcı)

Talcid şurup (mide ilacı)

Trental 400 mg. (kalp ilacı)

Efexor (antidepresan)

Prednol (kortizon)

Cosopt (göz damlası)

Oural (doğum kontrol hapı)

Ausept (lens ilacı)

Ketoral (tıbbi şampuan)

Nizoral (tıbbi şampuan)

Zovirax (zona ilacı)

Fludex (hipertansiyon ilacı)

Hedensa (hemoroid ilacı)

Adalat crono (kalp ilacı)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!