Eczacıbaşı Zentiva'ya hisse devredecek

Güncelleme Tarihi:

Eczacıbaşı  Zentivaya hisse devredecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2007 13:02

Eczacıbaşı İlaç Sanayi, bağlı ortaklıklarından Eczacıbaşı Sağlık Ürünleri ile Eczacıbaşı Özgün Kimya'daki ortaklık paylarının yüzde 75'ini, eşdeğer ilaç alanında Avrupa'nın önde gelen kuruluşlarından Zentiva N.V'ye devretme kararı aldı.

Eczacıbaşı Holdingden yapılan yazılı açıklamada, Eczacıbaşı ve Zentiva arasında imzalanan sözleşmeye göre, Zentiva'ya devredilecek hisse payının değerinin iki iştirakin toplam değerini oluşturan 613 milyon avronun yüzde 75'ine karşılık gelen 460 milyon avro olarak belirlendiği bildirildi.

Açıklamada, hisse devrinin, gerekli onaylar ve yasal izinlerin alınmasından sonra bu yılın ilk yarısı içinde tamamlanacağının tahmin edildiği, hisse devrinin ardından kurulacak yeni şirketin adının Eczacıbaşı-Zentiva olacağı kaydedildi. Eczacıbaşı-Baxter Hastane Ürünleri, Eczacıbaşı İlaç Pazarlama, Eczacıbaşı İlaç Ticaret, RTS Renal Tedavi Hizmetleri ve Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri kuruluşlarını da bünyesinde bulunduran Eczacıbaşı İlaç Grubunun, Eczacıbaşı Sağlık Ürünleri ve Eczacıbaşı Özgün Kimya kuruluşlarındaki yüzde 75'lik hisse devri sonrasında da ilaç ve sağlık sektöründeki faaliyetini sürdüreceğine işaret edilen açıklamada, eşdeğer ilaç ve etkin madde üretimi ile satış faaliyetlerini içeren hisse devrinin, Eczacıbaşı İlaç Sanayinin konsolide cirosu içinde yaklaşık üçte birlik bir payı temsil ettiği belirtildi. Açıklamada, devre konu olan cironun, Eczacıbaşı İlaç Sanayinin ilaç faaliyetlerinden elde ettiği cironun yaklaşık yüzde 60'ını oluşturduğu bildirildi.

“İŞBİRLİKLERİ, GLOBAL OYUNCU OLMANIN GEREĞİ”

Eczacıbaşı Topluluğu Üst Yöneticisi (CEO) Erdal Karamercan, ilaç sektörünün dinamikleri gereği, uluslararası oyuncu olmanın bir zorunluluk haline geldiğini vurgulayarak, bu çerçevede dünya ilaç sektöründe yakın geçmişte çok sayıda şirket birleşmesi yaşandığını anımsattı.

Global oyuncu olabilmenin gereklerinden birinin, uluslararası pazarda işbirliklerini zamanında gerçekleştirmek olduğuna dikkati çeken Karamercan, şöyle devam etti: “Biz de bu stratejik yaklaşımımızın gereği olarak başlattığımız süreçte, dünyanın önemli kuruluşlarından büyük ilgi gördük. Yaptığımız değerlendirmeler sonucunda da, bu kuruluşlar arasından Zentiva ile işbirliği gerçekleştirme kararı aldık. Bu işbirliğinin, ilgili kuruluşumuza ve küreselleşme çabalarımıza olduğu kadar, ilaç sektörüne ve Türkiye ekonomisine de katkılar sağlayacağına inanıyoruz.”

“EN BÜYÜK STRATEJİK İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI”

Zentiva N.V Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi Jiri Michal da, Eczacıbaşı ile yaptıkları anlaşmanın, bugüne kadar gerçekleştirdikleri en büyük stratejik işbirliği anlaşması olduğunu, bu anlaşma ile Orta ve Doğu Avrupa pazarlarındaki büyüme stratejilerini hayata geçirme yönünde önemli bir adım attıklarını vurguladı. Açıklamaya göre, Eczacıbaşı İlaç Sanayi ile Zentiva arasında yapılan hisse devri sözleşmesi sonrasında Erdal Karamercan ve Sedat Birol ilgili kuruluşlardaki Yönetim Kurulu üyeliklerine devam edecek. Bülent Eczacıbaşı ise Zentiva N.V. Yönetim Kurulunda yer alacak.

Eczacıbaşı İlaç Sanayinin, farklı alanlarda faaliyet gösteren 16 iştiraki bulunurken, insan sağlığı ile ilgili ilaçlar, veteriner ilaçları ve kişisel sağlık bakım ürünlerinin üretimini gerçekleştiren Eczacıbaşı Sağlık Ürünlerinin ihracat yaptığı pazarlar arasında yüzde 69'luk payla AB ülkeleri başta olmak üzere Afrika, Orta Doğu, Asya ve Uzak Doğu ülkeleri yer alıyor. Eczacıbaşı Özgün Kimya ise, ilaç aktif maddeleri için proses araştırma geliştirme ve üretim faaliyetleri yürütüyor. Ağrı tedavisi, kardiyovasküler hastalıklar, merkezi sinir sistemi bozuklukları, sindirim sistemi, üriner ve genital hastalıklar ile solunum yolları hastalıklarının tedavisine yönelik üretim yapan Zentiva N.V., eşdeğer ilaç geliştirme, üretim ve pazarlama süreçlerine odaklanmış bir kuruluş. Yüzde 24,9 ile Sanofi Aventis, Zentiva N.V.'nin en büyük hissedarı konumunda bulunuyor. 5 bine yakın çalışanı olan Zentiva'nın Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Romanya'da üretim tesisleri bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!