Dünyayı geri dönüşüm endüstrisi kurtaracak

Güncelleme Tarihi:

Dünyayı geri dönüşüm endüstrisi kurtaracak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2010 16:46

Dünyanın en büyük geri dönüşüm sanayicilerini bir araya getiren Uluslararası Geri Dönüşüm (recyling) Bürosu(BIR)Başkanı Dominique Maguin, geri dönüşüm endüstrisinin küresel ekonomide geleceğin endüstrisi olmaya aday olduğunu belirterek, “Bugün küresel sanayinin ihtiyaç duyduğu ham maddenin yüzde 50’ye yakın bir bölümü geri dönüşüm sayesinde sağlanıyor. Hedefimiz bu oranı gelecek 20 yıl içinde yüzde 60’lara,yüzde70’lere kadar çıkarmak. Geri dönüşüm dünyada sürekli büyüyecek ve hiçbir zaman düşüşe geçmeyecek tek doğal kaynaktır” dedi.

Giderek artan sayıda kanaat önderinin sağlıklı bir geri dönüşüm endüstrisinin hem küresel ekonomi hem de çevre için iyi bir işlev gördüğünün farkına vardığını ifade eden BIR Başkanı Dominique Maguin, “Yılda 200 milyar doları aşan cirosuyla geri dönüşüm endüstrisi hem bugünün hem de yarının sürdürülebilir kalkınmasında kilit bir role sahiptir. Geri dönüşüm hem ülkeler ve şirketler arası iş fırsatlarını arttırıyor hem de sürdürülebilir kalkınmayı çevre koruma politikalarıyla başarılı bir şekilde buluşturuyor” diye konuştu.

Haziran ayı içinde İstanbul’da yapılan ve örgütün tarihinde en yüksek delege katılımı ile gerçekleştirilen BIR yıllık toplantısı için İstanbul’a gelen Dominique Maguin, ANKA’ya yaptığı açıklamada, “Geri dönüşüm sektörünün enerji tasarrufunda ulaştığı performans, üretim sürecinde sağladığı su tasarrufu ve hava kirliliğinde yaptığı ciddi azalmalar bizim mesleğimizin kredisini her geçen artırıyor. Gelecek yıllar içinde geri dönüşüm endüstrisi gezegenimizin varlığı açısından vazgeçilmez olacaktır. Metal, kâğıt, cam, plastik, lastik gibi atıklarla hızla kirlenen okyanusları da geri dönüşüm endüstrisi kurtarmaya aday” dedi.

“TÜRKİYE ÇELİKTE EN BÜYÜK İTHALATÇILARDAN BİRİ”

Geri dönüşümde en büyük ithalatçının Çin olduğunu, Türkiye’nin de geri dönüşümde çelik başta olmak üzere iyi bir ithalatçı olduğunu kaydeden Maguin şöyle devam etti:

“Türkiye’de otomobil ve makine sanayi başta olmak üzere geri dönüşümlü hammadde kullanımı artıyor. Şu anda çelikte Türkiye iyi bir pazar. Demir dışı metallerde, plastikte ve kağıtta da bu pazarın gelişmesini bekliyoruz.Türkiye ekonomisinin 21. yüzyılda hem rekabetçi gücünü arttırması hem de bunu sürdürülebilir bir modelde götürmesi açısından geri dönüşüm endüstrisi önemli olacak.”

Maguin, batı ülkelerinde bugün gazetelerin yüzde 60’a yakın oranının geri dönüşümlü kağıt kullanılarak basıldığını hatırlatarak, “ Türkiye’de yakın bir gelecekte gazetelerin geri dönüşümlü kağıda basılması beklenir bir durumdur. Herkesin zannettiğinin tersine, artık yeni teknolojilerle geri dönüşümlü kâğıt ile normal kâğıt arasında hem kalite hem de renk açısından fark kalmadı. Hatta daha beyaz olan geri dönüşümlü kâğıtlar bile mevcuttur” yorumunda bulundu.

Dominique Maguin, yeni sanayileşmekte olan Doğu Avrupa, Güney Doğu Asya ve Hint Yarımadası’ndaki ülkelerin ekonomik kalkınmalarını belirli bir noktaya getirmek ve 21. yüzyılda daha önemli bir ekonomik rol üstlenebilmek için sanayi üretiminde doğal ham maddelere ihtiyaç duyduklarını belirterek, şunları söyledi:

“Ancak doğal hammaddeler hem kıt hem de pahalı. Ayrıca bunları üretmek için büyük enerji kaynağı da gerekiyor. Hâlbuki geri dönüşümlü hammadde sayesinde bu ülkeler ekonomik kalkınma ve sanayileşmelerini daha rahat yürütebilirler. İkincil hammaddeler bu ülkelerin kalkınma ekonomilerinde kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir kaynak olacaktır. Bugün endüstrileşmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere yönelik önemli ölçekte bir geri dönüşümlü hammadde ihracı söz konusudur. Türkiye de en büyük ithalatçı ülkelerden biridir.”

“HER YIL 1 MİLYAR TON HURDA GERİ DÖNÜŞÜM SAYESİNDE DEĞER YARATIYOR”

Her yıl ortalama 1 milyar ton üzerinde bir ikincil hammaddenin (hurda metal, kağıt, plastik, cam, lastik vb) geri dönüşüme uğradığını ve bunun dünya çapında büyük bir ticaret hareketine kaynaklık ettiğini ve ekonomik değer yarattığını vurgulayan Dominique Maguin, “Bugün artık hiçbir uluslararası organizasyon konu çevre koruma ve ekonomik refah söz konusu olduğunda ne geri dönüşümü ne de bu alanın en önemli aktörü olan BIR’i görmezlikten gelebilir” görüşünü ifade etti.

