DuPont: Teflon fareyi öldürür, insana dokunmaz

Güncelleme Tarihi:

DuPont: Teflon fareyi öldürür, insana dokunmaz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2006 00:00

DuPont Avrupa sözcüsü Ralph Thomas, teflonun içinde bulunan ve ABD Çevre Koruma Ajansı (EDA) tarafından kullanımı sınırlandırılan ’Perfluoroctanoic’ (PFOA) adlı kimyasalın deney hayvanlarında kanser vakalarına yol açtığını ancak insanda aynı etkiyi gösterdiğine dair bir kanıtın olmadığını savundu.

Deney hayvanlarının organizması ile insan organizmasının farklı olduğunu savunan Thomas, şunları söyledi: "Teflon’da bulunan PFOA’nın insanlara doğrudan zarar verdiğini hiç bir bilim adamı söyleyemiyor. Dünyada PFOA’nın kansere neden olduğunu gösteren tek bir kanıt yok. Ancak EDA, PFOA’nın farelerdeki etkisine bakarak Teflon içindeki oranının 2010 yılına kadar yüzde 95 azaltılmasını, 2015 yılında da PFOA’nın tamamen kaldırılmasını istedi."

BİZİM ÇALIŞAN SAĞLIKLI:

Thomas, insan kanında milyonda 5-10 arasında PFOA’nın bulunduğunu belirterek, "Bu oran çok düşüktür. Bu oran yıllarla karşılaştırılırsa, 37 yılda 5 saniye gibi bir şeydir" dedi. DuPont’un Teflon tesislerinde çalışan işçilerin kanında, normalin 100-200 katı PFOA bulunduğunu vurgulayan Thomas, "Biz bu çalışanların sağlıklarnı sürekli denetliyoruz. Hiç birisi PFOA nedeniyle kanser olmadı. Bu da PFOA’nın insan sağlığına doğrudan bir zararı olmadığını göstriyor" diye konuştu.

PFOA’NIN ALTERNATİFİ YOK:

Thomas, Teflon’un yanmazlığını ve dayanıklılığını sağlayan PFOA’nın nasıl olup da 5 yıl içinde yüzde 95 oranında azaltılacağı sorusuna ise şu yanıtı verdi: "Bu bizim için de büyük sorun. Biz 30 yıldır PFOA’nın muadilini arıyoruz ama bulamıyoruz. Üstelik PFOA çok pahalı bir madde. Bizde daha ucuz ve risksiz bir kimyasal bulmaya çalışıyoruz ama şimdiye kadar bulamadık."

TAZMİNAT ÖDEMEYECEĞİZ:

Thomas, PFOA nedeniyle kesinleşmiş ölüm ya da hastalık vakasının bulunmadığını bu nedenle herhangi bir tazminat ödemek zorunda kalmadıklarını, bu noktadan sonra da tazminat ödemek zorunda kalacaklarını sanmadığını söyledi. ABD Çevre Koruma Ajansı ABD’li 8 Teflon üreticisine uyarıda bulunarak bu üreticilerin PFOA kullanımını 2010’a kadar yüzde 95 azaltmalarını istemişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!