Dünya çapında ekonomistimiz Neftçi, kansere yenik düştü

Güncelleme Tarihi:

Dünya çapında ekonomistimiz Neftçi, kansere yenik düştü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2009 00:00

Türkiye’nin uluslararası alanda yetiştirdiği en ünlü ekonomist Prof. Dr. Salih Neftçi, 62 yaşında Cenevre’de yaşamını yitirdi.

Bir süredir beyin tümörü tedavisi gören Prof. Dr. Neftçi, hayatını sürdürdüğü İsviçre’nin Cenevre kentinde hayata veda etti. Salih Neftçi, ailesinin isteği üzerine Cenevre’de toprağa veriliyor. Cumhuriyet, Hürriyet, Vatan ve Star gazetelerinde köşe yazarlığı yapan Prof. Dr. Salih Neftçi son olarak Star’da günlük ekonomi yazılarını sürdürüyordu.

Uluslararası görevler

Prof. Neftçi, Çin Merkez Bankası, Dünya Bankası, Uluslararası Kalkınma Ajansı, ABD Dışişleri Bakanlığı gibi birçok uluslararası kuruluşta danışmanlık ve çeşitli görevler üstlenmişti. Prof. Neftçi ayrıca Hong Kong, Çin, İsviçre, Amerika’da çeşitli üniversitelerle eğitim kuruluşlarında dersler veriyordu.

Prof. Dr. Neftçi kimdir?

1947 doğumlu Prof. Dr. Neftçi, Galatasaray Lisesi ODTÜ Ekonomi mezunu. Doktorasını Minnesota Üniversitesi’nde yaptı. George Washington ve Columbia üniversitelerinde dersler verdi. ABD üniversitelerinin birçoğunda ’An Introduction to the Mathematics of Pricing Financial Derivatives’ kitabı, ders kitabı olarak okutuldu. Cenevre’deki FAME Certificate finansal aktif yönetimi sertifika programın başındaydı. Aktif fiyatlandırması metotları, finansal türev matematiği, gelişmekte olan piyasalar, aktif stratejiler ve gelişmiş risk yönetimi konularında dersler verdi.

Politikacı ailede büyüdü

Prof.Dr. Salih Neftçi, Kerkük’ün en eski ailelerinden Netfçizadeler’e mensup. 1958’de babası Nizamettin Bey’in kararıyla Kerkük’e veda eder. Kerkük’ü unutamayan Salih Neftçi, evlendiği zaman balayını Kerkük’te geçirir. Neftçi’nin 1992’de vefat eden babası Nizamettin Neftçi, 1965 ve 1969’da Muş CHP Milletvekilliği ve Sadi Irmak Hükümeti’nde kısa bir süre Kültür Bakanlığı yaptı. Annesi Nermin Neftçi ise Türkiye’nin ilk kadın Meclis Başkanvekili unvanına sahip.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!