Ecevit'ten ABD'ye ‘Özal usulü’ gezi

Güncelleme Tarihi:

Ecevitten ABDye ‘Özal usulü’ gezi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2001 02:18

Başbakan Bülent Ecevit'in 14 Ocak'ta gerçekleştireceği 4 günlük ABD gezisi ekonomi ağırlıklı olacak. Ecevit, bir zamanlar Turgut Özal'ın başbakan ve cumhurbaşkanlığı döneminde yaptığı gibi ABD gezisine çok sayıda işadamını da davet edecek.

Başbakan Bülent Ecevit'in Ocak ayında Amerika Birleşik Devletleri'ne yapacağı ziyaret ekonomi ağırlıklı olacak. Ecevit'in 4 günlük ABD ziyareti, Turgut Özal'ın başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı döneminde yaptığı yurtdışı gezileri aratmayacak. Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş ve ekonomi bürokrasisi de Ecevit'e eşlik ederken, bir grup işadamı da bu resmi ziyarete katılacak.

Ecevit'in, bu geziyle ilgili ilk olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na davet gönderdiği belirtildi. Başbakanlığa yakın kaynaklar, Ecevit'in önümüzdeki günlerde ABD gezisine çok sayıda işadamını davet edeceğini belirtiyorlar.

İŞ FIRSATLARI

Başbakan Bülent Ecevit, ABD'ye yapacağı ziyaretle reel sektöre de yeni kapılar açmayı planlıyor. Ecevit, Ocak ayında ABD Başkanı George W.Bush'la görüşmek üzere ABD'ye yapacağı ziyarete TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nu da davet etti. Davetin, Hisarcıklıoğlu'nun reel sektöre destek paketinin hayata geçirilmesinin hızlanması amacıyla hükümet üyelerine yaptığı ziyaretlerde bizzat Ecevit tarafından yapıldığı öğrenildi.

İşadamlarının, bu ziyaretle ABD'li şirketlerle iş görüşmeleri yapması için fırsat doğmuş olacak. Bu ziyaretin özellikle savaşın ardından Afganistan'a yapılacak yatırımlarda ortaklıklara gidilmesine olanak sağlayacağı, ayrıca krizden büyük yaralar alan reel sektörün kalkınmasında yabancı yatırımcı çekmek için iyi bir fırsat olacağı kaydediliyor. TOBB, ayrıca ilkbaharda kalabalık bir işadamı heyetiyle ABD'ye giderek IMF ve Dünya Bankası yetkilileriyle temaslarda bulunmayı da planlıyor. Bu temaslarda ABD yönetimi de ziyaret edilecek ve Türk reel sektörüne yapılabilecek destekler tartışılacak. IMF ve Dünya Bankası yetkilileri TOBB'a yaptıkları ziyaretlerde TOBB yönetimini ABD'ye davet etmişti.

IRAK'A KARŞI EKONOMİ

Başbakan Bülent Ecevit'in tarihi olarak nitelenen ABD gezisi Ocak ayının 14'ünde başlayacak. ABD'nin, ‘‘Irak konusunu’’ ağırlıklı olarak gündeme taşıması beklenirken, Ecevit'in ekonomik ilişkileri ele alacağı belirtiliyor. Ecevit'in gezisine Devlet Bakanı Kemal Derviş'in yanısıra üst düzey ekonomi bürokratları da eşlik edecek. Terörle mücadele, Afganistan operasyonu, Kıbrıs, Türk-Yunan ilişkileri, Irak gibi konuların ağırlıklı olarak ele alınması beklenirken, Ecevit'in asıl üzerinde durduğu konu ekonomik ilişkiler olacak.

Başbakan bu amaçla Dünya Bankası Başkanı Wolfenson ve IMF Başkanı Köhler ile de biraraya gelmeyi planlıyor.

İkiz kule enkazını ziyaret edecek

Başbakan Bülent Ecevit'in 4 gün olarak planlanan ABD ziyaretinin son gününde Newyork'a geçerek 11 Eylül saldırılarının yapıldığı mekana çelenk koyması ve üzüntülerini bizzat eylemlerin gerçekleştirildiği yerde belirtmesi bekleniyor. Başbakanın gezisi boyunca ABD başkanlarının önem verdiği konukları ağırladığı Blair House'u kullanacağı da öğrenildi.

Sezer, işadamlarını gezide istememişti

Başbakan Bülent Ecevit, ABD'ye Türk işadamlarını da davet ederken, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, dış gezilerine katılmak isteyen işadamlarının bu teklifini geri çevirmişti. Sezer'i ziyaret eden bir grup işadamı, Sezer'e, ‘‘Yurtdışı gezilerde önderimiz olun. Sadece Türk devletinin, kendi işadamlarının arkasında olduğu imajını vermenizi bekliyoruz’’ demişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!