Durgunluk faktoringe yaradı

Güncelleme Tarihi:

Durgunluk faktoringe yaradı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2015 22:40

Piyasalardaki durgunluk, karşılıksız çeklerdeki artış faktoringe talebi arttırdı. Sektör temsilcileri, son dönemde büyük şirketlerin de faktoringi kullandığını belirterek, sistemin bankalara nazaran tercih edilmeye başlandığını söyledi.

Haberin Devamı

PİYASALARDAKİ durgunluk, sorunlu krediler ve karşılıksız çeklerdeki artış faktoringe talebi artırdı. İşlem hacmi 60 milyar TL’ye yaklaşırken, sistemi kullanan müşteri sayısı da 100 bini geçti ve faktoring şirketlerinin cirosu da arttı. İhracat faktoringi ise ihracattaki genel daralmadan daha az etkilendi. Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkan Yardımcısı Zafer Ataman, faktoringteki büyümenin kullanılmayan potansiyelin değerlendirilmesine bağlarken, büyük şirketlerin faktoring kullanımının artmasının ciroları yükselttiğini söyledi. KUR ETKİSİİhracat işlemlerindeki artışta da kurun etkisi olduğunu belirten Zafer Ataman, “Ekonominin yavaşladığı dönemlerde yapacağımız ev ödevleri de vardı. Örneğin, FKB bünyesinde kurulan Merkezi Fatura Kaydı Sistemi ile mükerrer finansman önledi, Sektöre güven artı. Elimizin altında tüm sektörün bilgisine vakıf bir sistem var. Bankalarda yapılan, fakat ne kadar olduğunu ölçemediğimiz faktoring işlemlerini de ilk defa bu sistem altında göreceğiz” dedi.Garanti Factoring Genel Müdürü Hulki Kara, ihracat faktoringinde işlem hacminin, ülke ihracat hacminden daha düşük bir küçülme olduğunu belirterek, “İhracat faktoringini kullanan müşteri sayısı arttı” dedi.

Son dakika başvurulacak yer değiliz

FKB Başkan Yardımcısı Zafer Ataman, faktoringin banka kredisi olmadığını, sadece ticareti finanse ettiğini belirterek, şunları söyledi:“Faktoring ile sadece ticari alacağınız kadar borçlanabilirsiniz. Bu da faktoring firmasından aldığınız finansmanı karşıladığı için aşırı bir borçlanma ve alacaklarınızın vadesine uymayan bir nakit yönetimi ile baş başa kalmazsınız. Bunun için alacak kalitesinin de iyi olması lazım. Firmalar genelde alacaklarına karşılık aldıkları çek, senet ve temlik ile faktoring firmalarına gelir. Oysa öncesinde faktoring şirketine başvurup, müşterilerinin istihbaratını yaptırdığı takdirde hem alacaklarının kalitesini öğrenmiş olur hem de nakit yönetimini faktoring şirketi ile birlikte planlar. Faktoring şirketlerini son dakika başvurulan yer olarak görmezlerse ticari yaşamları daha olumlu etkilenecektir. Nakit yönetiminde faktoring şirketi ile uzun vadeli işbirliği yapılırsa, finansal kriz içinde kendilerini bulmazlar ve ticaretleri hem alacakları hem de borçları tarafında daha sağlam ilerler. Bunu algılayan firma sayısı artmaya başladı. Öyle firmalar var ki, kestiği tüm faturaları önce faktoring firmasına devir ediyor, nakit akışı ihtiyacı oldukça ön ödeme alıyor. Geri kalan faturaları için de tahsilat hizmeti alıyor.”

Durgunluk alacak vadesini uzattı

Haberin Devamı

Garanti Factoring Genel Müdürü Hulki Kara, faktoring sektöründe durgunluk nedeniyle sorunlu kredi ve karşılıksız çek rakamlarının yükseldiğini söyledi. Hulki Kara,  buna rağmen sektördeki hacmin büyüdüğünü belirterek, bunun da faktoringin ticaretin finansmanı konusundaki uzmanlığından kaynaklandığını vurguladı. Hulki Kara, son dönemde faktoring şirketlerine olan talep hakkında sözlerini şöyle sürdürdü: “Alıcı ve satıcı arasındaki işlemin tutarlılığı, geçmiş performansları teyit edildiği noktada işlemler tereddütsüz yapılabiliyor. Sırf bu sebeple bile alacak değerlendirmesi ile işlem yapan faktoring şirketleri bankalara nazaran tercih edilebiliyor. İşlem hızını da unutmamak lazım. Elinde muteber alacak olan müşteriler nakit ihtiyaçlarına en hızlı çözümü bulmak için de faktoring şirketleriyle işlem yapmayı seçebiliyorlar. Piyasadaki durgunluk nedeniyle daha uzun vadeli alacaklarla karşı karşıya kalıyoruz. Böyle dönemlerde faktoring ürünlerinin standart finansman tekniklerine göre sunduğu avantajların daha net fark edildiğini düşünüyorum.”

İhracattaki düşüş kadar etkilenmedik

TEB Faktoring Genel Müdürü Çağatay Baydar, ihracattaki düşüşün ihracat faktoringini de etkilediğini ancak bu etkinin daha az olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Etkinin daha az olması hem sektör oyuncularının kriz ortamlarında doğru pazarlama, satış ve müşteri ilişkileri yönetimi yapması hem de ihracatçılarımızın durgunluğa rağmen güvenli bir şekilde büyüme hedefleri dolayısıyla bizlerle daha fazla iş yapmaya başlamaları gibi nedenlere dayanmakta. Çünkü faktoring, dünyada finansman, alacak defteri tutma, alacakların tahsili ve şüpheli alacaklara karşı yüzde 100 koruma hizmetlerini bir arada sunabilen tek finansal sistem. Bu hizmetlerden yararlanan ihracatçılarımız vadeli alacaklarını bize temlik ederek sürekli ve kesintisiz nakit akışı sağlıyor. Yarattıkları finansman sayesinde alımlarını peşin yaparak indirim alırken, finansman ihtiyaçlarını kendi alacaklarıyla çözerek dış kaynak kullanma ihtiyaçlarını azaltıyorlar. Böylece finansman giderlerini de kontrol altında tutuyorlar. Ayrıca satış kadar önemli olan tahsilatlarını da yüzde 100 garanti altına alıyorlar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!