Düşen enflasyon Serdengeçti’yi kral yaptı, Koç zirveye çıktı

Güncelleme Tarihi:

Düşen enflasyon Serdengeçti’yi kral yaptı, Koç zirveye çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2006 00:00

Bu yıl görev süresi dolacak olan Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Ekonomist Dergisi’nin "Yılın İş İnsanları" anketinden dördüncü kez "Yılın Bürokratı" çıktı. "Yılın İş İnsanı" Mustafa Koç, "Yılın Girişimcileri" Emine Kamışlı ve Ethem Sancak, "Yılın Profesyoneli" Ergun Özen ve "Yılın Sivil Toplum Önderi" de TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı oldu.

HAFTALIK Ekonomist Dergisi’nin 15’incisini düzenlediği ’Ekonomide Yılın İş İnsanları-2005’ anketinden zirveye çıkan isimler belli oldu. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, ’Yılın İş İnsanı’ seçilirken, ’Yılın Profesyoneli’ kategorisinden Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen birinci olarak çıktı. Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, dördüncü kez ’Yılın Bürokratı’ oldu. ’Yılın Girişimcisi’ ödüllerini, Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emine Kamışlı ile Hedef Grubu’nun kurucusu Ethem Sancak aldı. Sivil toplum önderleri arasından en çok oy TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı’ya gitti.

SERDENGEÇTİ 4. KEZ SEÇİLDİ: ’Yılın Bürokratı’ seçilen Serdengeçti, ankete katılan iş dünyası temsilcilerinin 200 oyunu aldı. Her yıl oyların yüzde 50’sini alan Serdengeçti’yi, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk epeyce zorladı. Katılımcıların 200 oyu Serdengeçti’ye giderken, Ertürk 158 oyla ikinci sırada yer aldı. Özelleştirmenin başındaki isim olan Metin Kilci de 85 oyla ’Yılın Bürokratı’ dalında üçüncülük kürsüsüne çıktı.

YILIN GİRİŞİMCİLERİ:
"Yılın Girişimcisi-Kadın" dalında birinciliği Esas Holding’in kurucusu ve bugünkü performansının ardındaki isim olan Sabancı Ailesi’nden Emine Kamışlı kazandı. Bu kategoride Uzay Kimya’nın sahibi Sevda Arıkan 89 oyla ikinci, Hey Tekstil’in sahibi ve Türkiye Giyim Sanayicileri Başkanı Aynur Bektaş da 66 oyla üçüncü oldu. "Yılın Girişimcisi-Erkek" kategorisinde ise Hedef Grubu’nun kurucusu Ethem Sancak birinci oldu. Sancak’ın 128 oy aldığı seçimde ikinciliği 92 oy ile Orjin Grup’un sahipleri olan ve İstinye Park projeleriyle dikkati çeken Zafer Yıldırım ile Zafer Kurşun aldı. Üçüncülük kürsüsüne Casper Bilgisayar’ın sahibi Altan Aras Fakılı çıktı.

TÜSİAD ÖNE ÇIKTI: İş dünyası, Avrupa Birliği (AB) ile ilişkiler, ekonomik ve siyasi bazı yerinde çıkışlarıyla dikkat çeken Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ömer Sabancı’yı ödüllendirdi. "Yılın Sivil Toplum Önderi" kategorisinde en çok oyu, TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı aldı. Ankete katılan 153 kişinin oyunu alarak zirveye çıkan Ömer Sabancı’yı, 110 oyla Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Türkan Saylan izledi. Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu Başkanı Mümtaz Tahincioğlu da 91 oyla bu kategorinin üçüncüsü oldu.

KOÇ-ŞAHENK BAŞABAŞ: 2005’te "Yılın İş İnsanı’ ödülünü Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç aldı. Mustafa Koç’un ankette çekiştiği isim, 2004’ün birincisi Ferit Şahenk’ti. Yarışı, 609 katılımcıdan 133 oy alarak birinci bitiren Koç kazandı. 2004 seçiminde zirveye çıkan ikinci kuşak yöneticilerden Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk bu yıl 118 oyla ikinci sırada aldı. Bu kategorinin üçüncüsü de 107 oyla Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin oldu.

BANKACILAR YARIŞTI: ’Yılın Profesyoneli’ kategorisi bankacıların yarışına dönüştü. Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Fortis CEO’su Tayfun Bayazıt ve Koçbank-Yapı Kredi Genel Müdürü Kemal Kaya bu kategorideki üç bankacı oldu. Özen 123 oyunu alırken, Bayazıt 109 oyla onu izledi. TAV CEO’su Sani Şener 80 oy alarak üçüncü oldu.

