Ecevit, sigara reklamını sordu

Güncelleme Tarihi:

Ecevit, sigara reklamını sordu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

BAKANLAR Kurulu, Tekel'in yeniden yapılanması ve özelleştirilmesine ilişkin yasa tasarısını benimseyerek TBMM'ye sevkine karar verdi. Tekel'den sorumlu Devlet Bakanı Rüştü Kázım Yücelen'in sunuşunun ardından, Başbakan Bülent Ecevit, Tekel Genel Müdürü'ne neden sigara reklamı yapılmadığını sordu. Genel Müdür Mehmet Akbay'ın bunun yasak olduğunu hatırlatması üzerine Ecevit, ‘‘Yabancı firmalar yapıyor’’ deme gereği duydu. Akbay, bunun üzerine Turgut Özal zamanında çıkarılan kanunu anlattı. Sağlık Bakanı Osman Durmuş ise toplantıda ilginç bir öneride bulundu. Sigara satışını artırdığı gerekçesiyle Formula yarışlarının yasaklanmasını isteyen Durmuş'un önerisi bakanları gülümsetmekten öteye gidemedi.

Kars'a yaptığı geziyle ilgili açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, buradaki çiftçinin büyük bir kuraklık felaketine uğradığını belirterek, banka borçlarının ertelenmesini önerdi. Bunun üzerine Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, bütün çiftçilerin borçlarının ertelenmesini istedi. Keçeciler, ‘‘Üstelik kuraklıktan zarar gören çiftçilerin sadece banka ve tarım kredi kooperatifleri borçları değil, elektrik borçları da ertelensin’’ dedi. Ancak Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp'in toplantıda bulunmaması nedeniyle bu konudaki kararın Okuyan ve Gökalp'in biraraya gelmesinden sonra verilmesi benimsendi. Bakanlar Kurulu Okuyan'ın İş Güvencesi Yasa tasarısını da benimsedi. Yasanın, 657 sayılı yasanın memura getirdiği güvencenin aynısını işçiye de getireceğini belirten Okuyan, ‘‘Tarım işçilerinin durumu içler acısı. Onları da 1475 Sayılı İş Yasası kapsamına alarak, gerçek işçi haline getireceğiz. Bu iki düzenlemiz de gerçek birer reformdur’’ dedi.

Tekel'den dört şirket çıkacak

TBMM'ye sevkedilecek Tekel'in yeniden yapılanması ve özelleştirilmesine ilişkin yasa tasarısına göre yaprak tütünle ilgili faaliyetler işletmecilik faaliyetlerinden ayrılacak. İlgili sektörlerde modern teknolojiye geçiş süreci hızlandırılacak. Kamu işletmeciliğinin mevcut yapısal sorunları yeni yapıya taşınmayacak. Tekel Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen yaprak tütün faaliyetleri, Yaprak Tütün Kurumu adıyla oluşturulacak kamu iktisadi kuruluşu statüsünde ayrı bir genel müdürlük tarafından sürdürülecek. Tekel Genel Müdürlüğü'ne bağlı pazarlama ve dağıtım, sigara sanayii işletmeleri, tuz sanayii ve alkollü içkiler sanayii müesseseleri anonim şirketlere dönüştürülecek. Genel Müdürlük merkezi kamu iktidasi kuruluşu statüsünde bir holding olarak görev yapacak. Tekel kurum ve şirketler özel hukuk hükümlerine tabi idari ve mali açıdan özerk olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!