'Durgunluk var önlemlerinizi alın'

Güncelleme Tarihi:

Durgunluk var önlemlerinizi alın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2015 10:04

TÜİK’in dış ticaret verilerini açıklamasının ardından reel piyasaları değerlendiren İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel, küresel durgunluğun Türkiye’yi de etkilemeye devam ettiğini söyledi. Önel, böyle zamanlarda, daralan piyasa şartlarının etkisiyle bozulan şirket bilançolarını düzeltecek önlemler alınması gerektiği uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

2015 yılının başından beri yaşanan küresel durgunluk dış ticaret verileri açısından bakıldığında ülkemizi, temmuz ayında da olumsuz etkilemeye devam etti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yıllık ihracatımız temmuz sonu itibariyle 148,9 milyar dolara geriledi.

Verileri değerlendiren İstanbul Tüccarlar Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı İlker Önel, ihracatın temmuzda bir önceki yıla göre yüzde 16.2 azalarak 11.18 milyar dolar olarak gerçekleştiğine dikkat çekerek yaşanan gelişmelerin sadece Türkiye’ye özgün olmadığının altını çizdi.
ÇİN YAVAŞLAYINCA...
Önel “Çin Merkez Bankası’nın üç kez parasının değerini düşürmesi, beklenen büyümeyi yakalayamaması, konut fazlası ve borç oranlarının yüksek olması dünyanın ikinci büyük ekonomisini ve bununla birlikte diğer ilişkide olduğu bütün ülkeleri olumsuz etkiliyor. Gelinen noktada dünya ekonomisine yüzde 33 katkı yapan ve çoğu emtiayı hammadde olarak kullanan Çin, yavaşladığı zaman özellikle emtia ihracatçısı ülkeler zorlanacaktır. İhracat bağlantımız olan Rusya (Çin petrol ihraç ediyor), Almanya (Çin makine ihracatı var), İran (Çin doğal gaz) ülkelerin ihracatı düştüğü zaman otomatik olarak bizi de olumsuz etkiliyor. İhracatta yaşanan sıkıntılar zaten düşük olan iç pazara yönelmeyi arttırıyor. Bu da piyasada arz fazlası yaratırken, rekabetin yükselip karların minimum seviyesine gerilemesine sebep oluyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

ÖNLEMLERİ ARTIRMAK GEREKİR
İlker Önel, özellikle ikinci çeyrekten itibaren alacaklarda yaşanan gecikmelerin, vadelerin uzamasının ve aynı zamanda çeklerin karşılığında yaşanan sıkıntıların piyasayı daralttığına dikkat çekti. Bu dönemde dikkat edilmesi gereken en önemli konunun makro gelişmelerden çok mikro gelişmelere odaklanmak olduğunu belirten Önel “Düşen ihracatımızı, iç talepteki durgunluğu, reel piyasadaki nakit sıkışıklığını, alacak sürelerinin uzamasını ve kurlardan kaynaklanan firmaların bozulan bilançolarının düzeltilmesine yönelik önlemlerimizi arttırmamız gerekir” dedi.

BAKMADAN GEÇME!