Dünya Bankası ve IMF'nin itibar sınavı

Güncelleme Tarihi:

Dünya Bankası ve IMFnin itibar sınavı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

Dünyanın en etkin finans gazetelerinden The Wall Street Journal, Türkiye'nin IMF ve Dünya Bankası için bir itibar sınavı olduğunu yazdı. Gazete, olası bir devalüasyonun Türkiye'nin güvenirliğini bozacağını savundu.

ABD finans çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, ‘‘Türkiye'nin dengesini geri kazanmak için hızlı hareket ettiği’’ yorumunu yaptı. Gazete, Türkiye'nin uyguladığı programın başarısız olması halinde IMF ve Dünya Bankası'nın itibar kaybedeceğini belirtti.

Gazete, Türk piyasasındaki son duruma yer verdiği haberinde, dövize olan talebin düşmemesi yüzünden Merkez Bankası'nın 8 günde 6 milyar dolar satmak zorunda kaldığına, 2 hafta önce yüzde 35 olan faizlerin de birdenbire yüzde 60'lara tırmandığına dikkat çekti.

‘‘Türkiye'deki krizin, orta boy bankaların likidite sorunlarından kaynaklandığını’’ belirten gazete, ‘‘Merkez Bankası bu durumda piyasaya para pompalama zorunda kaldı’’ dedi.

DEVALÜASYON TEHLİKELİ

‘‘Türkiye'nin güçlü borç ödeme kapasitesinin, uluslararası piyasalarda oraya atılan ‘Türkiye'nin devalüasyon yapması gerektigi' görüşünü haklı çıkarmadığı’’ kaydedilen haberde, ‘‘Devalüasyonun, enflasyonla mücadele programının belini kıracağını ve Türkiye'nin, dışarda güçlükle kazandığı güvenilirliğine zarar vereceği’’ yorumu yapıldı.

‘‘Uygulanan enflasyonla mücadele programının başarıya ulaşıp ulaşmamasının, Türkiye'nin küresel ekonomik kalkınmanın parçası olup olmayacağını ortaya koyacağı’’ ifadesine de yer veren Wall Street Journal, ‘‘Program başarısızlığa uğrarsa, IMF ve Dünya Bankası'nın, öteki yükselen pazar ekonomileri nezdindeki itibarını sarsacağını’’ yazdı.

HAYATİ DENEY

Bu arada, hükümetin, Türk Telekom hisselerinin yüzde 33.5’ini satmak ve 11 aydır uygulanan enflasyonla mücadele programını sürdürebilmek için bir plan hazırladığını kaydeden gazete, ‘‘Bunun, Ortadoğu'nun en büyük ekonomisi açısından ve IMF'deki Türkiye destekçileri açısından hayati bir deney olduğuna’’ dikkat çekti.

Tartışmanın, ‘‘Dünyanın en büyük 20 telefon şirketinden biri olan Türk Telekom'un kontrolünün devredilip edilmemesinden kaynaklandığı’’ değerlendirmesini yapan gazete, Telekom'un değerinin 10 milyar dolar olarak tahmin edildiğine işaret etti. Haberde, 70 bin çalışanı bulunan Türk Telekom'u kimin alabileceği konusundaki tartışmanın hala sürdüğü, öte yandan geçen hafta yaşanan piyasa karmaşasının, Türk Telekom'un satışı açısından ‘‘faydalı olmadığı’’ da belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!