EBRD'den Finasbank'a 100 milyon dolar

Güncelleme Tarihi:

EBRDden Finasbanka 100 milyon dolar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2015 16:21

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye'de tarımsal bölgelerde faaliyet gösteren KOBİ'lere kullandırılmak üzere Finansbank'a 100 milyon dolar hacminde kredi sağlandığını duyurdu.

Londra merkezli EBRD yazılı açıklamasında Finansbank'a sağlanan kredinin "Finansbank'ın Çeşitlendirilmiş Ödeme Hakları" (DPR) menkul kıymetleştirme programı altındaki "BBB+" notuna sahip tahvillere yapılacak yatırım üzerinden gerçekleşeceğini belirtti. Açıklamada DPR programının Türk bankalarının sermaye piyasalarından daha uzun vadeli fon sağlamalarında kabul görmüş bir piyasa enstrümanı olarak kullanıldığı vurgulandı.

EBRD Sigorta ve Finansal Servisler Direktörü Noel Edison konuya ilişkin olarak, "Vade uyumsuzluğu Türk bankacılık sektörü için risk teşkil etmeye devam ediyor ve KOBİ'lerin finansmanında bir engel olarak yer alıyor. Bu açıdan baktığımızda Finansbank'a orta vadeli bir finansman kaynağı sağlayarak ilişkimizi derinleştiriyor ve vade uyumsuzluğunun yönetimine destek olmaktan memnuniyet duyuyoruz" dedi.

Edison, "Bu finansman ile EBRD Orta ve Doğu Anadolu'da faaliyet gösteren KOBİ'lere destek sağlayacak. EBRD kaynağının yaklaşık yüzde 40'lık kısmı özellikle tarım sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lere kanalize edilecek. Ülkenin GSYİH'sine yüzde 7.4 oranında katkıda bulunan ve aktif işgücünün yüzde 20'sini kapsayan tarım sektörü halihazırda Türk ekonomisinin en önemli sektörlerinden biri olmaya devam ediyor. En büyük özel sermayeli Türk ticari bankalarından biri olan Finansbank, özellikle finansman kaynağının sınırlı kaldığı bölgelerde müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamak için tarımsal kredi sağlamaya kararlı" şeklinde konuştu.

Finansbank KOBİ ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Metin Karabiber ise, "KOBİ'lerin finansmanına yönelik olarak EBRD ile yaptığımız ilk işlem olan bu proje aynı zamanda ülkemizin ekonomik ve kalkınma hedefleri için de büyük önem teşkil etmektedir. KOBİ'lerin ihtiyaçlarına en uygun çözümleri sunarak onları desteklemeye devam edeceğiz. Bu proje Türkiye'nin en hızlı büyüyen ve gelecek vaat eden mikro ve küçük işletmelerine mali destek sağlayabilmemize imkan verecektir. EBRD'nin Finansbank'a ve Türkiye'nin büyüyen ekonomisine güven duymasından dolayı da mutluluk duyuyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

EBRD geçen yıl Türkiye'ye 1,4 milyar avroluk yatırım yaptı. Türkiye'de bugüne kadar altyapı, enerji, tarım, endüstri ve finans alanlarında 160'un üstünde projeye yaklaşık 6 milyar avro tutarında yatırım gerçekleştiren banka, ayrıca diğer finansman kaynaklarından da bu girişimler için 12 milyar avro tutarında kaynak sağladı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!