Dünya ekonomisini yeni bir resesyon bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Dünya ekonomisini yeni bir resesyon bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2011 11:29

EBES konferansında bir araya gelen ekonomi profesörleri dünya ekonomisi için kaygılı. Profesörlere göre Yunanistan’ın iflası kaçınılmaz, ABD ve Avrupa’nın durumu kritik, yeni resesyon ise yolda.

Haberin Devamı

Avrasya İşletme ve Ekonomi Birliği’nin (EBES - Eurasia Business and Economics Society) bu yıl beşincisi düzenlenen konferansı 13-15 Ekim 2011 tarihleri arasında Zagreb Üniversitesi Ekonomi ve İşletme Fakültesi'nin ev sahipliğinde Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de yapıldı.

Konferansa Hırvatistan Devlet Başkanlığı, TCMB ve İstanbul Ekonomik Araştırmalar Derneği de destek verdi. 35 ülkeden yaklaşık 260 akademisyen, uzman ve bürokratın katıldığı konferansta 140’dan fazla bilimsel tebliğ sunuldu. Bilimsel tartışmalar yanında, dünya ekonomisinin gündemindeki konular da konferansta masaya yatırıldı. EBES'in kurucularından ve organizasyonun yöneticilerinden İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin, EBES’in Başkanı Dr. Hakan Danış ve konferansın koordinatörü uluslararası finans uzmanı Ender Demir, konferansın bitiminde ortak bir açıklama yaptılar.

Haberin Devamı

Yapılan açıklamada, konferans katılımcılarına göre 2008 yılında gerçekleşen ve etkileri hala devam eden finansal krizin beklenenden daha uzun süre dünya ekonomisini etkilemeye devam edeceği belirtildi. Ayrıca, konferans katılımcıları, Yunanistan’ın borçlarını ödeyemeyeceğini ve kamu borçlarının yeniden yapılandırılmasının kaçınılmaz bir son olduğunda hemfikirler. Diğer yandan, Avrupa Birliği, IMF ve Avrupa Merkez Bankası’nın kriz ortamını iyi yönetmesi durumunda krizin Yunanistan ile sınırlı kalabileceği ve dünya ekonomisine etkisinin sınırlı olabileceği vurgulandı.

Fakat alınan tedbirlerin ve kurtarma operasyonunun piyasalar tarafından yetersiz bulunması ve krizin iyi yönetilememesi durumunda, Avrupa borç krizinin önce İtalya sonra da İspanya gibi Avrupa’nın büyük ülkelerine sıçrama ihtimali çok yüksek. Bu durumda dünya ekonomisinin yeni bir resesyon dönemine girmesi kaçınılmaz. Katılımcıların genel beklentisi gerekli önlemlerin alınacağı ve bu senaryo altında Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nde kalacağı yönünde. Fakat bu iyimser senaryoda bile Avrupa ve Amerika gibi gelişmiş ülkelerin finans piyasalarındaki dalgalı seyrin devam etmesi ve yavaş büyüme sorununun önümüzdeki birkaç sene daha sürmesi bekleniyor.
 
Konferans katılımcılarına göre, Amerika’daki işsizlik sorununun en önemli nedeni yerel yönetimlerde ve eyaletlerde devam eden işten çıkarmaların ve inşaat sektörü gibi emek yoğun endüstrilerde yaşanan durgunluk. Amerikan Merkez Bankası (FED) da bu beklentiler ışında son toplantısında yeni para politikasını açıkladı. Piyasalar tarafından “Operation Twist” adı verilen yeni politikaya göre FED, bilânçosunda bulunan uzun vadeli Amerikan Hazine bonolarını satıp aynı miktarda kısa vadeli Hazine bonoları ile değiştirecek. Bu politikanın uzun vadeli faiz oranlarına aşağı yönde baskı uygulaması bekleniyor. Ayrıca, FED’in bilânçosunda bulunan MBS adı verilen Mortgage senetlerine dayalı kıymetli kâğıtların geri ödenmesinden gelen paraları da MBS’lere geri yatırma kararı alması konut sektörünün durgunluktan kurtulmasının ne kadar önemli olduğunun göstergesi. Konferans katılımcılarına göre, Amerika’da inşaat sektöründe önemli bir iyileşme ve yerel yönetimlerin finansal durumlarında belirgin bir iyileşme olmaması durumunda emek piyasasında önemli bir iyileşme beklenmiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!