Dünyanın en büyük BMW distribütörü olduk, silahlarımızı 2007’de çekeceğiz

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın en büyük BMW distribütörü olduk, silahlarımızı 2007’de çekeceğiz
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2007 00:00

Borusan Otomotiv İcra Kurulu üyesi Ali Vahapzade, 2006 yılında BMW’nin dünyadaki en büyük distribütörü olduklarını belirterek, "100’ün üzerinde distribütör arasında en büyük olduk." dedi. Vahapzade, 2007 yılında tüm silahlarını çekip, lider oldukları lüks sınıftaki satışlarını yüzde 10’dan fazla artıracaklarını kaydetti.

BORUSAN Otomotiv İcra Kurulu Üyesi Ali Vahapzade, 2006 yılında dünyanın en büyük BMW distribütörü ünvanını aldıklarını belirterek, "Dünya çapında 100’ün üzerinde BMW distribütörü arasında 2006 yılında birinci olduk. Hedefimiz BMW’nin kendi yer aldığı ülkeler arasında da üst sıralara çıkmak" dedi. Vahapzade, model sıkıntısı yaşadıkları 2006 yılında bu başarıyı yakaladıklarını hatırlatarak, "2007 yılında tüm silahlarımızı çekip, BMW satışlarını yüzde 10’dan fazla artıracağız" dedi.

FUARDA 700 ARAÇ SATTIK: Yeni BMW X5’in Antalya’da yapılan test sürüşü sırasında görüştüğümüz Vahapzade, grubun hedefleri hakkında bilgiler verdi. 2006 yılında BMW’nin lüks sınıfı birinci sırada tamamladığını söyleyen Vahapzade, "Özellikle Auto Show fuarıyla birlikte satışlarımızda önemli bir artış yaşandı. Fuarda 700 araç satışı yaptık" dedi. 2006 yılında BMW’nin 5 binin üzerinde araç satışı yaptığını söyleyen Vahapzade şöyle konuştu: "Biz 2007 yılında toplam pazarın daralması beklenirken, BMW satışlarını 6 binin üzerine çıkartmayı hedefliyoruz. Böylece pazar daralırken yüzde 10’ün üzerinde bir büyüme hedefliyoruz. 2007’de tüm silahlarımızı çekeceğiz. Yeni model ve mevcut modellerin yeni versiyonlarıyla hedeflerimize çok rahat ulaşacağımıza inanıyoruz."

KENDİ PAZARINDA DA 20’NCİYİZ: 2006 yılında 5 binin üzerinde bir satışla BMW’nin dünyadaki en büyük distribütörü olduklarını yineleyen Vahapzade, "2006 yılında model sıkıntısı yaşamamıza rağmen Türkiye’de lüks sınıfı lider olarak tamamladık. Dünyada ise Tayvan’ı geçerek 100’ün üzerinde BMW distribütörü arasında en büyük olduk. BMW özellikle Amerika ve Batı Avrupa gibi pazarlarda kendi yer alıyor. Kendi yer aldığı toplam 36 pazar var. Biz satışlarımızla bu pazarlar arasında da yukarılara çıkıyoruz. Bu pazarlar arasında şu anda 20’inci sırada yer alıyoruz" diye konuştu. AB üyesi olan ülkelerde BMW’nin kendisinin yer aldığını söyleyen Vahapzade, "Türkiye AB’ye girerse, tek distribütör olacaktır" dedi.

OTOMATİK 1 SERİSİ 31 BİN EURO: 2007’deki en önemli kozlarının 1 Serisi ve X3 olacağını söyleyen Vahapzade, "Bu iki modelde Türkiye şartlarına uygun versiyonları olmadığı için beklenin çok altında bir performans gösterdi. BMW 1 Serisi’nin Türkiye’ye uygun motor seçeneğinde otomatik vites yoktu. Aynı şekilde X3’ünde 2 litrelik dizel versiyonunun otomatik seçeneği bulunmuyordu. Bu yıl önce 1 Serisi’nin 2 litrelik otomatik versiyonunu pazara sunacağız. BMW’den 1.18i için 1.6 litre benzinli fiyatını aldık. Bu aracı önümüzdeki günlerde 31 bin Euro’ya Türkiye’de satışa sunacağız" dedi.

