Ecevit'in ‘kelepir şirket pazarı’na 104 alıcı geldi

Güncelleme Tarihi:

Ecevitin ‘kelepir şirket pazarı’na 104 alıcı geldi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2001 02:18

Krizde kapanan ya da üretim kısan firmaları internetten yatırımcılara tanıtan Başbakanlık, bir ayda 248 başvuru aldı, 104'ü için işlem yaptı. Başvuruların geldiği ülkeler arasında Almanya, Finlandiya, Yeni Zelanda, Yunanistan, Avustralya da bulunuyor. 23 şirkete kurtulma umudu doğdu.

Ekonomik kriz nedeniyle kapanan ya da üretimini kısan 5 bin 629 firmaya talipli arayan Başbakanlık, 13 ülkenin de arasında bulunduğu 248 kişi ve firmadan başvuru aldı. Bir ay içinde başvurular ile nitelikleri birbirini tutan zor durumdaki 23 firmaya kurtulma şansı doğdu.

Uygulama, ekonomik kriz dolayısıyla kapanan veya üretimini kısmak zorunda kalan firmalara yerli ve yabancı ortak bulmak amacıyla Başbakan Bülent Ecevit tarafından 15 Kasım'da başlatılmıştı. Ecevit, valilere gönderdiği talimatla illerinde kapanan veya zor duruma giren şirketlerin listesi ile niteliklerini içeren bilgiler istemişti. Valiler, zor durumda olan 5 bin 629 firma tesbit edip bunlarla ilgili bildiriminde bulunmuştu.

Başbakanlık Bilgi İşlem Başkanlığı, illere göre kapanan veya zor durumda olan firmaların niteliklerini içeren bilgileri internet sitesinden yayınladı ve taliplilere çağrıda bulundu.

248 BAŞVURU OLDU

Bu çağrıya 15 Kasım 2001- 14 Aralık 2001 tarihleri arasındaki bir ay içinde, 248 kişi veya firmadan elektronik posta yoluyla yanıt geldi.

Başvuran 248 taliplinin durumu da incelendi. Bunların bazılarının yanlış başvuru yaptıkları, bazılarının başvurularının ciddi olmadığı görüldü. Yapılan eleme sonucunda 104 başvuru işleme konuldu. Bunlar da kendi içinde elemeye tabi tutuldu. Sonuçta 104 firmadan ancak 59'unun işleme alınabilir nitelikte olduğu anlaşıldı.

Bu kişi ve firmalarla, vileyetlerdeki kapanan veya zor durumda olan firmalar arasında bağlantı kurulmaya başlandı. Zor durumdaki 37 firma ile talipliler arasındaki bağlantı sürdürülürken, 4 talipli seçtiği firmalarla ilgili ek bilgi isteminde bulundu. 18 talipli ise zor durumdaki firmalarla ilgili araştırma çalışmasını sürdürürken, 14 başvuru sahibi, zor durumdaki 23 firma ile ortaklık, devir, satın alma konularında pazarlığa başladı.

YENİ ZELANDA BİLE VAR

Başbakanlık web sitesine gönderilen mesajların 41'ini ise, 13 yabancı ülkeden gelen mesajlar oluşturuyor.

İstatistiklere göre yabancı ülkelerden en fazla mesaj alınan yer yaklaşık 2.5 milyon Türk'ün yaşadığı Almanya. Bu ülkeden 23 mesaj alındı. Bunu, Hollanda (4), ABD (3), Avustralya (3), İsveç (3), Kanada (2), Avusturya (1), Finlandiya (1), Güney Afrika (1), Kazakistan (1), Türkmenistan (1), Yeni Zelanda (1) ve Yunanistan (1) takip ediyor. Mesajlarda sadece 1 firmayı seçenler olduğu gibi, birden çok mesaj göndererek 80'den fazla firmayı işaretleyenler de bulunuyor.

EN ÇOK İLGİ İSTANBUL'A

İstatistiklere göre en çok mesaj gönderilen ve en çok firmanın seçildiği il, Başbakanlık'ın valiliklerden derlediği rapora göre krizde en ağır faturayı ödeyen İstanbul oldu. Kapanan 2 bin 392 firmanın 744'ünün bulunduğu İstanbul'da 27 bin 753 İstanbullu işini kaybetmişti.

Başvurularda seçilen firmaların isimlerinin veri tabanından belirlenmesi, hazırlanan formlara kaydedilmesi, telefon, faks, e-mail gibi başvuru sahiplerine ulaşılabilecek bilgilerin tespit edilmesi ve başvuruların değerlendirilmesi çalışmaları ise sürdürülüyor.

Kelepir şirket alıcıları nasıl sınıflandırıldı?

14 talipli seçtiği firmalara veya aynı koşullardaki başka firmalara yönlendirildi.

4 başvuru sahibinden seçtiği firmalarda aradığı koşullar bakımından ek bilgi istendi.

37 başvuru sahibinin seçtiği firmaların telefon ve sahiplerinin tespiti çalışmaları sürdürülüyor.

7 talipli mesaj gönderdiği halde Başbakanlık'ın telefon ve elektronik posta mesajlarına yanıt verilmedi.

18 başvuru sahibi seçtiği firmalarla ilgili araştırma çalışmalarını sürdürüyor.

2 başvuru sahibinin seçtiği firmanın tümüyle tasfiye edildiği belirlendi.

6 başvuru sahibinin seçtiği firmalardan olumlu cevap alınamadı.

4 başvuru ciddi bulunmadı.

12 talipli yanlış başvuruda bulundu.

Toplam 104 başvuru için işlem yapıldı.

Başvurularda yer alan ve işlem yapılan firma toplamı 637'yi buldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!