E-ticarette sıkı denetim şart

Güncelleme Tarihi:

E-ticarette sıkı denetim şart
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2021 07:00

Alıcısının ve satıcının birbirini görmediği bir ortamda gerçekleştirilen e-ticaret uygulamalarında güven unsurunun ön plana çıktığını vurgulayan Ankara Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Şükrü Orhan, “Kontrollü e-ticaret doğru sonuç getirir. Güven unsurunun çok önemli olduğu e-ticarete sıkı denetim şart” dedi.

Haberin Devamı

Dijital bir dönüşüm yaşandığını ve dijitalleşen elektronik ticaret modelinin artık sadece Türkiye’de değil dünyanın bütün ülkelerini kapsayacak şekilde günlük hayatın etkin bir parçası olduğunu belirten Ankara Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Şükrü Orhan, “E-ticaret, ticarette en çok tercih edilen, yapılması en avantajlı sektör oldu. E-ticaret sektöründe faaliyet göstermek isteyen birçok site açıldı, açılmaya da devam ediyor. Bu işin alt yapısını bilmeden ve tam oluşturmadan bu işe girenler ister istemez müşteriyi de mağdur ediyor. Güven unsurunun çok önemli olduğu e-ticarete sıkı denetim şart” dedi.

E-ticarette sıkı denetim şart

Haberin Devamı

KONTROL ALTINA ALINMALI

Alıcısının ve satıcının birbirini görmediği bir ortamda güven unsurunun ön plana çıktığını vurgulayan Şükrü Orhan, şöyle devam etti: “Alıcısının ve satıcısının birbirini görmediği bir ortamda, her iki tarafın da hakkının korunması, hakların garanti altına alınması çok önemli bir unsur. Karşılıklı güven çok önemli. E-ticaret uygulamaları ile rekabetin artması, güven ve risk unsurunu da beraberinde getiriyor. Alıcı ve satıcı için mağduriyetler yaşanmaya devam ediyor. Hızla büyüyen bir pazar haline gelen e-ticarette ortaya çıkan uyuşmazlıklar hızlı, etkin bir şekilde çözüme kavuşturulmalı. Tüketici, e- ticarette bir muhatabın bulunamadığı durumlarla karşılaşmamalı. İşini dürüstçe yapan satıcı da hakkını arayabilmeli. Kontrollü e-ticaret doğru sonuç getirir ve hem esnafa kazandırır hem de tüketiciye kazandırır. E-ticaret siteleri tamamen kayıt altına alınmalı. Üreticiye de tüketiciye de caydırıcılık anlamında denetimler getirilmeli. Doğrudan satış yapılmasa da yanıltıcı reklam amaçlı kullanılan sosyal medya da kontrol altına alınmalı.”

ESNAF UYUM SAĞLAMALI

E-ticaretin 7 gün 24 saat yapılabildiğini ve kolay ve ekonomik bir yol olduğunu söyleyen Orhan, “Günümüzde hedef kitleye 7 gün 24 saat ulaşabilmek önemli hale geldi. E-ticaret mesafeleri yaklaştırdı. Yapılan ticaret, gelişen teknoloji ile birlikte dünyaya açıldı. Sadece şehir içi değil, şehirlerarası, hatta yurtdışı ticari çalışmalar da hızlandı. E-ticaret platformunda ihtiyaçlara göre tercih edilebilecek çok farklı seçenekler mevcut. Masamızdaki bilgisayarımız ya da akıllı cep telefonumuz, dünyayı ayağımıza getirmenin bir yolu haline geldi. Her şey, e-ticaretle yoluyla sahibini buluyor. E-ticaret, klasik perakende pazarından her yıl çok önemli oranda pay alıyor. Bizim de artık esnaf teşkilatı olarak e-ticarete uyum sağlamamız gerekiyor. E-ticarete adapte olamazsak işimiz çok zor. Mümkün olduğunca gelişen piyasaları göz önüne alıp, dinamik bir ticari hayatta kendimize yer edinmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

KURTARICI ROL ÜSTLENDİ

Pandemiden dolayı olumsuzluklar içerisinde ayakta kalma mücadelesi veren esnaf ve sanatkârın imdadına e-ticaret uygulamalarının yetiştiğini ve birçok sektörde esnafın e-ticaret ile pandeminin olumsuzluklarını fırsata çevirmeye çalıştığını belirten Şükrü Orhan, “Tüketicinin satın alma davranışındaki değişiklik artışı pandemi sürecinde hız kazandı. Pandemi sürecinde ticaret, dijitalleşme yönünde yolunu bulmaya çalıştı. Pandemi sürecinde getirilen kısıtlamalar nedeniyle e-ticaret uygulamaları birçok sektörde hem esnafın hem de evinden çıkamayan ama internet siparişi veren vatandaşın ciddi anlamda kurtarıcısı oldu” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!