Dominique Maguin, geri dönüşümün büyüklüğünü anlamak açısından önemli rakamlar verirken şu bilgileri aktardı:

“Okyanuslar üzerinden gemiler her yıl en az 2 milyon konteynır ikincil hammadde taşıyarak ülkeden ülkeye gitmektedir. Bugün kâğıdın yüzde 50’si geri dönüşeme uğratılmış elyaftan elde edilmektedir. Hükümetler, yasa koyucular ya da diğer sosyal paydaşlarımız unutmamalıdır ki geri dönüşüm endüstrisi olmaksızın, hurda demir ve çelik geri dönüşüme uğratılmaksızın mevcut çeliği üretmek için gerekli olan hammaddenin yüzde 44’ü sağlanamayacaktır. Yani bugün çelik üretmek için kullanılan hammaddenin yüzde 44’ü hurda demir ve çelikten elde edilmektedir. Yine bugün kullandığımız bakırın yüzde 40’ı geri dönüşüme uğratılmış ikincil hammaddelerden sağlanmaktadır. Kurşunda bu oran yüzde 45, çinkoda yüzde 30,alüminyumda yüzde 25 ve paslanmak çelikte de yüzde 40’dır. Bu rakamlar geri dönüşümün mevcut sanayiye ne oranda bir hammadde sağladığının en güzel örneğidir.”

-“ENERJİ TASARRUFU BAZI SANAYİLERDE YÜZDE 95’E ÇIKIYOR”-

Hammadde kadar bir diğer önemli konunun bu ürünlerin üretilmesinde harcanan enerji ile ilgili olduğuna vurgu yapan Dominique Maguin, “Geri dönüşüm sayesinde elde edilen ikincil hammaddelerin alüminyum sektöründe sağladığı enerji tasarrufu yüzde 95,bakırda yüzde 85,çelikte yüzde 74, kurşunda yüzde 65 ve çinkoda da yüzde 60’dır“dedi. Dominique Maguin, geri dönüşümün bugün artık önemli bir uluslar arası ticaret haline geldiğini ve geri dönüşümle ilgili şirketlerin de dünya arenasındaki önemlerinin arttığına dikkat çekerek, “BIR hızla büyüyen bu pazarı düzenleyen ve ticaretin gelişmesine katkı yapan bir rol üstlenmiş durumdadır. 70 ülkede 750’den fazla şirket BIR’e üyedir. BIR enerji tasarrufu sağlayarak ve karbondioksit emisyonlarını azaltarak günümüzde yeni model bir ekonomiyi temsil etmektedir. Geri dönüşüm endüstrisi küresel endüstrinin yüzde 50 hammadde ihtiyacını karşılaması bir yana, sağladığı enerji tasarrufu ve yarattığı büyük çaplı istihdam ile yarının ekonomisinde daha büyük bir rol oynayacaktır” şeklinde konutlu.

-“MEVCUT OTOMOBİLLERDE GERİ DÖNÜŞÜMLÜ MALZEMEYİ FARK EDİYOR MUSUNUZ?”-

Geri dönüşümün en zor ve uzmanlık gerektiren alanlardan birinin hurda otomobiller olduğunu belirten Dominique Maguin, “Geri dönüşüm endüstrisine hurdaya çıkmış her modelde otomobil geliyor. Bütün bu arabaları iyi tanımanız, tüm parçalarını iyi bilmeniz gerekir. Çevreye zararlı akü gibi bölümleri ayırmanız, söküm işlemlerini uzmanca yapmanız gerekir. Biz tüm bu farklı modellerden sonuçta bir model araba çıkarıyoruz. Bu hurdayı çeliğe dönüştürerek yeniden otomobil endüstrisine gönderiyoruz. Böylece birincil hammadde ile ikincil hammaddeyi birlikte kullanılarak otomobil elde ediyorsunuz. Bu şekilde önemli bir enerji tasarrufu ortaya çıkıyor. Bizim savunduğumuz yaklaşım birincil hammadde ile geri dönüşümden elde edilmiş ikincil hammaddeyi birlikte kullanmaktır. Bu plastikte de geçerli. Plastik atıkları çağın en büyük sorunu. Bunları geri dönüşüme uğratarak birincil hayatlarında başka bir ürün olan plastikten, ikincil hayatlarında tümüyle başka ürünler ortaya çıkıyor. Tüketicilerin de artık geri dönüşümlü üründen üretilen ürünlere daha sempatik yaklaşması ve kullanırken bu ürünleri tercih etmesini öneriyoruz” diye konuştu.

BIR Başkanı Maguin, insanoğlu gezegendeki en değerli hazineleri en büyük ölçekte kullanan ve bunları tükettikten sonra bir kenara atan ve büyük atık yığınları oluşturan dünyadaki tek canlı oluğuna işaret ederek, “Örneğin yaşlı bir kuşun yuvası her defasında onarılarak tekrar tekrar kullanılabilir. Eğer bir karıncanın yuvası yıkılırsa, karıncalar tüm bu parçaları yeniden kullanarak yeni yuvalarını inşa ederler. Yani bu anlamda hayvanlar insanlara kıyasla çok daha ekonomik davranırlar ve kaynaklarını her defasında yeniden kullanırlar” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!