Düzce'den Avrupa ülkelerine fındık ihracatı

Güncelleme Tarihi:

Düzceden Avrupa ülkelerine fındık ihracatı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2012 12:26

Zengin Gıda ve Tarım Ürünleri Fabrikası Genel Müdürü Fahrettin Kaya, fındıkları özenle işleyip ayıkladıktan sonra Almanya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg gibi Avrupa ülkelerine ihraç ettiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Kaya, yaptığı açıklamada, fındık kırma fabrikalarının Akçakoca için önemli işletmeler olduğunu belirterek, ekonomik anlamda büyük kazanç sağlandığını vurguladı.

Üreticilerin getirdiği fındıkların özenle işlendiğini kaydeden Kaya, “Akçakoca ve diğer illerden fabrikamıza getirilen fındıkları özenle işleyip ayıkladıktan sonra Almanya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg gibi Avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz” dedi.

Fındıkların kalitesine göre ayrıldığını anlatan Kaya, taşlarından ayrılan fındığın daha sonra depolama bölümüne geldiğini, buradan da hem yurt içine hem de yurt dışına ihraç edildiğini bildirdi.

Kabukları yakacak olarak kullanılıyor

Kaya, geçen yıl 3 bin ton fındık kırdıklarını anımsatarak, bu yıl mahsulün fazla olmasından dolayı 5 bin tona ulaşacaklarını tahmin ettiklerini kaydetti.

Haberin Devamı

1 kilo fındıktan 500 gram kabuk çıktığına dikkati çeken Kaya, “Çıkan kabuğu Antalya, Ankara, Mersin, Hatay, İzmir ve Manisa gibi illere satıyoruz. Oralarda sunta yapımında ve fırınlarda yakacak olarak kullanılıyor. Kalori bakımından yüksek bir yakacaktır” diye konuştu.

Üreticilerden fındığı kurutarak getirmelerini isteyen Kaya, kurutulmuş fındığın daha çok tercih edildiğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!