Yılın İş İnsanı Mustafa Koç

Artık dünya devleri arasında ön sıralara girme yarışındayız


KOÇ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, 2003’te babası Rahmi Koç’tan icrayı devraldı. Koç, 1984’ten bu yana, grubun en kritik noktalarından geçerek bu koltuğa oturdu. İki yıllık izleme ve bekleme döneminden sonra Koç Holding, Mustafa Koç yönetiminde en atak dönemini geçen yıl yaşadı. Çetrefilli bir satın alma operasyonunu tamamlayarak Yapı Kredi’yi bünyesine kattı. 2005’in kuşkusuz en az Yapı Kredi Bankası kadar önemli bir başka operasyonu da Tüpraş’ın Özelleştirme İdaresi’nden alınmasıydı. Enerji konusuna oldukça istekli yaklaşan, bunun için üç yıl önce Opet’in yarısını alan holding, Tüpraş ile bu zincirin çok daha önemli bir halkasını tamamladı. Grubun öne çıkan üçüncü operasyonu da Doğuş Grubu bünyesindeki Tansaş’ın satın alınmasıydı. Mustafa Koç’a göre, iş dünyasının seçiminde grubun uzun soluklu stratejik hedefleri doğrultusunda Türkiye gündemine de damgasını vuran üç büyük satın almaya imza atmaları etkili oldu. Koç, "Bu üç satın alma, topluluğumuza, ulusal ve uluslararası arenada da imaj ve itibar anlamında da büyük katma değer sağladı" dedi.

Yılın Profesyoneli Ergun Özen

Bankacılıkta, en büyük birleşmeye imza attık


GARANTİ Bankası Genel Müdürü Ergun Özen’i birinciliğe taşıyan gelişme, bankanın hisselerinin bir bölümünün satış operasyonuydu. Özen, yılın ilk aylarında 800 milyon dolara Intesa’ya satılmak üzereyken, ani bir manevrayla görüşmeleri bitirdi. Daha üç ay geçmeden bankanın yüzde 25 hissesi için bile 1 milyar doların üzerinde para vermeye hazır birçok aday ortaya çıktı. Özen, GE’nin diğer 5 bankanın önüne geçmesinde eşit ortaklığı kabul etmesinin çok büyük avantaj sağladığını da vurguladı. Özen, bu ödülü almasını yabancı ortaklık sürecine bağlıyor. "İşimizi düzgün, etik kurallara uygun yapmaya çalışıyoruz" diyen Özen, son beş yılda bankacılık sektöründeki en büyük birleşmeye imza attıklarını söyledi. Özen, Körfezbank ve Osmanlı Bankası birleşmesinin ardından geçen yıl "dünya devi" GE ile yapılan ortaklıkla finans sektörüne giren en büyük yabancı sermayeyi Türkiye’ye getirdiklerini belirtti. Bankanın yüzde 25’ini vererek eşit ortak olarak 1.8 milyar dolarlık yapancı sermaye girişini sağladıklarını söyleyen Özen, bunların hepsini mevcut ekip sayesinde başardıklarını belirtti.

Yılın Bürokratı

Süreyya Serdengeçti

İstikrarı sağladık, enflasyonu düşürdük


MERKEZ Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, "Ödülün neden bana verildiğinin takdiri bana düşmez. Ama dört yıldır üst üste ödül almamın başlıca nedenini bütün bu yıllar zarfında makro ekonomik istikrarda alınan mesafe ve 30 küsur yıldan sonra enflasyonun tek hanelere düşmesidir diye düşünüyorum" dedi. Mart ayında görev süresi dolacak olan Süreyya Serdengeçti, yeniden atanmazsa Merkez Bankası başkanlığını bırakacak. Serdengeçti neler yaptı: Türk Lirası’ndan 6 sıfır atılarak Yeni Türk Lirası’na geçilmesinin baş mimarı oldu. "Döviz geliri olmayan dövizle borçlanmasın; döviz borcu olmayan döviz almasın; yoksa kur riski üzerinizde kalır" sözleriyle iş dünyasını sürekli uyardı. Enflasyondaki hızlı düşüşe rağmen, kısa vadeli faizlerin yüksek kaldığı eleştirilerine kulak tıkadı. Zaman onu haklı çıkardı. Özerkliği içine sindirememiş bir ülkede ’Bağımsız Merkez Bankası’ için mücadeleden kaçınmadı. Bankanın bağımsızlığını kavga etmeden herkese kabul ettirmeyi başardı. Türkiye, şartların oluşmadığı gerekçesiyle yapılan ertelemelerin ardından 1 Ocak 2006 itibariyle ’enflasyon hedeflemesine’ geçti.

