Dünya ekonomisi yine dip yapacak ‘anemik U’ şeklinde toparlanacak

Güncelleme Tarihi:

Dünya ekonomisi yine dip yapacak ‘anemik U’ şeklinde toparlanacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2009 00:00

Global krizi önceden bildiği için ‘kâhin’ olarak gösterilen New York Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Nouriel Roubini, Financial Times’a yazdığı makalade, ‘çift dipli durgunluk’ riskine dikkat çekti. Dünya ekonomisinin bir kez daha dibe vuracağını savunan Roubini, toparlanmanın ‘anemik (kansız) U’ şeklinde olacağını savundu.

Haberin Devamı

KRİZ kahini olarak ünlenen ekonomist Nouriel Roubini, dünya ekonomisinin yılın ikinci yarısında dibe vuracağını belirterek, büyük bir çift dipli durgunluk riski olduğunu söyledi. New York Üniversitesi Profesörü Roubini, Financial Times gazetesindeki makalesinde, dünya ekonomisinin bu yılın ikinci yarısında dibe vuracağı uyarısında bulunarak, başta ABD olmak üzere batılı ülkelerin en azından birkaç yıl trendin altında büyüme göstereceği tahmininde bulundu. Roubini, politika yapıcıların, bütçe açıklarıyla vergileri artırıp harcamaları kısarak mücadele etmeleri halinde, iyileşmeyi zayıflatacakları uyarısında bulundu.
‘W’ şekilli resesyon
Roubini, ‘W’ şekilli resesyon riski bulunduğuna dikkat çekerek, küresel ekonominin 1929 krizinden bu yana en ciddi resesyonun dibinden çıkmaya başladığını kaydetti. Şu anda görünüme ilişkin olarak üç sorunun bulunduğunu kaydeden Roubini, makelesinde “Resesyon ne zaman bitecek?”, “Ekonomik toparlamanın şekli ne olacak?” ve “Yeniden resesyona düşme riski var mı?” sorularının yanıtlarını aradı.
Gelişmiş ülkeler
Birinci soru ile ilgili olarak küresel ekonominin bu yılın ikinci yarısında dipten çıkacak gibi göründüğünü belirten Roubini, bu çerçevede ABD ve İngiltere gibi bazı gelişmiş ekonomiler ile çoğu Avrupa’daki bazı yükselen piyasalarda, resesyonun yılın sonundan önce resmen sona ermeyeceğini savundu. Roubini, Almanya, Fransa ve Japonya gibi diğer bazı gelişmiş ülkeler ve Çin, Hindistan ve Brezilya gibi yükselen piyasalarda ise, toparlamanın şimdiden başladığını yazdı.
‘V’ tipi toparlanma
Roubini, “Ekonomik toparlamanın şekli ne olacak?” sorusuna ilişkin ise, birçok ekonomistin büyümeye hızlı dönüşü olarak tarif ettiği ‘V’ şekilli bir toparlama beklerken kendisinin de dahil olduğu iktisatçıların ise, stokların yeniden oluşturulmasının ve adeta depresyon düzeyindeki üretim toparlanmasının etkisiyle iki çeyreklik hızlı büyümenin ardından en az iki yıl sürecek ‘anemik’ (kansız) ‘U’ şekilli bir toparlamanın olacağını düşündüğünü anlattı. Zayıf bir ‘U’ şekilli toparlamanın olması için çeşitli nedenlerin bulunduğunu belirten Roubini, ABD ve diğer gelişmiş ekonomilerde istihdamın hala keskin biçimde düşeceğine dikkat çekerek, işsizliğin de 2010’da yüzde 10’un üzerinde olacağı tahmininde bulundu.

Haberin Devamı

Dev bütçe açığı sürerse stagflasyon riski var

Haberin Devamı

NOURIEL Roubini, ‘W’ şekilli resesyonun riskinin arttığını vurgularken, bunu iki nedene dayandırdı. Roubini şunları yazdı: “Politikacılar, eğer mali açıkları ciddiye alarak yakın zamanda vergileri yükseltir, harcamaları düşürür ve likidite fazlasını emerse, toparlamayı baltalar ve ekonomiyi yeniden stagflasyona (resesyon ve deflasyon) geri iter. Ancak, eğer büyük bütçe açıklarını korursa, tahvil piyasası oyuncuları, politika yapımcılarını cezalandırır. O zaman enflasyonist beklentileri artar, uzun vadeli devlet tahvil getirileri yükselir ve borçlanma oranları tırmanır, bu da stagflasyona yol açar.”

Petrol 100 doları görürse ekonomi dayanmaz

NOURIEL Roubini, ‘W’ şekilli resesyonun riskinin bir başka kaygı kaynağı olarak, enerji, gıda ve petrol fiyatlarındaki artışa özellikle dikkat çekti. Roubini, eğer spekülasyonlar varil başına petrolü hızla 100 dolar düzeyine doğru iterse, global ekonominin yeni bir daralma şokuna dayanamayacağını kaydetti.

Haberin Devamı

ABD’de yeni iflas dalgası mı geliyor

GOLDMAN Sachs ve Morgan Stanley gibi yatırım bankaları ile Bank of America ve Citigroup gibi büyük bankalara danışmanlık yapan Rochdale Menkul Değerler analisti Richard Bove, ABD’de 150-200 bankanın daha iflas edeceği tanmininde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!