E-ticaret için Türkiye’ye yılda 200 milyon Euro’luk ‘melek yatırım’ gelebilir

Güncelleme Tarihi:

E-ticaret için Türkiye’ye yılda 200 milyon Euro’luk ‘melek yatırım’ gelebilir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2011 00:00

Avrupa’nın ilk Melek Yatırım Konferansı’na (Start-up Week) katılan dünyanın önde gelen fon yöneticileri, yatırım için en güvenli liman olarak Türkiye’yi gösterdi. Genç Yönetici ve İşadamları Derneği (GYİAD) Başkanı Burcu Akdarı, bir grup e-ticaret girişimcisi ile katıldıkları Start-up Week’te, fikir sahipleriyle, bunları işe dönüştürüp ekonomik değere taşıyacak fonların buluştuğunu söyledi.

Haberin Devamı

Burcu Akdarı, Türkiye’den porselen, oto, oyuncak, kozmetik, lüks tüketim ürünleri alanlarında faaliyet gösteren 25 girişimcinin katıldığı Start-up Week’te Avrupa ve Amerika’dan çok önemli isimlerin bir araya geldiğini belirterek, “Start-up Week’in Türkiye Elçileri ve divasdiamond.com’un kurucuları Ertuğrul Belen ve Nurettin Özdoğan’ın desteği ile Viyana’daki etkinlikte büyük fon kurucularıyla görüşme imkanı bulduk. Genellikle Türkiye’yi yatırım için güvenli liman olarak görüyorlar” dedi. Akdarı, konferansa dünyanın dört bir yanından 1300 fikir ve fon sahibinin katıldığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

326 milyar Euro

Avrupa’da e-ticaretin 326 milyar Euro’ya ulaşması bekleniyor. Türkiye’de ise e-ticaret çok hızlı bir yükseliş gösteriyor. Şu anda Türkiye’de 35 milyon internet kullanıcısı ile Avrupa’da 4’üncü sırada bulunuyor. Viyana’ya konferans için gelen katılımcılar Türkiye’nin potansiyelinin farkındalar. Bu fonlar Türkiye’ye girmek için fırsat kolluyorlar. Görüşme imkanı bulduğumuz fon yöneticileri bir yıl içinde e-ticaret alanında faaliyet gösteren Türk şirketlerine 200 milyon Euro civarında fonun akmasını beklediklerini ifade ettiler. Bu Türk firmaları için çok önemli. Fon yöneticilerinin Türkiye’ye ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

Haberin Devamı

Türkiye’ye ilgi artacak

Avusturyalı i5 Invest Risk Sermaye Fonu Kurucu Ortağı Markus Wagner: Önümüzdeki yıllarda e-ticaretle uğraşan Türk şirketlerine ciddi fon akışları olacak. Türkiye’nin AB‘ye girmesi ile fonların ilgisi daha da artacaktır. Çünkü AB, kendi bünyesindeki EIF fonundan kaynak yardımı yapıyor. Bu fondan yararlanan yöneticiler, Türkiye’ye karşı daha hevesli olacaklar.

Speedinvest Risk Sermayesi Fonu Kurucusu Oliver Holle: Türkiye heyecan veren ve hızla gelişen bir pazar. Özellikle telekom ve sosyal medya üzerine Türkiye’de partner girisimci olmak istiyoruz. Avrupalının nakit parası banka hesaplarında uyuyor. Bu fonları dinamik şirketlere fon sağlayarak aktif hale getirmek istiyoruz. Şirketlerin global vizyona sahip olmaları çok önemli. Almanca konuşan Avrupa ülkeleri ile ortaklık yapmak isteyen Türk girişimcilerine de fon sağlamak istiyoruz.

Haberin Devamı

Doğru ekip ve network

Danimarkalı Skype Yatırımcısı Morten Lund: Paranın varlığı başarıyı garantilemiyor. Önemli olan doğru ekip ve doğru network. Yeni yatırımlar için Türkiye pazarı ile yakından ilgileniyorum. Özellikle Türkiye’den seyahat alanında e-ticaret firmaları ile kontaktayız. Bu alanda kısa ve orta vadede işbirliklerimiz olacak.

Büyük ödül, şeker hastalarını buluşturan projeye verildi

START-up Week kapsamında düzenlenen, yaratıcı fikirlerin katıldığı yarışmada 50 firma finale kalırken, Fredrik Debong ve Frank Westermann kurucusu olduğu mySugr (www.mysugr.com) firmasının projesi birinci oldu. Proje diyabetlilerin hastalıklarıyla ilgili detayları paylaşarak, daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşama kavuşmalarını sağlayacak platform oluşturulmasını amaçlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!