Dünyada saat sektörünün büyüklüğü 40 milyar doları aştı

Güncelleme Tarihi:

Dünyada saat sektörünün büyüklüğü 40 milyar doları aştı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2014 01:18

NE Çin’deki rüşvet skandallarıyla gözden düşen lüks, ne Avrupa’nın krizi saat endüstrisini etkiliyor. Büyüklüğü 40 milyar doları aşan sektörün kalbi BaselWorld’de attı. 2013’te İsviçre’nin saat ihracatı yüzde 5.6 arttı.

Haberin Devamı

DÜNYANIN her alandaki en büyük fuarı kabul edilen BaselWorld 42’nci kez kapılarını açtı. Toplamda 40 milyar doları aşan dünya saat endüstrisinin yüzde 50’den fazlasını kontrol eden İsviçre’de gerçekleşen fuar, 27 Mart-3 Nisan tarihlerinde 40 ülkeden 1500 marka ve 100 ülkeden 100 bin ziyaretçiyi ağırladı. Fuarın İsviçreli Katılımcılar Komitesi’nin başında bulunan François Thiebaud, dünya saat endüstrisinin yüzde 80’inin BaselWorld’de temsil edildiğini söyledi. 2012’de 23.3 milyar dolar olan İsviçre saat ihracatı 2013’te 24.6 milyar dolara çıktı. Adet bazında ise İsviçre’nin saat ihracatı yüzde 3.6 düşerek 28.1 milyon dolar oldu.

UCUZA İLGİ AZALDI

Fiyatı 250 doların altında bulunan saat ihracatı yüzde 8 geriledi. 250-500 dolar arası saatlerde ise yüzde 14 artış var. 3400 dolar ve üstü saat ihracatı ise yüzde 2.8 arttı. İsviçre saat endüstrisi yüzde 53 ile en yüksek satışını Asya’ya, ardından yüzde 31 ile Avrupa ve yüzde 14 ile Amerika’ya yapıyor. Hong Kong’a ihracatın yüzde 5.6, Çin’e ise yüzde 12.5 düşmesi endişe yaratıyor. Çin’de lüks ürünlerin rüşvet verilmesi büyük bir toplumsal soruna yol açmış, Çinli Lider Xi Jinping yolsuzluk karşıtı kampanya başlatarak neredeyse lüks hediyeleri yasaklamıştı. Ancak her şeye rağmen Çin’de lüks tüm ışıltısıyla parlamayı sürdürüyor. Dünya Altın Konseyi, geçen yıl Çin’de yüzde 42 artışla 1.176 ton altın tüketildiğini, altın mücevhere ilginin yüzde 42.5 artarak 717 tona çıktığını açıkladı.
Diğer yandan saat ve mücevher sektörü Almanya, İngiltere ve Avrupa’da büyüyor. Uzmanlar, bunu ekonomik toparlanmanın işareti kabul ediyor. Almanya’da saat sektörü 587 milyon Euro ciro elde etti.

Dünyada saat sektörünün büyüklüğü 40 milyar doları aştı

Haberin Devamı

Türkler 1 milyar dolarlık saat taktı

BASELWorld’de davetlisi olarak gittiğimiz Saat & Saat firması, Türkiye’nin saat sektöründeki en büyük oyuncu. Saat & Saat Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya, 2013 yılında Türkiye’de 18 milyon saat satıldığını ve bunun 1 milyar dolarlık bir pazar yarattığını söyledi. Ramazan Kaya, 17 Aralık ve seçim sürecinin sektörü etkilediği belirterek “2013’te yüzde 45 büyüdük. Bizim bu yıl için hedefimiz yüzde 30 büyümek. Biz 17 Aralık’tan sonra olumsuz bir şeyler olabilir beklentisine girdik ve yurtdışını da uyardık ama yılın ilk 3 ayı çok iyi geçti.”

Haberin Devamı

Chanel’in 1 milyon Euro’luk rekoru

FRANSIZ lüks marka Chanel, yine BaselWorld’ün en pahalı parçasını sundu. Sadece 5 adet üretilen J12 Tourbillon Volant‘un fiyatı 1 milyon Euro. 18 karat beyaz altın kasalı, 336 pırlanta ile kaplı saate ünlü koleksiyonerlerden ilgi olduğu bildirildi. J12 seramik modellerin fiyatı ise 300 bin Euro civarında.

Jose Mourinho saati cebine attı

LÜKS saat markası Hublot, kendine yeni marka elçisi olarak Chelsea’nin hocası Jose Mourinho’yu seçti. Jose Mourinho için özel olarak üretilen “ The King Power Special One”’ın tanıtımı BaselWorld’de en çok ilgi çeken etkinliklerden biriydi. CEO Ricardo Guadalupe’nin kendisine hediye ettiği saatin yanında, sergilenen diğer saati de cebine atan Mourinho gülüşmelere neden oldu. Mourinho, “Bu işbirliğini kabul etmemin iki nedeni var. Biri ekonomik; iyi para verdiler. İkincisi de markayı ve ürünlerini seviyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!