'Düşük faiz Türkiye için risk ama iyi gidiyorlar'

Güncelleme Tarihi:

Düşük faiz Türkiye için risk ama iyi gidiyorlar
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2016 13:22

Türkiye faizlerin makul seviyede mi yoksa düşük mü olduğu tartışmalarını yaparken uluslararası aracı kurum Saxo Bank analistleri düşük faizin Türkiye için önemli bir risk olduğuna işaret ediyor. Kurumun kıdemli analistlerinden John Hardy ise Türkiye’nin içindeki ve komşularındaki sorunlarına rağmen ekonomi yönetiminin işini iyi yaptığı görüşünde…

Haberin Devamı

Dünyanın önde gelen internet üzerinden aracı yatırım bankalarından Saxo Bank'ın üst düzey yöneticileri, Danimarka’nın başkenti Kopenhag'daki genel merkezinde 14 ülkeden 30 gazeteci ile bir araya geldi. Dünyadaki ekonomideki gelişmelerin değerlendirildiği toplantılar sonrası Türkiye hakkında sorularımızı yanıtlayan Saxo Bank stratejistlerine göre Türkiye'de hala enflasyon çok yüksek ve faiz oranları hala çok düşük. Bu da lirayı risk altında bırakıyor.

Saxo Bank Forex Strateji Müdürü John Hardy, Türk lirasının sürekli değer kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu yüksek enflasyonun da bununla birlikte geldiğini belirterek "Türkiye'nin istikrar yakalaması için bazı dengelerin iyileşmesi lazım. Pozitif reel faizleri görmesi lazım, enflasyonun politika faizinin altına düşmesi gerekli. Böylece kurunu koruyabilir. Liranın sürdürülebilir bir şekilde değer kazanması gerek. Cari açıkta iyileşme, büyümenin devam etmesi ve enflasyonun düşmesi yatırımcıların Türkiye'ye bakmasını sağlayacak etkenler olur" dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin içinde ve bölgesinde ortaya çıkan pek çok siyasal soruna rağmen Hardy ekonominin yine de iyi bir performans sergilediğini düşünüyor.

KUR KRİZİ ÇIKABİLİR

Büyüyen pazarların geri dönüşünün biraz erken zamanlı olduğunu belirten Hardy, dolar yükseldiği anda bu ülkelerin potansiyeli üzerine bir kapak gibi oturacağını söyledi.

Gelişen piyasalarda iyi ve kötü hikayelerin birbirinden ayrılması gerektiğini ifade eden Hardy, "Petrol fiyatları göreceli olarak dengeli durduğu sürece Rus rublesi idare edebiliyor. Brezilya gibi yerlerde büyük kırılganlıklar var, Güney Afrika da öyle. Türkiye bu iki ülkenin arasında bir yerlerde kalıyor. Negatif reel faizler ve  yüksek enflasyon yatırımcıyı korkutuyor. Uygulanan politikalar bunu dengeleyecek gibi durmuyor. Jeopolitik risklerin de fazlasıyla farkındayız. İngiltere'nin AB'den çıkışının bir anda gerçekleşme olasılığı yüksek bir risk olarak görülmeye başlandı. Gerçek bir kur krizi yaşama ihtimali çok olağan görülüyor."

Saxo Bank Sabit Getirili Yatırım Analisti Michael Boye ise şunları söyledi: "Türkiye'de bağımsız kalmaya çalışan bir merkez bankası var. Faiz oranlarının düşürülmesini isteyen bir Cumhurbaşkanı var. Ekonomiyi güçlendirmek veya düşük konut kredisi oranları için Merkez Bankası'nı etkilemeye çalışıyor. TCMB diyor ki enflasyon çok yüksek. Bunun için bağımsız bir merkez bankasına ihtiyaç var, politik olayları, seçimleri dikkate almamak için. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hatta bir söylemini okumuştum. Enflasyonu azaltmak için faiz oranlarını düşürmek gerektiğini söylüyordu. Ekonomide bunun tam tersi yapılır normalde. Medyayı kontrol etmeye ya da çevirmeye çalışıp çalışmadığını bilmiyorum, ya da bir siyasi gündem yaratmaya çalışıp çalışmadığını, ya da halkın merkez bankası hakkında ne hissettiğini değiştirmeye çalışıp çalışmadığını, ama ekonomik bir bakış açısıyla hiçbir anlamı yok, enflasyon hala çok yüksek ve faiz oranları hala çok düşük."

