E-haciz nedir, nasıl kaldırılır?

Güncelleme Tarihi:

E-haciz nedir, nasıl kaldırılır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2018 16:44

E-haciz tabiri hayatımıza gireli çok olmadıysa da pek çok kişi aşina. Teknolojinin getirdiği kolaylıklardan biri olan e-haciz süreci iki taraf için de online platformlardan yönetilebilen bir süreç...

Haberin Devamı

Hangikredi.com yazarları tarafından hazırlanan bu yazıda e-haczin ne olduğunu ve nasıl kaldırılabileceği detaylarıyla anlatılıyor...

E-HACİZ NEDİR?

Elektronik haciz, devlete olan bir borcunuzdan dolayı elektronik ortamda, maaş ya da banka hesabınızda bulunan para, altın, döviz gibi mal varlığınıza haciz yapılması işlemidir. Vadesi geçmiş olan vergi alacakları için devlet, elektronik ortamda haciz işlemi gerçekleştirebilir.

ELEKTRONİK HACİZ NASIL UYGULANIR?

E-haciz işleminden önce borçluya 7 gün içinde ödeme yapılması ya da mal beyanında bulunulması yönünde bildirim yapılır. Bu yedi gün içinde toplu ödeme ya da taksitlendirme yapılabilir fakat hiçbir ödeme yapılmazsa haciz kararı kesinleşir.

VEDOP (Vergi Dairesi Otomasyon Programı) aracılığı ile ilgili Vergi Dariesi Başkanlığı’na borçlunun bilgileri iletilir, Vergi Dairesi Başkanlığı ise bu bilgileri (borçlunun adı, soyadı, borcun türü, borcun tutarı vs.) Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Tahsilat Grup Müdürlüğü’ne bildirir. Bir sonraki adımda ise tüm bankaların genel müdürlüklerine bildirim yapılır. Herhangi bir bankada maaş ya da mevduat hesabına bağlı para, altın, döviz olması halinde bu varlıklara bloke konularak haciz işlemi gerçekleştirilir. Hesabınızda borcunuzdan daha fazla tutarda para olsa da hesabınıza bloke konulduğu için bu paraya bir süreliğine ulaşmanız engellenmiş olur.

Haberin Devamı

E-HACİZ NASIL KALDIRILIR?

E-haciz işlemi gerçekleşmeden önce bu süreci durdurmak  için size bildirilen 7 günlük süre içinde ödeme yapabilir ya da borcunuzu taksitlendirebilirsiniz. Eğer banka hesabınızdaki mal varlığınıza haciz geldiyse banka ile anlaşarak taksitlendirme yapabilir ve bu şekilde haczi kaldırabilirsiniz. Herhangi bir ödeme yapmadığınız takdirde borcunuza istinaden haciz işlemi gerçekleştirilir. E-haciz uygulaması ile gayrimenkullere de haciz konulabilir.

E-HACİZ SORGULAMA

E-haciz sorgulamasını e-Devlet’ten yapabilirsiniz. Kişisel şifrenizle e-Devlet’e girip Gelir Dairesi Başkanlığı’ndan sorgulama yapmanız mümkün.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!