Durgunluk Japon ekonomisini sarsıyor

Güncelleme Tarihi:

Durgunluk Japon ekonomisini sarsıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2001 00:00


Japon Merkez Bankası'nın şirketlerin, iş dünyasının durumuna ilişkin karamsar görüşlü raporu, Japon yenini geriletirken, dolar değer kazandı.
Haberin Devamı

Tokyo döviz borsasının bugünkü kapanışında dolar Cuma günkü kapanışa göre 0.22 yen değer kazanarak 124.48 yene yükseldi.

Japon Merkez Bankası'nın, "Tankan" diye bilinen şirketlerin durumu ve ekonomiye güvenine dair raporunda, "ülke ekonomisinin hala durgunluktan çıkamadığı" yolundaki genel görüş teyid edildi.

Bu rapor üzerine dolar, bugün birara 125 yene kadar yükselse de, daha sonra geriledi.

Bazı borsacılara göre, dolar/yen paritesinde orta vadede piyasalar bundan sonra başka göstergelere ve verilere odaklanacak. Bir kısım borsacı da, Japon yatırımcıların 10-17 Haziran'da 442.9 milyar yen olan yabancı tahvil ve bono satışlarının, 18-25 Haziran tarihleri arasındaki haftada 111.5 milyar yene (893.8 milyon dolar) inmesine dikkat etti.

Tankan araştırmasında, Japonya'nın büyük imalat sanayii şirketlerinde ekonomiye güven endeksi puanının Mart ayında -5 iken Haziran ayında -16'ya inmesi olumsuzsa da, araştırmada bazı iyimser veriler de yer aldı. Japon şirketlerinin, özellikle de büyük imalat sanayi şirketlerinin kar beklentisi artarken, borçlanma, kredi şartlarında da kötüleşme kaydedilmedi.

EURO İSTİKRARLI

Dolar-yen paritesindeki dalgalanmaya karşın, euro istikrarlıydı. Tokyo borsasında euro 84.74/79 sent ile 105.36/52 yenden işlem gördü.

Bazı borsacılara göre, euro bölgesi ekonomilerinde büyüme hızı daha da yavaşlayacağı ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Temmuz ayında faiz oranını indirmesi beklendiğinden, euro 84-87 sent arasında seyredecek. Ancak, ECB, faiz oranını bu hafta düşürmezse, euro 84.28 senti yeniden test edecek.

NİKKEİ ENDEKSİ PUAN KAYBETTİ

Öte yandan Tokyo menkul kıymetler borsasının bugünkü kapanışında, Nikkei Endeksi 217.87 puan (yüzde 1.68) kayıpla 12,751.18 puana düştü. (Tokyo-aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!