Dünyada daha büyüğü yok

Güncelleme Tarihi:

Dünyada daha büyüğü yok
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2017 00:58

BP’nin Londra merkezindeki tepe yöneticilerinden Tufan Erginbilgiç, Türkiye’den çıkacakları yönündeki söylentilerine karşılık, “Her geldiğimde bunu söylüyorum, Türkiye’den çıkmayacağız” derken, BP’nin dünyada şu an TANAP’ı da içeren Güney Gaz Koridoru’ndan daha büyük bir projesi olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

22. Dünya Petrol Kongresi nedeniyle Türkiye’ye gelen BP Küresel Rafineri, Akaryakıt ve Madeni Yağlar Operasyonları (Downstream) CEO’su Tufan Erginbilgiç, BP’nin şu an dünyadaki en büyük projesinin TANAP’ı da içeren Güney Gaz Koridoru olduğunu belirterek, “Şu anda dünyada Güney Koridoru’ndan daha büyük bir boru hattı projemiz yok. Toplam 40 milyar dolarlık Güney Koridoru yatırımının 10 milyar doları ise Türkiye’de gerçekleşiyor” diyor. BP’nin akaryakıt tarafında Türkiye’den çıkacağı söylentilerini reddeden Erginbilgiç, “Her geldiğimde bunu söylüyorum, Türkiye’den çıkmayacağız. Burada yaptığımız görüşmelerde de bunu söyledik; Türkiye BP için stratejik. Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC), TANAP... TANAP’tan ilk aşamada Azerbaycan gazı gelir, yarın başka ülkelerden de gaz gelebilir Türkiye’ye. Akaryakıt alanında Türkiye, BP’nin en stratejik 5 pazarından biri, bugün Türkiye’de 700’e yakın BP istasyonu bulunuyor. Onun dışında madeni yağlara bakarsanız şu anda yüzde 25 pazar payıyla pazarın lideriyiz, onu da büyütmeyi istiyoruz. Gemlik’teki madeni yağlar üretim fabrikamızdan şu anda 17 ülkeye ihracat yapıyoruz” şeklinde konuşuyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’YE 15 MİLYAR DOLAR

Türkiye’nin petrol, doğalgaz, hatta yenilenebilir enerjide bölgesinde enerji üssü (hub) olma hedefi 22. Dünya Petrol Kongresi’nde yine gündemdeydi. Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’nın (TANAP) 2018’de devreye girmesi ile Azerbaycan’ın Şahdeniz 2 sahasındaki doğalgaz Türkiye’ye gelecek. Daha sonraki yıllarda Türkiye üzerinden de Avrupa’ya ulaşacak. İlk olarak Şahdeniz 2 sahasındaki doğalgazın çıkarılması, ardından Azerbaycan’dan Gürcistan’a uzanan Güney Kafkasya Boru Hattı, Türkiye’den geçen TANAP ve Türkiye’nin Yunanistan sınırından İtalya’ya uzanan Trans Adriyatik Boru Hattı’nı (TAP) kapsayan Güney Gaz Koridoru projesinde BP önemli bir oyuncu olarak yer alıyor. Erginbilgiç, 40 milyar dolarlık dev projenin en önemli bileşenlerinden birinin Türkiye’de inşa edilen TANAP olduğunu dile getirerek, “Toplamda 40 milyar dolar olan Güney Gaz Koridoru yatırımının 10 milyar doları Türkiye’de gerçekleşiyor. BP olarak Şah Deniz 2’nin en büyük hissedarı ve işletici ortağıyız. TANAP boru hattında ise yüzde 12’lik bir payımız var. Güney Gaz Koridoru projesi tamamlandığı zaman, Hazar denizi doğalgazı tarihte ilk defa Avrupa’ya gönderilmiş olacak. Türkiye’nin buradaki rolü çok önemli. BP olarak değerlendirmemize göre BTC, TANAP ve Şahdeniz projelerinin bugüne kadar Türkiye’ye olan toplam katkısı 8 milyar doların üzerinde. Bu rakamın 15 milyar dolara kadar çıkacağını öngörüyoruz” diyor.

Haberin Devamı

‘KÖMÜR SANTRALLARI GAZA ÇEVRİLEBİLİR’

2035’E kadar dünya enerjisinin yüzde 80’inin geleneksel yakıt kaynakları tarafından sağlanmasını öngördüklerini belirten Erginbilgiç, “Bununla birlikte yakıt çeşitliliği değişmeye devam ediyor. İklim değişikliği konusunda farkındalık giderek artıyor. Bu ortamda doğalgazın en hızlı büyüyen fosil yakıt olacağını söyleyebiliriz. Yenilenebilir enerji de hızlı büyüme oranlarını koruyor. Önümüzdeki 2-3 yılda portföyümüzün yüzde 60’ı gaz, yüzde 40’ı petrol olacak. Bugün bu oran yüzde 50-50 düzeyinde bulunuyor” diyor. Sera gazı emisyonları konusunda BP’nin ne gibi önlemler aldığı sorusuna karşılık ise Erginbilgiç, “Dünyadaki elektriğin halen yüzde 40’ı kömürden geliyor. Bu durdurulamazsa sera gazlarıyla ilgili başka ne yapsanız çok zor. Herkes güneş enerjisinden rüzgar enerjisinden bahsediyor. Doğru ekonomik olmaya başladılar ama kesintili kaynaklar. O nedenle şu an back-up (yedek) sistemine ihtiyacınız var. Back-up sistemi de gaz olmalı çünkü gazdaki sera gaz oranı kömürün yarısı ve dünya kömürden gaza kolayca geçebilir çünkü ekonomik. Bugün bütün kömür santrallerini gaza çevirsek dünyanın sera gazı oranı o yerlerde yarı yarıya düşecek” şeklinde konuşuyor.

Haberin Devamı

‘TANAP’TAN DAHA FAZLA GAZ AKAR’

DÜNYA petrol üretiminin yüzde 1’inin BTC’den geçtiğini söyleyen Erginbilgiç, “Yüzde 2.5’i boğazlardan geçiyor. TANAP’ı da eklerseniz, 16 milyar metreküple (bcm) gittikçe büyüyor. İleride TANAP’a Türkiye’nin doğusundaki ülkelerden daha fazla gazın eklenmesini bekliyoruz” diyor. BP, akaryakıt ve madeni yağlar tarafında ise 2022 yılına kadar Türkiye pazarına yıllık 150 milyon dolarlık yatırım yapmayı hedefliyor. Erginbilgiç, “BP Türkiye için stratejik aynı zamanda. Bu projeler Türkiye için önemli. Türkiye’nin bir enerji merkezi olması açısından stratejik” diyor. 

‘HANGİ HOLLYWOOD  FİLMİ DOĞRU?’

MEKSİKA Körfezi’nde yaşanan kazanın negatif etkileri atlatıldı mı sorusuna “Atlatıldı” şeklinde yanıt veren Erginbilgiç, bugüne kadar 64 milyar dolar ödendiğini belirterek, “64 milyar dolar ödeyip ayakta kalmayı başarabilen şirket herhalde çok nadirdir” yorumumuza karşılık “5, 6 tane vardır diye düşünüyorum” diyor. “Deepwater Horizon filminde biraz para ve üretim hırsından dolayı kaza olmuş gibi gösteriliyor” sorusuna karşılık ise Erginbilgiç, “Kaç tane Hollywood filmi doğruyu yansıtıyor. Fiziksel bariyerleri arttırdık ve çalışma süreçlerini değiştirdik. Sadece güvenliğe bakan yeni bir organizasyon kurduk” diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!