Haberin Devamı

Düşük faiz Türkiye için risk ama iyi gidiyorlar

FED TRUMP’TAN KORKUYOR

John Hardy, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımlarını yavaşlatmasının bir nedeninin de Başkanlık seçimleriyle ilgili olduğunu söyledi. Hardy, "Veriler Fed'in yakın zamanda faizleri yükseltmesi gerektiğini gösteriyor. Enflasyon yükselişte, veriler ortada. Fed zaten kırılgan olan piyasalara olumsuz sinyal göndermek istemiyor. Diğer yandan tüm Fed görevlileri politik kampanyalara ne kadar destekte bulunduklarını açıklamak zorundalar. Donald Trump’a 0 destekçi var. Sanırım bu bir mesaj anlamına geliyor. Fed Donald Trump’ın başkan olma ihtimalinden çok korkuyor. Bütçe sorumluluğu ve ekonomik olarak bunun ne anlama gelecek olmasının, uygulayacağı politikaların yanı sıra, Trump’ın anti-Fed’ci bir başkan olma ihtimali çok yüksek. 2018 yılında Janet Yellen’in görev süresi dolduğunda, ne olacağını kim bilebilir? Belki aynı anda hem başkan hem de Fed’in başındaki kişi olmayı deneyen ilk insan olabilir, kim bilir? Trump’ın başkan olma ihtimali çok düşük, aday bile olmayabilir. İhtiyacı olan delege sayısını bulamayabilir. Onu durdurmak kolay olmaz ama gerçekten çok isteseler onu durdurabilirler, çünkü bu Cumhuriyetçilerin partisi. Hala bir risk mevcut. Fed faizleri temmuzdan önce yükseltmeyecek" diye konuştu.

Haberin Devamı

İngiltere'nin AB’den çıkma oylamasının da piyasa için bir dengesizlik oluşturduğuna dikkat çeken Hardy, İngiltere, AB'den çıkarsa uzun vadede halihazırda stres altındaki Avrupa üzerinde büyük baskı oluşturacağını söyledi.

Hardy ayrıca Türkiye’nin içindeki ve komşularındaki sorunlarına rağmen ekonomi yönetiminin işini iyi yaptığı görüşünde.

MÜLTECİ SORUNU ETKİLEYECEK

SAXO Bank Üst Yöneticisi (CEO) Kim Fournais ise mülteci meselesi daha da büyürse, bunun ülke ekonomilerini ve GSYH'leri etkileyeceğine dikkat çekerek "Türkiye’yle yapılan anlaşma Avrupa’nın sorununu bitirecek ama dünyanın sorununu bitirmeyecek" dedi. Bu yılın 'politik' bir yıl olacağını söyleyen Fournais, yılın en önemli gelişmelerinin ABD seçimleri ve İngiltere'nin AB'den çıkış kararı (Brexit) olduğunu belirtti. Merkez bankalarının sıfır faiz politikalarının artık öldüğünü, kimsenin kredi almak istemediğini dile getiren Fournais, "Çalışanlara en az paranın ödendiği ve şirketlerin en fazla para kazandığı dönemdeyiz. Politikacılar sadece zaman kazanmaya çalışıyor. Neden Trump var neden Brexit var? Neden sağduyu çok zor? Çünkü sosyal konsensüs bozuldu" diye konuştu. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!