Yılın Sivil Toplum Önderi: Ömer Sabancı

TÜSİAD gücünü  gösterdi hükümetle araları gerildi


TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ömer Sabancı, her platformda Türkiye’nin ekonomik ve sosyal problemlerine sağduyuyla yaklaştı ve iş dünyasının üzerine düşen uyarı görevlerini yerine getirdi. Özellikle yılın son ayında hükümetle girilen polemik, TÜSİAD’ın etkinliğinden pek bir şey kaybetmediğini açıkta ortaya koydu. Türkiye’nin çok kritik bir dönemi olan 2005’te de dernek, çok önemli etkinliklerde bulundu. Özellikle AB konusunda tarihi virajları döndüğü bir dönemde TÜSİAD, Türkiye’nin AB üyeliği perspektifinde oldukça etkili oldu. TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, 2006’ya ilişkin plan ve hedefleri konusunda bilgi verirken, bu dönem içinde çok önemli bir konunun gündemlerinin baş sırasında olduğuna işaret etti. Sabancı, şunları söyledi: "Çeşitli toplum kesimlerinin ve kurumların kamuoyu aracılığıyla her zaman olumlu adımlar atmaya ve kendisine hedefler koymaya teşvik edilmesi gerekmektedir. Ödüllerin sürekliliği ve zaman içinde prestij kazanması, bu anlamda önem taşımaktadır. Ödül mekanizmasının AB’ye de yaygınlaştırılmasında faydalı olacaktır. AB’li girişimcilerin, bu mekanizmanın içine çekilmesi, rekabet unsurunu artıracak, kaliteyi yükseltecek ve AB’ye yakınlaşma sürecine katkı sağlayacaktır.

Yılın Girişimcisi (Kadın) Emine Kamışlı

Cesur adımlar attı, 300 milyon Euro ciroyu yakaladı


ESAS Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emine Sabancı Kamışlı, babası Şevket Sabancı tarafından 4.5 yıl önce kurulan şirketin bugün 300 milyon Euro cirolu, 1300 kişinin çalıştığı holdinge dönüşmesinde büyük katkıya sahip. 1993-2001 arasında Aksigorta’da yönetim kurulu murahhas azası olarak görev yapan Kamışlı, 2001’de ayrılıp Esas Holding’i kurdu. Grup gıda, sağlık ve ulaşım sektörlerinde büyümeyi hedefliyor ve 2005’te bu alanlarda oldukça cesur adımlar attı. Pegasus Hava Yolları’nı 12 milyon Euro’ya bünyesine katan Esas Holding, yine yıl içinde iç hat seferlerine başladı. İki yıl önce satın alınan Çoban Yoğurtları ise ürün gamını genişletti. Yoğurt ve ayranla pazarda yer alan markanın peynir çeşitleri, tereyağı ve krema gibi ürünleri de çıkartıldı. Holding şirketlerinin bir diğeri olan sağlık sektöründeki Med-Line’da da 2005 yılında ürün gamı genişletildi. Grup şirketlerinden City Farm’da ise yeni mağazalar açıldı. Filo kiralama şirketi Renty’nin geçen yıl hedeflerin üzerinde büyüdüğünü belirten Kamışlı, bu yıl sonunda her şirketin yüzde 50 büyümesini beklediklerini ifade ediyor.

Yılın Girişimcisi (Erkek) Ethem Sancak

İneklere aşık oldu, yılın girişimcisi seçildi


HEDEF Alliance Holding’in patronu Ethem Sancak, Türkiye’deki ilaç dağıtımının yüzde 40’ını kontrol ediyor. Sancak, 1987’de ilaç dağıtım sektörüne Es markasıyla adım attı. 1997’de Fransız ve İngiliz ilaç dağıtım devinin birleşmesi sonucu ortaya çıkan Alliance UniChem’le 2001’de ortaklık kurdu. Hedef Alliance Holding, Türkiye’deki ilaç dağıtım sektörünün en önemli oyuncusu haline geldi. Holding, 18 bin eczaneye günde 2 milyon 350 bin kutu ilacın dağıtımını yapıyor. Toplam 5 bin 80 çalışanı olan holding, 2005’i 3 milyar dolar ciroyla kapattı. Ethem Sancak, ilaç dağıtımının ardından tarım ve hayvancılık sektörüne el attı. İşadamlarına ’İneklere aşık olun’ önerisinde bulunarak, 2003’te Koç-Ata Grubu’nun Şanlıurfa’daki Çiftliği’ne ortak oldu. Sancak, geçen yıl da Ata Grubu ile Tarımsal İşletmeler Genel Müdürlüğü’ne ait Denizli Acıpayam Tarım İşletmesi’ni 30 yıllığına kiraladı. İki ortak 50 milyon dolarlık yatırımla 4 bini sağmal 10 bini etçil, toplam 14 bin büyükbaş hayvandan ile Türkiye’nin en büyük besi çiftliğini kurmaya hazırlanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!