OTOMATİK X3 EYLÜL’DE GELİYOR: Avrupa’da önemli bir satış başarısı yakalayan X3’ün ise otomatik versiyonunun eylül ayında geleceğini söyleyen Vahapzade, "2 litre dizel motor ve otomatik seçenekle X3, 3 Serisi’nden sonra en çok satılan modelimiz olacak" dedi. Vahapzade, "En çok satan modelimiz 3 Serisi’nde yeni versiyonlar olacak. 5 Serisi yeni yüzüyle yer alacak. X5 yeni yüzüyle yer alacak." diye konuştu.

107 bin Euro’luk yeni X5 gelmeden 100 adet satıldı

İLK olarak 1999 yılında piyasaya sunulan ve dünyada 600 binin üzerinde satılan SAV (Spor Aktivite Aracı) sınıfının yaratıcısı BMW X5, yenilenen ikinci jenerasyonu ile dünya ile aynı anda Türkiye’de satışa sunuluyor. 24 Mart’tan itibaren bayilerde görülebilecek yeni X5’in fiyatı 107 bin 580 Euro’dan başlıyor. BMW Satış ve Pazarlama Müdürü Fatma Tüker, 2007 yılında 500’ün üzerinde yeni X5 satmayı hedeflediklerini belirterek, "100 adedi daha piyasaya sunulmadan satıldı" dedi. Aktif direksiyon, Adaptif Sürüş, FlexRay, Head-up ekranı, Runflat lastikler, iDrive ve elektronik vites kolu gibi özellikleri sınıfında ilk kez sunan yeni X5, güçleri artırılıp yakıt tüketimi düşürülen biri benzinli diğeri dizel iki motor seçeneği ile Türkiye’ye ithal ediliyor. 4.8 litrelik benzinli motor, 355 beygir güç ve 475 Nm azami tork üretirken, 100 kilometrede ortalama yakıt 12.5 litre yakıt tüketiyor. 3 litrelik dizel motor ise 231 beygir güç ve 520 Nm tork sağlıyor. Dizel motorun 100 kilometrede ortalama yakıt tüketimi ise 8.7 litre. Yeni X5, yedi kişilik koltuk kapasitesine ulaşabilen ilk BMW modeli özelliğine de sahip.

Bentley’i Doğuş alsın diye dua ettim

ALİ Vahapzade, Doğuş Otomotiv’in Bentley’in Türkiye distribütörü olmasıyla ilgili de çarpıcı açıklamalar yaptı. Borusan Otomotiv 1997 yılında Rolls Royce’yi bünyesine kattıktan sonra bu markaya bağlı Bentley’in de Türkiye distribütörü olmuştu. Bentley markası 2002 yılında Volkswagen Grubu’na geçtikten sonra ise Borusan’ın distribütörlüğü sona ermiş ancak Türkiye’de satılan araçlara servis hizmeti vermeye devam etmişlerdi. Ali Vahapzade, esprili bir dille, "Bentley’i Ferit Şahenk alsın diye dua ettim. Kendisine elimizde yedek parçalar olduğunu, markayı almaları halinde bunları hediye edeceğimizi söyledim" dedi. Bentley’in Doğuş Otomotiv hakkında kendilerine danıştığını da belirten Vahapzade, "Bentley’in Doğuş Otomotiv’e verilmesi için referans oldum" diye konuştu.

Aston Martin’i getirmekten vazgeçtik

Ali Vahapzade, uzun bir süredir Aston Martin’i Türkiye’ye getirmek için uğraşıyordu. Vahapzade, "Ford, Aston Martin’i satınca bu planı rafa kaldırdık" dedi. Land Rover’in distribütörü oldukları için aynı gruba bağlı Aston Martin’i alma konusunda önemli bir avantajları olduğunu kaydeden Vahapzade, "Kardeş şirket olduğu için alabilirdik. Ama şimdi şirket satılınca böyle bir avanatjımız kalmadı" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!