Dünyada çeyrek final oynarız, bilişimde altyapıyı paylaşırız

Güncelleme Tarihi:

Dünyada çeyrek final oynarız, bilişimde altyapıyı paylaşırız
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2012 00:00

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Cumhuriyetin yüzüncü yılında dünyada çeyrek final oynayan ülkelerden biri olmak istediklerini belirterek, “Evde hızlı internet projesini hayata geçirmek istiyoruz. Altyapı konusunda yetki sorunumuz yok. İmkanlarımızı, altyapıyı paylaşacağız” dedi.

Haberin Devamı

ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Cumhuriyetin yüzüncü yılında dünyada çeyrek final oynayan ülkelerden biri olmak istediklerini söyledi. Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği’nin İzmir’de düzenlediği 6’ncı Telekomünikasyon Zirvesi’nde konuşan Yıldırım, “Cumhuriyetin 100. yılında dünyada çeyrek final oynayan ülkelerden biri olmak, bölgesel ve küresel olaylara karşı sorumlulukları ile önemli bir ülke haline gelmek istiyoruz” dedi.

Altyapıyı paylaşırız

Binali Yıldırım, sektördeki şirketler için iletişim altyapısını hazırlamanın ve hukiki düzenlemelerle onların işini kolaylaştırmanın görevleri olduğunu kaydetti. Yıldırım, yer altında 190 bin kilometre fiber kablolardan oluşan bilgi otoyolu bulunduğunu anımsatarak, “Bunun 150 bin kilometresi Türk Telekom’un, 40 bin kilometresi yeni başlayan şirketlerin. Bunlar yüzde 30 kapasite ile kullanılıyor. Evde hızlı internet projesini hayata geçirmek istiyoruz. Altyapı konusunda yetki sorunumuz yok. İmkanlarımızı, altyapıyı paylaşacağız. Önemli olan vatandaşa hizmet” diye konuştu.

Haberin Devamı

Demiryolunda tekel sürüyor

Taşımacılığa da değinen Yıldırım, havayolu taşımacılığını rekabete açtıklarını hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Tekel vardı sektörü rekabete açarak büyük gelişim sağladık. Gökyüzü sınırsız bir otoyol ama bir tek kullanıcı vardı. Kaynak israfı söz konusuydu. Demiryollarında da devam eden tekel var. Bu sürdürülebilir bir şey mi, değil. Bir hizmette kalitenin artması, ekonomik hale gelmesi mutlaka rekabetle gerçekleşir.”

Yıldırım, cep telefonu piyasasında bütün vergi yükselmelerine rağmen rekabetin ciddi olduğuna da işaret ederek, “Cep telefonu faturaları 10 yıl öncesine göre kat kat aşağı düşmüş durumda” saptamasını yaptı.

Türkiye vagon değil

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise, Türkiye’nin dünyada gıpta ile seyredilen bir ülke olduğunu, başkalarının peşine takılan vagon durumunda bulunmadığını vurguladı. Bayraktar, şöyle konuştu: “Biz bakanlıkta Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü’nü kurduk. Gelişen Türkiye’nin, bilimsel Türkiye’nin hangi bölgesinde ne varsa o özelliği öne çıkarmaya çalışıyoruz.”

Haberin Devamı

Bayraktar, İzmir’de imar planlamalarına da değinerek, İzmir’in özelliklerini öne çıkarmak için de 5 binlik ve binlik imar uygulama planlarını yapacaklarını aktardı.

Etkin ve rasyonel altyapı paylaşımı şart

VODAFONE Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray da, mobil genişbant aboneliğinin sabit genişbant aboneliğinin iki katına yaklaştığını belirterek, şöyle konuştu: “Etkin ve rasyonel bir altyapı paylaşımı önümüzdeki günlerin çok önemli bir konusu olacak. Sektörümüzde mobil veri hizmetlerinin ve buradan sağlanan gelirin payı hızla artıyor. Geleceğe ilişkin tüm öngörüler artan kapasite ve kalite ihtiyacını işaret ediyor. Bu ihtiyacı karşılamanın tek yolu sürdürülebilir şartlarla yapılacak yatırımlardır. Farklı operatörlerin, aynı hatta yatırım yapmalarının, başka bir deyişle duplike altyapıların oluşması sürdürülebilir bir büyüme modeli değildir. Bu nedenle, etkin ve rasyonel bir altyapı paylaşımı büyük önem taşımaktadır.”

Haberin Devamı

Adil rekabet sağlanmalı

AVEA CEO’su Erkan Akdemir, artık
hem dünyada hem de Türkiye’de mobil iletişim sektörünün gündemine datanın oturduğunu belirterek, “Kendi şebekemize baktığımızda, 2011’de data trafiğimizin yüzde 250 arttığını, 2010’daki değerin 3.5 katına çıktığını görü-yoruz. Akıllı cihazlara baktığı-mızda ise Ocak 2012’de önceki yılın aynı ayına göre satışların yüzde 35 arttığını görüyoruz” diye konuştu. Akdemir, adil rekabet koşullarının sağlanması ve yatırımların teşvik edilmesinin önemini vurguladı.

Beş yıl önce görüp fibere yatırım yaptık

TURKCELL Genel Müdürü Süreyya Ciliv, ABD’de 1100 şehir arasında 1 gigabitlik internet alyapısının kurulacağı şehir için rekabet yaşandığını belirterek, şunları söyledi: “İşin buralara gideceğini 5 yıl önce gördük fibere yatırım yaptık. Turcell Superonline ile 10  ilde 1 milyon haneye 300 bin aboneye fiber götürdük. Bazı belediyer anlamadılar, kullanılmayan borular olmasına karşın tekrar kazıyoruz.”

Haberin Devamı

İkinci çeyrekte en çok konuşan ülke oluruz

BİLGİ Teknolojileri Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, geçen yıl genişbant abone sayısında yüzde 80’in üzerinde artış yaşandığını dile getirerek, çağrı merkezlerinde de yüzde 22 artış gerçekleştiğini kaydetti. Acarer, “Ses trafiğinde Türkiye yüzde 14’ün üzerinde artış gösterdi. Fransa’dan sonra Avrupa’da ikinci olduk. İkinci çeyrekten sonra birinci oluruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!